2017-12-20

Salora 14L20

Svenskfinskt hopkok?

Salora står för Salon Radio, en finsk TV-tillverkare från Salo som var tidigt ute med tillverkning av radio 1928. På 70-talet hade de misslyckade TV-fabriker i bl.a. Swaziland och klantade till finanserna rejält genom att köpa upp en svenskbygg oljetanker etc. Dessutom hade de dålig kvalité på sina TV-apparater vilket gjorde att de fick lägga mycket tid på garantireparationer. 1979 inledde ett samarbete med Nokia, fyra år senare tog Nokia över företaget genom att köpa upp 56% av aktierna.


Tuben är en Goldstar 370HUB22
Ett tag var Salora, Nokia, Finlux och Luxor i princip samma grejer. Det märks inte minst på denna Salora 14L20 som vi faktiskt recenserat innan, då under namnet Luxor 3374. Eftersom Luxorn är från 1988 borde denna också vara det. Tyvärr saknas luckan framtill på detta exemplar. Är det någon skillnad över huvud taget förutom logotypen? Och kan denna väga hela 2 kilo mer, eller är det fel på min våg? Det första jag märker är att ljudet är bedrövligt, högtalaren är spräckt eller liknande. Bilden är bra, men när jag försöker ställa in den ännu mer flimrar den lite av reglagen. Efter lite pillande inuti blir ljudet mycket bättre. Riktigt bra för den lilla högtalaren. Den verkar ha suttit lite löst och sladdarna var inte ditlödda så värst bra. Har du problem med din Salora kan denna sida kanske hjälpa dig i framtiden: http://www.leifline.com/reptips/Tv/SaloraTv.htm. Där finns även andra märken. Bilden ser faktiskt bättre ut om du tar bort frontglaset.


Härlig bild!
Inuti kan du bland annat ändra skärpan och jag tycker mig se att störningarna minskade, men det låter jag vara osagt. Man ser också att TV:n är exakt samma som Luxor 3374, det som skiljer är detaljer som att pottarna på nackkortet är av en annan modell. På det hela taget är detta en trevlig TV, men skicket på detta exemplar är inge vidare. Den får bli reservdelar, donator eller åka i änglabingen. Tyvärr kan den vara lite för ointressant ändå, den har nämligen ingen SCART så donator till ett arkadspel ser det inte ut att bli. Den har heller ingen 12 volts-kontakt annars hade man kunnat bygga in den i en bil (läs: van) eller nåt. 


Det rejält skitiga frontglaset sitter fast med två sådana här fästen upptill. Spara dem om du slänger TV:n!
I slutändan är det nog konsumenten som väljer mellan Luxor och Salora. Med största möjliga nostalgiska sannolikhet väljer svensken Luxor och finnen Salora. Glöm inte att du förmodligen kan använda en Salora som reservdelar till en Luxor och tvärtom. Men var ska man förvara allt junk?

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Salora
Modell: 14L20
Bildrör: Goldstar 370HUB22 (Sydkorea)

BILD/LJUD
Typ: CRT (med frontglas)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1,5 w/8 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Komposit x 1 (BNC/bajonettkoppling, upptill)
Högtalarutgångar x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 37 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja, okänt hur den ser ut
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, två små på sidorna
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: 1988
Servicemanual: Ingen känd

2017-11-20

Samsung CX-6813ZN

Nya tider för 28:an?

Denna TV ska ha lämnats in för lagning, fixats, men aldrig hämtats upp av ägaren. Ryktet förtäljer också att man kunde köpa denna modell på typ Nolia-mässan och få en likadan fast mindre på köpet. Om ryktet är sant är osäkert. Både runt knapparna framtill och uttagen baktill satt skyddsplasten kvar så frågan är hur mycket den använts? Det är alltså dags för den spännande apparaten; Samsung CX-6813ZN. Även kallad "New Age 28" på fronten. Kanske ser den liten ut på bilderna, men det är en 28":are (jämför med juice-paketet). Eller cirka 26,5" om man mäter bildytan, fullt normalt. Att högtalarna är placerade undertill och inte på sidorna är ganska ovanligt i denna storleksklassen. Utöver designen är det vikten som först gör sig påmind, det är ingen lätt TV. 39 kg väger den in på! Som tur är finns det två bärhandtag upptill. En snabb googling ger inte en enda bildträff, vad kan detta vara för ovanlig pryl?


