2016-07-25

Sharp CV-3710S


Kiropraktorns val!

Min vita Sharp CV-3710S har hängt med i många år, den befanns sig även på Retrospelsmässan 2011. Det är ett tag sedan nu. Nyligen räddade jag också en svart från Byske soptipp. Båda fungerar lika bra och det är en riktig liten skönhet man helst skulle vilja ha minst fyra av, den är nämligen suverän att stapla på höjden med. Den utvändiga designen är toppen, det enda man kan klaga på är att det varken finns bärhandtag på sidan eller baktill. Två ganska stora hål för skruvar funkar i nödfall, men rekommenderas inte, synd på en i övrigt skön design. Min vän Victor från Vetlanda, känd från www.revansch.tv, besökte nyligen en kiropraktor och fick då syn på samma modell. Fortfarande i bruk (se översta bilden), tyvärr blir bilden väldigt liten vid vanligt widescreen-tittande. De två burkarna överst på tjock.tv är också de CV-3710S. Modellen är PAL och avsedd för Norden, de som kallas för CV-3710G är PAL/Secam. Korkat nog har denna bajonett-koppling (BNC) till video-ingången, en adapter för runt 20 kr löser det problemet snabbt. Efter modellnumret står det BK (svart) eller W (vit) för färgen på höljet. Framtill står det Sharp CATV, vad det står för är okänt.



Sharp är ett japanskt märke grundat 1912, som dock låter väldigt europeiskt. Namnet kommer av en deras första uppfinningar, pennan Ever-Sharp. De påstås idag vara en av de tio största TV-tillverkarna sett till försäljning, men det är sällan första valet hos en konsument. När vi letade platt-TV på Media Markt runt 2010 såg vi några Sharp som fullständigt krossade LG, Philips, Samsung och Sonys modeller bildmässigt, men tyvärr är de ofta lite dyrare och säljer därför inte heller lika bra. Valet föll då på en Toshiba 32" till sovrummet istället för hiskeliga 5-6000 kronor. Priserna sjunker stadigt på elektornik som ni vet. Sharp har alltid gjort högkvalitativ elektronik, men har av någon okänd anledning också alltid varit lite anonyma.

Bilden på CV-3710S är grym, det man kan klaga på är att den inte klarar NTSC, men det är det få modeller i denna storleken som gör. Ljudet är mono och högtalaren sitter på sidan, men den är förhållandevis stor och levererar bra. Det finns en fjärrkontroll, men den är ganska överflödig. Allt går att styra under luckan framtill, enkla reglage gör att bildinställningarna tar några få sekunder bara. Ser du denna så slå till, i värsta fall kan du säkert sälja den till mig om du inte vill ha kvar den.





BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Sharp
Modell: CV-3710S
Bildrör: ?
Chassikort: 8P-SR

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
AV-komposit x 1
Audio-komposit-ut x 1 (mono)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 1o kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart/Vit
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Malaysia
Lanseringsår: Troligtvis tidigt 90-tal
Manual: Ingen känd

2016-07-16

Philips 21PT1654

Stereo fast mono?

Denna Philips 21PT1654 blev över då ett äldre par uppgraderade sin stug-TV till en platt modell. Ett öde som bara blir mer och mer vanligare. Tyvärr oundvikligt då alla TV-sändningar idag sänds i widescreen och bilden blir väldigt liten (eller felaktig) på en 4:3-TV. 2007 blev det bredare 16:9-formatet standard i Europa, provsändningar hade dock SVT sysslat med sedan 1999. Lyckas du idag få in TV-kanaler på en gammal tjock-TV med hjälp av en digitalbox ser du antingen bilden i letterbox, d.v.s. två svart kanter upptill och nertill. Bilden blir väldigt liten med andra ord. På vissa TV-apparater eller digitalboxar kan du ändra så att bilden fyller ut hela bilden (pan & scan), då försvinner tyvärr delar av bilden till vänster och höger. Sällan ett bättre alternativ. Pest eller kolera. Lösningen är att använda apparaterna till gammal film (VHS eller LaserDisc t.ex.) eller spelande.