Utmärkt VHS-kvalité!
Även denna TV kopplar vi först upp till en VHS-spelare för att känna och klämma lite. Bilden är riktigt bra och som vanligt är det snarare spelaren som har problem. SCART RGB är inga problem som sig bör. Ljudet är förhållandevis kraftfullt (2 x 10 W), men basen slår lätt igenom. På detta exemplar var den nästan maxad så sänk den en bit. Den finns diskant, bas (eller mellanregister?) och balans i ljudinställningarna. Den klarar dessutom att driva två externa högtalare på upp till 8 ohm. Enkla att koppla in och sedan slår du bara om med en liten spak. Mycket smidigt och maxar upplevelsen rejält!

Två väldigt lätta högtalare från en Hitachi bergsprängare gör STOR skillnad! Ännu bättre ljud nu!


Du klarar dig ganska bra utan fjärr om du kikar under luckan.

Överraskande nog är det en japan innanför den koreanska klädseln. Närmare bestämt en Toshiba A66JMZ40X04. En liten lapp säger också Katsuyama, vi låtsas att det är Herr Katsuyama som godkänt tuben helt enkelt. Yoken är från TDK och på kretskorten hittar vi komponenter från Philips, Siemens med flera. Det är fullt normalt eftersom inget företag kan tillverka allt, men att Samsung som tillverkat massvis med CRT-monitorer väljer en Toshiba skaver lite. Varför? Gjorde de mest mindre tuber eller hade de redan gått över till platt-TV?

New Age 28! Det är nya tider nu farsan!
Arnold i True Lies på Mega Drive, underskattat spel.

Som på alla andra TV vill man flytta bilden lite till höger på skärmen vid SCART RGB-signaler. Chassikortet innehåller över 20 pottar, men jag låter bli dem då jag inte har en aning om vad som gör vad. Och bilden ser faktiskt riktigt bra ut redan. Jag tror faktiskt jag fått en ny favorit, Samsung har aldrig varit något favoritmärke, men det kan ju ändras. Denna TV verkar vara ovanlig så hittar du den slå till!


Endast en SCART, men det är helt okej ändå.


BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER

Märke: Samsung
Modell: CX-6813ZN
Bildrör: Toshiba A66JMZ40X04 (ZX) (Japan)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26,5""
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 10 w/8 ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
S-video x 1
Högtalarutgångar x 2

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 125 W

FORMAT
Bredd: 65 cm
Höjd: 58 cm
Djup: 49 cm
Vikt: 39 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå/svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: Troligtvis sent 90-tal?
Servicemanual: Ingen känd

2017-11-19

SABA M3716 VT


Utan fjärr i Tyrolen?

Åter dags för en SABA. Den tyska drottningen brukar leverera, men hur är det med M3716 VT från 1996? VT står helt enkelt för Videotext, eller text-TV som vi brukar kalla det. Lägligt nog testas en VHS-spelare idag, det funkar bra och de bildproblem som uppstår är helt och hållet spelarens fel, inte TV:ns. I SABA:s katalog från 1996 klassas M3716 som en bärbar TV, det verkar inte stämma alls. Visst är den så liten att den är bärbar, men sladden måste du ha i väggen för den går inte på 12V eller batteri.


Nej, ingen Amiga är inkopplad. Detta är en VHS-inspelning från runt 2003.
Magnetfälten är starka i dig, unga TV.

Efter lite "tracking" på VHS-spelaren (en Philips VR 502) så funkar det galant.

Just detta exemplar har stått på ett företag eller liknande. Operation märkning-klistermärket skvallrar om detta och det är även inristat PnF24 framtill. Eftersom den kommer från Piteå gissar jag på Piteå Näringsfastigheter AB. Inga inbränningar dock. Efter VHS-testet är det första jag märker är att bilden har fel format, i PAL och även NTSC (vilket den klarar galant) vid spelande. Efter att ha zappat mellan kanalerna rättar det till sig, så förtrösta inte. De verkar ha att göra med att den startar AV-kanalen även om t.ex kanal 1 igång. Tryck en gång till så rättar den till sig.