Lite klen färg kan man tycka, inget som går att ändra på tyvärr.
Precis som med förra Philips-apparaten här på tjock.tv så överraskar även 21PT1654. Positivt och negativt. Jag kan inte riktigt förstå hur de tänkte när de byggde tjockisar tidigt 2000-tal. Denna burk har SCART, RGB och NTSC-stöd, men endast mono-ljud! På framsidan syns tydligt "hål" för två högtalare, men det verkar bara sitta en monterad. Något som även syns om man kollar på AV-kompositingången framtill som bara har gul (video) och vit (monoljud) uttag. Förvisso för dåtidens filmkamera-sladdar som ofta var av denna typ, men ändå! Ljudet är burkigt och riktigt dåligt, men bilden är hur bra som helst! Inte det minsta flimmer eller problem trots olika format. Först testades TV:n med en Sony Hit Bit HB-501F MSX-dator, "F" för att det är en fransk version som har SCART RGB direkt ut från datorn. Bilden var mycket bra, men lite klen i färgen, vilket inte verkar gå att ändra när RGB-signaler används. Sedan kördes Mega Drive i både 50 och 60 Hz utan minsta problem. Då med klockren bild och go svärta.




Precis som sin storebror 28PT4255 har den samma enkla menysystem, det finns bra inställningar för bilden, men nästan inga för det kassa ljudet. Samma fjärrkontroll går även att använda till denna, klart godkänd, inga konstigheter. Denna TV finns även med stereo-ljud och dubbla SCART enligt manualen. Detta verkar alltså vara en snikmodell helt enkelt. Var är den då tillverkad? Ja, det vete katten, på baksidan står det kufiskt nog "made in Europe". Kommer du över en likadan så skulle den passa utmärkt som demo-TV i en butik för retrospel, så länge ljudet är avstängt!


BETYG

Bild: 4/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: 3/5

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 21PT1654/00

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (framtill)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 50 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 51 cm
Höjd: 49 cm
Djup: 45 cm
Vikt: 20 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, två upptill på baksidan
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: tidigt 2000-tal?
Broschyr: http://www.nodevice.com/download/user_manual/philips+21pt165400/118993.html
Hemsida: http://www.philips.se/c-p/21PT1654_00

2016-07-14

Bang & Olufsen Beovision MX 7000

Kungen över alla?

Bang & Olufsen. Känd som TV-tillverkarnas Rolls-Royce tillsammans med överklassmärken som Loewe (nej, du har säkert aldrig hört talas om dem eller ens sett en TV av det märket). B&O har genom åren varit en ouppnåelig TV för de flesta vanliga döda, men så plötsligt kom plattskärmarna och pensionerade även de tjockskärmar som kostat åtskilliga tiotusen kronor. Vad priset låg på i Sverige är svårt att säga, men någonstans mellan 20 och 30 000 kronor ska det ha varit för denna modell. Beovision MX 7000 kom i tio olika färger mellan 1992-2002, varav fyra ska vara pärlemorskimrande. Min är vit och vilket troligtvis också är det vanligaste. Bilden är givetvis kalas och det finns inget att klaga på, svärtan är som spökplumpen bil i en gruva. Kompakt! Det här är en ruskigt bra TV och den blir idag din för endast cirka 500-1000 kronor!

MX 7000 innehåller inte två högtalare, utan fyra. Varav två kan kallas för basar. Detta märks när du krämar på ljudet. Givetvis är det fullt pott även här, en TV utan tillkopplad förstärkare eller externa högtalare låter helt enkelt inte bättre än såhär. frågan är om någon TV någonsin haft bättre inbyggt ljud? Dagens platta apparater har mycket att lära och alla behöver en förstärkare för att ens låta hyfsat. Denna TV har aktiva högtalare, d.v.s. de har redan inbyggda förstärkare. Bryr du dig inte om ljudet är MX 6000 nästan samma TV, men med passiva högtalare.



Utvändigt är TV:n är designad av britten Davis Lewis. Den har sålts i tio år, men utvecklats hela tiden. Det finns flera fjärrkontroller som passar, motordrivna ställ och andra tillbehör. Baktill har 7000:an massvis med ingångar, men det är bara tre som är intressanta för en videospelare; två SCART och en S-video. Resten är till för att koppla upp TV:n mot andra Beo-produkter och mest för de inbitna fansen av märket. Tyvärr bara att ignorera. Dessvärre verkar min version från 1992 bara ha RGB i den ena av SCART-uttagen, vilket är på tok för snålt.





Är det då den perfekta TV:n att spela retrospel på? Ja, bild- och ljud-mässigt, men fjärrkontrollen och menyerna är tyvärr en katastrof. Kopplar du in en konsol med SCART RGB kan den direkt starta på rätt kanal. Har du inte det kan det hända att du måste in och gräva i de värdelösa menyerna för att få rätt inställningar. Det finns liksom ingen knapp för AV1, AV2 och S-video utan andra konstiga alternativ. B&O vill gå sin egen väg och då innefattar det inte att man ska vara som alla andra. Må så vara, men detta kunde de gjort bättre än Grundig eller Telefunken tycker man. Ibland krävs det att du googlar dig fram på forum och letar i manualen för att förstå hur du ska bära dig åt. Det är synd på en i övrigt perfekt TV. Det är dock enkelt att ställa in bild och ljud, alltid något. Och vill säljaren pracka på dig en 28":are så be han mäta, den är helt klart 26"! När du kånkat hem din MX 7000 och testar den för första gången känns det ungefär som att köra en fullutrustad gammal lyxbil. Det är dåtidens lyx, för en peng som idag nästan inte ens motsvarar skrotvärdet.


MX 7000 klarar det mesta, såhär kunde det sett ut om Final Fantasy VI släppts i Europa på SNES. Visas här i PAL 50 Hz.
Specifikationerna nedan gäller en MX 7000 från 1992.

BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: 2/5

EGENSKAPER

Märke: Bang & Olufsen
Modell: Beovision MX 7000

BILD/LJUD
Typ: CRT (Black Line-s, Black Matrix, VisionClear, frontglas)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (4 st. aktiva högtalare)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 2 (1 för satellit)
SCART x 2 (RGB x 1)
S-video x 2 (1 in & 1 ut kallad Y/C)
DIN-kontakt x 9 (olika uttag som styr allt från ljud till motordrivet stativ)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 90 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 65 cm
Höjd: 67 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 40 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Ja
Färg: Vit, blå, röd, svart, grå & silver. Pärlemorfärger: blå, röd, svart & grön 
Bärhandtag: Ja, två upptill på baksidan
Tillverkningsland: Danmark
Lanseringsår: 1992
Manual: http://www.manualslib.com/products/Bang-And-Olufsen-Beovision-Mx-7000-1759579.html

2016-07-12

Luxor 3694


En kinkig österrikare.

Här har vi en riktig liten läckerbit, eller är det egentligen bara skräp? Tjock.tv har testat tre stycken 3694:or och ska vi fatta oss kort så gäller föjande: KÖP INTE DENNA TV! Fast den har ju bra bild, SCART och klarar RGB? Jo, men kvalitén är sviktande.

TV nr. 1: Första TV:n var plötsligt stendöd när vi plockade fram den till en spelträff nyligen, så den fick möta änglabingen. Bildröret måste ha gett upp totalt.

TV nr. 2: Andra exemplaret har fram tills nu fungerat perfekt, men började självklart krångla under testet. Problemet verkar vara glapp i SCART-kontakten baktill. Detta löstes med lite tejp för att hålla kabeln i rätt läge under testet, men är ju självklart ett dåligt omen. Inte verkade det gå att laga heller. Som en följd(?) funkar inte RGB på denna, kan det vara för att det är ett Philips bildrör i? Dessutom fick jag en stöt av SCART-kontakten, inte bra!