Modellen är designad av fransmannen Philippe Starck, men fortfarande ganska anonym. Inte likt den hypercoola TV:n kallad "Jim Nature" han också gjorde åt SABA. Vem B. Guerin är vete katten...





Ljudet är riktigt bra för en sån här liten 14":s krabat. 6 W är högtalaren på, klart godkänt. Underligt nog finns inget hörlursuttag, men det kvittar egentligen. Under skalet hittar vi en CPT Chunghwa 370KRB22-TC38... namnet på bildröret sträcker sig 10-20 tecken till. Ett monitormärke jag inte stött på innan, med den trevliga bilden i åtanke hade jag gissat på Philips eller Samsung. Chunghwa står inte för stadsdelen i den Nordkoreanska huvudstaden Pyongyang utan Taiwanesiska CPT, Chunghwa Picture Tubes Ltd. Deras hemsida verkar dock inte uppdaterad sedan 2006.



Fiffigt sätt att linda sladden.
Tyvärr hade jag inte tillgång till en fjärrkontroll i testet, lite mer svärta hade inte skadat vid spelande. Enligt nätet är tuben av så kallad Black Matrix-typ. Bilden är fantastisk utan inställningar, men för att få en 4:a i betyg måste det undersökas om det går att få ännu bättre. Fjärrkontroll efterlyses härmed.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Okänt

EGENSKAPER

Märke: SABA
Modell: M3716 VT
Bildrör: CPT Chunghwa 370KRB22-TC38 (Malaysia)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 6 w)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 36 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Thailand
Lanseringsår: 1996
Servicemanual: Ingen känd

2017-11-05

Telefunken PALcolor 2300


Telefungiert nicht?

Saligt skön design på denna Telefunken från 1978. Men telefungerar den nå vidare då? Njae... visst den gjorde ett tappert försök från sin skrotbinge. En Commodore 64 kopplades in och super turbo laddades in, längre än så hann jag tyvärr inte innan även denna small. Vad var då felet? Inte en susning, inuti ser den helt okej ut, men röken avslöjade att så inte var fallet.



Bakom en gullig liten draglucka hittar du kanalinställningarna.

Ljudet brummade från start och bilden var faktiskt riktigt dålig trots frenetiskt skruvande och byte av kablar, men så är den faktiskt också strax 40 år gammal! TV:n är så gammal att 3,5 mm-kontakten som hörlursuttag inte verkar vara standard, istället används en underlig DIN-kontakt. C64 är kanske inte känd för att ge någon superb videosignal, men här var det TV:n som inte lyckades uppbringa video av kvalité.

Välkommen in till ett gytter av elektriska komponenter.


Men vilken var det som började brinna?? Det finns en del att välja på.


PALcolor 2300 är en tung och klumpig, men mycket gullig TV som förtjänar ett bättre öde. Nu får den dock återvända till änglabingen. Med sina trippla antenner (okänt varför), röda touch-knappar och gulliga lucka på sidan kommer den saknas. Svensksåld dessutom! Den är full av små snitsiga finesser som att handtaget upptill nås när man trycker till det på sidan. Öppnar du skalet kan du enkelt meka med den genom att fälla ut kretskorten som två dörrar, oerhört häftigt. Betyget är givetvis inte rättvist och detta kan inte räknas som en ordentligt recension, bara ett försök.


Bättre än såhär blir inte bilden, men något är som bekant fel med denna TV.

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Telefunken
Modell: PALcolor 2300
Bildrör: Telefunken 370EFB22TC62

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Okänt, troligtvis inte
Ljud: Mono (1 x 4 w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag DIN-kontakt x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 45 cm
Höjd: 38 cm
Djup: 33 cm
Vikt: 15 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit eller orange
Bärhandtag: Ja, upptill
Tillverkningsland: Västtyskland
Lanseringsår: 1978
Servicemanual: http://www.highqualitymanuals.com/Telefunken-Without-Series/3400-PALcolor-supercontrol-Service-Manual-p-10542.html (kostar pengar!)

2017-09-28

Samsung CB-5320 T


Samsung-mannen?

Samsung CB-5320 T är en anonym 20" från sent 90-tal eller tidigt 2000-tal. Ljudet är klent och burkigt, men bilden är kalas. Tuben är självklart också en Samsung och ganska lik de som sitter i många arkadkabinett. Dock har den problem med färgerna. Det ser ut som den stått för nära en högtalare eller annan magnet på höger sida. Färgerna blir helt fel, vilket är synd för annars är bilden riktigt krispig och bra. SCART, RGB, NTSC är inga problem, men som på så många andra TV kan du då inte göra några inställningar alls nästan. Hade bara ljudet varit bättre kunde den här vara riktigt intressant. Bilden är egentligen värd högre betyg, men har som sagt problem (dålig kvalité på tuben?) och inställningsmöjligheterna är dåliga.


Ingen reaktion på färgen vid SCART RGB. Inte helt ovanligt.

Öppnar man burken ser man genast att högtalarna sitter i en udda vinkel mot TV:n. Med hjälp av en plasttratt riktas ljudet framåt, lustig konstruktion som tar mindre plats. Kan det vara detta som påverkar bilden? Knappast, högtalarnas magneter är väldigt klena, inte alls som andra äldre och dyrare högtalarelement. I websidelänken längst ner finns ett kopplingsschema över TV:n. Där finns också info om hur man kommer åt de hemliga menyerna. Något detta exemplar inte verkar ha nytta av, dessutom finns det ingen fjärr. Hittar du ett finare exemplar av denna modell som fungerar som den ska så spara den, perfekt att sätta i JK-arkadkabinett eller liknande!


Malplacerade för att få större högtalare men inte så bred TV? Ljudkvalitén glömde de!


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER

Märke: Samsung
Modell: CB-5320 T
Bildrör: Samsung A51EER31X31

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 5 w, 8 ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
SCART (RGB) x 1
AV/komposit x 1 (framtill)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 85 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 59 cm
Höjd: 46 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 21 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja (ej till testet)
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svartgrå
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Ungern
Lanseringsår: Tidigt 2000-tal?
Servicemanual: http://www.eserviceinfo.com/download_start.php?downloadurlid=36810

2017-09-18

Man kan inte rädda dem alla...


Farväl tjockisar

Bilen ska snart in för vintern och det måste rensas i garaget. En brun, en grön och en vit TV-apparat ska testas och deras öde avgöras. Får de stanna eller åker de till änglabingen?

Underbart vackra röda kretskort med svensk text.

AGA Typ 4641
Vi börjar med den träfärgade bruningen. Underbart vacker TV från svenska AGA, ett företag det kan skrivas hur mycket som helst om. De sålde dock sin TV-tillverkning till svenska Philips 1971 så gissningsvis är denna TV och den gröna från 60-talet. 4641:an vägrar starta, men efter att ha satt i en säkring som saknades börjar det glöda i elektronrören. Det finns faktiskt två säkringar, en för 220 och en för 240 volt. Oklart varför. Jag minns att gamla TV-apparater ibland behöver rätt lång tid på sig innan de får bild och låter den vara. Fem minuter senare smäller det till och det börjar ryka ur den. Jag rycker ur sladden och bär ut den utomhus. Ingen brand, men notera den strategiska placeringen av brandsläckaren. Båda säkringarna har klarat sig, men en komponent bredvid har kollapsat. Jag tror att den får åka till loppis, det är för fin för att slängas och kanske vill någon ha den som inredningsdetalj. Eller att meka med?

Ajrå... AGA-rök.

AGA Typ 4541
Den gröna är nästan samma modell som föregående, men denna verkar ommålad och ser lite annorlunda ut inuti och baktill. Stendöd tyvärr, kanske inte så konstigt då vissa sladdar hänger lösa inuti. Båda apparaterna har gamla VHF/UHF-ingångar och även uttag för extern högtalare (mono). Båda kan även drivas av antingen växelström (som vi har i ett vanligt vägguttag) eller likström. Även denna åker mot ett nytt öde.

Storebror(?) AGA Typ 4641, notera sladdvindan till vänster.

Lillebror(?) AGA Typ 4541. 
Luxor Colorama de Luxe / Typ 2631 
Även om de båda AGA-apparaterna är charmiga så är det Luxorn som är mest intressant. Tyvärr är även den stendöd. Det lyser lite i nacken på den och jag lyckas byta en säkring som slutar att flyga, men mer tid orkar jag inte lägga på den. Vilket är ytterst trist då det är en vacker modell med ben-ställning till. Jag gissar på sent 70-tal och att den befann sig i den högre prisklassen. Baktill sitter en lampa som troligtvis skapade någon slags bakgrundsbelysning mot väggen. Charmig och inte helt vanlig detalj. TV:n har åtta kanaler och flera inställningsmöjligheter för ljudet framtill. Knappen nederst kallas för AFC vilket högst sannolikt står för Automatic Fine Tuning. Lyxigt.