TV nr. 3: Den tredje TV:n köpte en vän och när han kom hem såg han genast att något var fel. I denna sitter det däremot ett Toshiba A36JAR40X03 (MW)-bildrör! Detta verkar ha kollapsat och bilden var mycket smal. Detta går dock att lösa om man öppnar upp den och skruvar direkt på kretskortet, men bilden blev tyvärr lite för stor och går inte att ställa in perfekt längre. Dessutom hoppar bilden lite vilket inte märks direkt, men bilden är INTE bra. Däremot klarade denna RGB(!) och då blev bilden kalas i färg och kontrast, men ändå dålig på grund av föregående problem.


På nackkortet finns även två till reglage, men de verkar inte påverka något direkt. Akta dig så du inte för en stöt!
Som ett experiment skruvade jag även upp TV nr. 2 och justerade bilden, på så sätt fick jag fullskärm med ett PAL NES, vilket såg riktigt bra ut! Men vid test med RGB-kabel från SNES och Mega Drive ville den inte alls tyvärr.

Övriga problem för 3694:an är sladdvindans plastpiggar baktill som oftast är avbrutna, klassiskt dålig konstruktion. Under vissa exemplar finns en plastmodul som egentligen bara innehåller en enda sak, en udda kontakt för att koppla på den medföljande kabeln. Vart går den då, jo till ett cigarettuttag. Suveränt då kan jag använda den i min bil? Tyvärr inte, denna kontakten är till för båtar och husvagnar och lite smalare än den som sitter i en normal bil. Köp en båt eller bygg om den. TV:n kom även i en superläcker väska med en liten ficka för kabeln/fjärr. Luxor Mini verkar hela paketet kallas. I manualen står det att Text-TV-funktionen måste aktiveras, detta gör du genom att öppna batteriluckan och dra loss en plastbit. Troligtvis hindrar denna plastbit att knapptryckningar på de speciella knapparna aktiveras. Meningslöst, men kul funktion.




Ljudet har inga inställningsmöjligheter, det finns där och fungerar, men inte mycket mer än så. Bilden är egentligen ganska bra och går enkelt att justera, men får inte högre betyg eftersom den nästan alltid strular. Bildröret på den första är från Philips i Österrike och chassikortet är möjligen från finska Salora. TV:n är troligtvis bara ihopsatt i Motala. På den andra verkar det vara Toshiba och Luxor som samarbetar. Baktill finns en knapp för degauss-funktion, det rycker lite i bilden, men den verkar inte fungera? I manualen står det att den bara kan användas vid 12/24 volt!

Detta foto gör inte bildkvalitén rättvisa.
Får du ingen bild ska du testa att trycka på f-knappen på fjärrkontrollen, den är till för att växla mellan RGB eller ej (mest strular det dock). På TV nr. 2 funkade inte RGB ändå. Har du ingen fjärr finns samma funktion baktill på TV:n till höger, men du behöver då en kulspetspenna eller liknande att peta med. På det hela taget är det en trevlig TV, men kvalitén verkar vara lite sisådär. Kom ihåg att testa den ordentligt(!) innan du slår till.

Skadat Toshiba-bildrör till vänster, helt(?) Philips-rör till höger. Samma insignal.
Endast en fjärrka räcker, lägg märke till den underliga kontakten.
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 3694
Bildrör: Toshiba A36JAR40X03 eller ett från Philips
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 15"
Egentlig bildyta: 14"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Tillval

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART (RGB) x 1
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 35 cm (38 cm med extramodul)
Djup: 37 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart, vit
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 1989
Manual: Ingen känd

2016-07-11

Thomson 21MX170

En tillplattad fransos!

Thomson är ett franskt märke som idag bytt namn till Technicolor. Har du ett ADSL-modem från Telia är det troligtvis tillverkat av dem. Dagens TV är Thomson 21MX170 S, en ganska modern tjockis med platt bildrör. Tyvärr är den nästan kubisk och riktigt klumpig, några bärhandtag syns inte heller till. Med sina 23 kilo får du en hyfsad utmaning. TV:n har RF och SCART baktill. Under luckan på framsidan finns kompositingång och även markering för S-video, men den är borttagen på denna modell. Att den marknadsfördes som en 21":are är bara ren och skär lögn, detta är en klockren 20", den är inte ens i närheten av 20,5".