Året är nittionhundrasjuttionånting?

Notera lampan baktill!

Är den värd att spara ändå? I och med att den är en robust träkonstruktion och på hjul kanske man kan göra något annat roligt med den? Jag bestämmer mig för att riva ut den och bevara höljet. På tuben står det VMI E3K34723 (E:et är dock bakvänt), osäkert om det är Luxors egna tub? Inuti till höger sitter två högtalare, en framåt och en åt sidan. 2631:an är fortfarande mono, men kan nog leverera ett absolut godkänt ljud för sin tid. Nedanför dessa bakom högtalargallret sitter en box jag inte kommer åt. Har den ännu fler högtalare?

Luxor Briljant x 2! En 7" åt sidan och en 4x6" framåt.

Notera de underbara RGB-rattarna i korrekta färger!

Ooops! Dekal under chassikortet.

Jag river ut chassikortet och kommer sedan åt boxen nedanför högtalarna, vad kan det vara? Till min stora förvåning är det totala inställningsmöjligheter till bilden på tuben. Höjd, längd, trapets, diagonal, linjär, you name it!! Aldrig någonsin har jag sett en TV med så många inställningsmöjligheter analogt. Dessvärre är de så gömda att ingen någonsin skulle få för sig att leta fram dem, mycket konstigt. De är placerade så att de kunnat användas om det fanns en lucka på framsidan, kanske att det fanns en ännu lyxigare modell med det? Men det är ytterst tveksamt. Detta är inga funktioner du vill att dina barn ska komma åt. Det kan sluta i katastrof. Coloraman strippas på det mesta utom högtalare (som säkerligen fungerar) och detaljerna till knapparna framtill. Kanske blir det en plattskärm och MAME? Eller så stöter man på en annan tjock tub som passar perfekt i hålet? Eller varför inte en ordentligt analog dockteater? Ett tag till får den stå där den gör. Alldeles för vacker för att slängas.

Men jösses, vilka sjukt bra inställningsmöjligheter!

Redo för ett projekt. Har du något tips?

2017-09-14

Hitachi P-20 A


Imperfekt!

Japaner, japaner överallt japaner... Den lever, den lever. Felet var rätt lätt avhjälpt: volymen var på noll och ljuset neddraget till obefintligt. Dock borde man ha känt den statiska elektriciteten från skärmen, men icke. Hitachi P-20 A handlar det om och den ska ha kommit till världen 1975. Utformningen inuti är väldigt lik TU-75:an, de flesta reglage sitter på samma ställen. Men efter tre år är designen nu helt annorlunda, denna kunde man till och med få i tre olika färger: vit, röd och grön. Det finns nu också ett tydligt uttag för 12 volts-kabel. En annan stor framgång är att Hitachi valt en vanlig modern antenningång, den är dock lite smal så det är svårt att plugga in vissa kablar i den.


Läcker design med tydliga reglage.

Mycket lik sin föregångare inuti.

Den lilla högtalaren på endast 1 watt stretar på rejält och fungerar klockrent. Men bilden är svår att få till. Jag kämpar länge först med ett Mega Drive 2 i hyrväska och sedan min famiklon kallad Zonic TV Game 9000 (OBS! svensksåld!), men får inte till någon bra bild alls. Växlar från UHF till VHF och plötsligt händer det. Perfekt bild (nästan) direkt. Kanske att jag skulle testa VHF på famiklonen på den andra Hitachin också? SEGA:t verkar dock föredra UHF och snart får jag in bra bild där också. Sökningen sker på samma sätt som den äldre kusinen och jag upptäcker att den övre sökringen självklart bara gäller VHF, nu blev det genast enklare. Reglagen funkar bättre och är inte alls lika opålitliga som på TU-75:an, men reglaget till vänster om volymen sitter fast stenhårt. Efter lite stretande låter jag det bara vara. Risken är att jag bryter av det.