Rallisport Challenge på Xbox
Ljudet är inget vidare, brassar du på med lite extra bas börjar det nästan genast att slå i de klena högtalarna. Inställningsmöjligheterna är över lag ganska klena, trots att det finns fyra olika reglage för skärmen (ljus, kontrast, färg och något som inte alls märks) så händer det inte speciellt mycket när de används. Tur då att bilden i grund och botten är bra, det man kan klaga på är kontrasten. Trots att man vill ha lite mer av den varan händer det liksom nästan ingenting när man rattar. Eftersom detta är en ganska modern TV har vi testat med en Xbox. Trots att det ser bra ut känner man sig aldrig riktigt nöjd med bildkvalitén.




21MX170 med tilläggsbokstaven S på slutet är troligtvis från tidigt 2000-tal. Lägg märke till att den fortfarande är i 4:3-format och alltså inte widescreen (16:9). Vilket är bra om man vill spela äldre spel. CRT-skärmarna är egentligen inte så gamla som man kan tro, det var först efter 2008 som LCD sålde mer än de gamla tjockisarna och snart tog över helt tillsammans med plasma och senare LED. Det är idag bara 8 år sedan! Efter att ha kopplat in ett Mega Drive moddat till 60 Hz så kommer Herr Thomson äntligen till sin rätt. Bilden är då helt superb och ser nästan ut att komma från en datorskärm med sin krispiga grafik. Bilden fyller ut rutan rejält och TV:n är mycket väl värd för att spela pixliga retrospel.




BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: 2/5

EGENSKAPER

Märke: Thomson
Modell: 
21MX170 S

BILD/LJUD
Typ: CRT (platt bildrör)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo
Text-TV: Ja

INGÅNGAR

Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
Komposit x 1 
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 53 cm
Höjd: 50 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 23 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Silver/ljusgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Polen
Lanseringsår: 00-tal
Manual: Ingen känd

PRISSTATISTIK
2020-04-18: 200:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2016-07-10

Casio TV-1400

TV i Game Boy-format!

En 3" LCD från 90-talet, kan det vara något? Casio TV-1400 ska ha kommit runt 1994 och sålde nog knappast i någon stor upplaga. Detta exemplar fann jag för en tjuga på en stor loppis i Piteå 2016. Bilden är som sagt LCD och tyvärr riktigt risig med dagens mått mätt, i alla fall i genom videoingången. TV-funktionen går ju inte att testa så lätt numera. Det går att ställa in färg och ljusstyrka, men det blir inte mycket bättre av det. Det är dock omöjligt att fota den lilla skärmen rättvist. Storleken är nästan exakt samma som Nintendos första Game Boy. Den är oerhört smidig och väger under halvkilot.


Riktigt såhär dålig är inte bilden, men den är inte bra. Det gråa fältet till höger ingår inte i TV-bilden utan är till för att ställa in kanalerna. Ett litet streck visar sig där när man söker efter kanalerna.
Det finns flera originaltillbehör, dessa är: extern antenn, AV-kabel, biladapter (för cigarettuttaget), nätadapter och RF-adapter. Med den sistnämda inkopplad till en digitalbox bör du fortfarande kunna se på TV. Att den går på 4 AA-batterier är mer än lovligt läckert, problemet är att den är omöjlig att ha portabel efter att det analoga TV-nätet släcktes ner. Kanske kan den vara rolig att ha med sig på utlandssemestern och pejla efter TV-nät i länder som inte blivit hela digitala än. I Europa är det Moldavien, Ryssland och Ukraina du då ska ta sikte på. Min vän Gurra kom på en annan funktion som kanske skulle göra den lite mer användbar. Att använda den som portabel skärm när man är ute på loppis eller mässa för att snabbt testa en konsol eller hemdator skulle faktiskt kunna vara ett bra arbetsområde för den lille japanen.



Om nu bilden inte är något att ha så är det tvärtom med ljudet. Den lilla mono-högtalaren levererar med bravur. Att det finns en original AV-sladd är inget att bry sig om, det är bara en vanlig 3,5 mm hörlursplugg som går till en audio- och en video-RCA-kontakt (komposit). Det udda är att de vänt på färgerna för att förvirra (därav adaptern). Gul kontakt som normalt är för video ska du sätta i audiouttaget på till exempel ett NES. Tvärtom gör du med den röda eller vita audiosladden som du här använder till video. Korkat, men lösningen är som sagt bara sekunder borta. Visst går det att spela på den, men bilden är för dålig för att det ska vara kul. Kommer du ändå över en likadan så använd den som testenhet istället.

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Casio
Modell: TV-1400


BILD/LJUD
Typ: LCD
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 2,7"
Egentlig bildyta: 2,7"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR

Hörlursingång x 1 (komposit-video)
Hörlursingång x 1 (extern antenn)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 6 V DC (4 x AA/LR6-batterier)
Elförbrukning: 3,8 W

FORMAT
Bredd: 9 cm
Höjd: 15 cm
Djup: 3 cm
Vikt: 0,445 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: Runt 1994
Manual: http://www.manualscenter.com/manuals/casio/tv1400-service-manual.html (servicemanual)
Övrigt: Inbyggd antenn, utvikbart bordsställ

2016-07-09

Luxor 6364 (Remote Control 2002)

Svensk kvalitet från Motala

Namnen på Luxors TV-modeller kan förvirra, det låter nästan som samma nummer hela tiden. Detta är 6364:an, en våt dröm för den rekvisitör som ska inreda ett svenskt rum i en 80-talsfilminspelning. Brassa loss med några svarta, blanka ljusstakar, saccosäckar, affischer på Lili & Susie (kallades väl för posters på den tiden) och den där brödkniven med handikapphandtag så är det klart. Komplett med vitt benstativ på hjul kan 6364:an få ner den mest härdade icke-nostalgikern på knä utan problem. Blir det vackrare? Jo, faktiskt. En vit Luxor VHS undertill hade varit grädden på moset! Har du en så hojta till!

Designen skriker som sagt 80-tal och är klockren (kika på skärningen mellan bildramen och teckenfönstret!), men levererar detta gamla as någon hyfsad bild då? Döm om min förvåning när jag kopplar in ett Mega Drive och växlar över från 50 Hz PAL till 60 Hz NTSC. Inte det minsta problem, en mjuk övergång och den accepterar genast det nya formatet. Troligtvis var detta Luxors flaggskepp en kort tid då NTSC inte var speciellt vanligt på en svensk TV för över 30 år sedan. Baktill är varningstexten på svenska, engelska, tyska, finska och italienska och kan förmodligen antyda i vilka länder försäljningen fanns. Bildröret är ett Nokia A59EAF00X01, men tillverkat i Tyskland. Finsk Sisu och tysk ingenjörskonst i ett alltså.

Notera Bang & Olufsens MX 7000 till vänster
Mitt exemplar kommer från ett par i Byske som vänligen skänkte bort den. Någon fjärrkontroll har jag inte, men den verkar kallas för Remote Control 2002. 6364:an ger alltså en mycket bra bild, dessvärre verkar bilden förskjutits till vänster och hänger dessutom lite på detta exemplar. Felet är mycket möjligt ett ålderdomstecken och lite störande. Den unika designen gör dock att jag skulle kunna tänka mig att betala för att få den reparerad. Med lite tur kanske det går att ställa in om man hittar rätt fjärrkontroll eller vågar öppna upp och mixtra lite. (Bilden är numera bättre inställd genom reglagen inuti TV:n!!) Vid start är bilden lite dassig och det kräver att man ställer in den själv varje gång eftersom den inte verkar kunna spara inställningarna.

Mega Drive PAL 50 Hz, notera att bilden "hänger" lite uppe till höger. Detta är nu fixat!
Mega Drive (Genesis) NTSC 60 Hz
TV:n har ett hyfsat monoljud med sin stora högtalare, men har en tendens till brus ibland. Kollar du på TV är det bra om du skruvar ner ljudet på TV:n och istället höjer det på digitalboxen så löser det sig. Framtill går det att koppla in en DIN 41529-kontakt (hane). Möjligen för gammeldags hörslinga för hörselskadade? Sammantaget är det en störtskön retro-TV med delvis svenskt ursprung, den klarar NTSC och har grym 80-talsdesign.


Efter bildrörsmek och inställningar, i verkligheten är bilden ännu svartare och mer krispig.
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 6364

Bildrör: Nokia A59EAF00X01 (Västtyskland)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 24"
Egentlig bildyta: 23"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Okänt (möjligen finns det knappar för det på fjärrkontrollen)

INGÅNGAR

Antenningång/RF x 1
SCART x 1
Hörlursingång x 1 (okänd funktion)
Hörlursutgång x 1
Högtalarutgång x 1 (okänd funktion)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 64 cm
Höjd: 49 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 30 kg (inklusive benställning)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit, silver
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 1987
Manual: Ingen känd

2016-07-08

Samsung CB-3351A

En korean från 90-talet

Andra 14":aren ut är även den en korean, men nu en äkta från inhemska tillverkaren Samsung. Detta är CB-3351A, byggd för den nordiska marknaden med bland annat SCART-ingång. På plastskalet baktill syns det att samma modell troligtvis också lanserats med komposit in istället för SCART (övertäckt på denna modell). Att en sådan här liten tjock-TV har SCART är ganska ovanligt, men tyder på att det är en senare modell. Troligtvis från senare delen av 90-talet. Trots detta har den inte text-TV. Däremot har den OSD, inte OCD (tvångsdyndrom). OSD betyder on-screen display och var troligtvis inte mycket att skryta om vid säljstarten. Trots detta står det tydligt på framsidan av burken.


Kanske döljer sig A/V-ingångar fortfarande bakom plasten?
Det finns två bärhandtag, men dessa är så små att man bara får in några få fingrar, dock väger TV:n inte speciellt mycket och är mycket smidig. CB-3351A klarar inte av NTSC-signaler utan flimrar. Men av någon konstig anledning visas bilden ändå i färg (normalt blir det svartvitt), vilket är ovanligt. Kanske kan man säga att den är delvis NTSC-kompatibel?


PAL-bilden är däremot underbar, här testat med en fransk Mega Drive som endast fungerar med den medföljande RGB-kabeln (RVB på franska). Tyvärr kommer du aldrig bli av med de svarta kanterna upp- och nertill om du spela på PAL-maskiner, men sånt är livet. Mega Drive har oftast ett brus i nederkant av skärmen (under spelets bild) vid användande av komposit/SCART, detta är förmodligen en bugg eftersom konsolen utvecklades i Japan med tanke på 60 Hz (inga svarta kanter). Dock stör det inte märkvärt på denna skärmen utan brukar vara värre på andra större TV-apparater. Ljudet är mediokert, men den lilla mono-högtalaren gör säkert sitt bästa. Räkna med diskant och varken mellanregister eller bas.




Känner du igen spelet?

Känner du igen spelet?
CB-3351A är härlig liten TV, bedöm själv kvalitén efter spelbilderna ovan. Det är som vanligt smått omöjligt att fotografera en TV korrekt. Designen är ren, men lite intetsägande, precis om 90-talet var. Fjärrkontrollen fungerar bra, men färgen på bilden går inte att ställa in av någon anledning. Som tur är var den redan bra balanserad och med lite pillande på ljus och kontrast kommer du får en kanonbild!

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: 1/5

EGENSKAPER

Märke: Samsung
Modell: CB-3351A


BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 77 W

FORMAT
Bredd: 36 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 36 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, två bak upptill
Tillverkningsland: Korea (Sydkorea)
Lanseringsår: 90-tal
Manual: Ingen känd