Absolut inte perfekt, men ack så snyggt och charmigt!

Efter lite pillande lyckas jag sträcka ut bilden över hela skärmen trots att det är PAL.
Det bästa med svartvita monitorer är ju helt klart svärtan, den går att få svart som synden, men då syns inte mycket annat heller. Det är en tunn balansgång att få till en riktigt läcker bild. Många spel blir riktigt snygga svartvita också. Kanske något att tänka på för den som gärna spelar om Final Fantasy för fjärde gången? Testa att spela helt i svartvitt! Hitachi P-20 A är en riktig sköning som förtjänar en plats i spelrummet. Med sina 42 år och i fungerande skick skulle den också må bra på ett museum eller utställning. Den är liten och smidig och det är verkligen synd att Sverige slutade med analoga TV-sändningar. Hur häftigt vore det inte att ha denna i husvagnen? Kanske finns det något sätta att sända digital TV från en egen mast så man återigen får använda den inbyggda antennen? För att koppla den till en digitalbox känns överkurs och osexigt.

BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Hitachi
Modell: P-20 A
Bildrör: Hitachi 310EUB4 (svartvit)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 12"
Egentlig bildyta: 11,5"
NTSC: Okänt
Ljud: Mono (1 x 2 W, 25 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz / 12 V
Elförbrukning: 32/14 watt (normalt användande/12 V)

FORMAT
Bredd: 40 cm
Höjd: 28 cm
Djup: 30 cm
Vikt: 7 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Finns ej AV-kanaler
Färg: Grön, röd eller vit
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1975
Manual: Ingen känd
Övrigt: Inbyggd antenn

2017-09-13

Hitachi TU-75-301

En nysning från öst!

Vår första Hitachi och den äldsta TV:n på sidan än så länge (jag har äldre som väntar på sin tur, kika på trälådan under denna). Hur ser man då att denna TU-75-301 är så gammal? Jo förutom det yttre så har den inte ens vanlig antenningång, så kallad RF/Belling-Lee. Att den ens startar är en seger i sig. Jag har en liknande grön, supergullig Hitachi vid namn P-20 A som är stendöd för tillfället. Och den verkar betydligt nyare.

Hitachi är för övrigt ett japanskt konglomerat som grundades i staden Hitachi 1910. Precis som Toyota startade i staden med samma namn. Enkelt och bra. Namnet Hitachi betyder soluppgång, men låter mest som en nysning i väst. Idag kan du köpa det mesta under detta varumärke såsom borrmaskiner, grävmaskiner, TV-skärmar eller varför inte ett kärnkraftverk?


En adapter till TV-spelets antennsladd behövs om du vill någon bild över huvud taget.

TU-75:an är svensksåld (och även godkänd i Danmark och Norge), men jag har svårt att bestämma årtalet. Enligt nätet bör den vara från 1972. För att få bild krävs det först att du har en adapter som på bilden ovan så att du kan koppla in TV-spelets vanliga antennkabel. Det räcker med UHF, inte VHF och går säkert att bygga själv. Minns att jag experimentera med en galge på min mosters gamla TV med samma uttag. Sedan väljer du UHF-kanalen på det översta vredet och söker på det undre. Efter detta kan du fininställa på det övre genom att vrida på kransen där, jag märker dock ingen större skillnad. Eftersom antennsignalerna ofta får med sig brus och liknande kan det vara svårt att få bra bild, men efter att ha rattat på samtliga fram och bak slutar det hoppa och det blir faktiskt ganska hyfsat från en Mega Drive 2. Till denna ska det egentligen bara kopplas in pong-liknande konsoler kan man tycka. Överst framtill kan du ställa in ljus och kontrast, samt volym. Att hela bilden skalas upp och ner i storlek när man drar på ljusspaken betyder förmodligen att något inte står helt rätt till, men det funkar. Baktill finns det två större spakar och två mindre. Dessa kan du ställa in bilden med i höjdled och sidled, men det är inte helt lätt. TV-apparaten är så gammal så vad du än vrider på så ändras något annat också. Det går att göra smärre justeringar, men hoppas inte på för mycket.

Jordade vägguttag fanns nog inte när denna lanserades och att hitta en likadan Hitachi-kontakt var nog inte det lättaste heller. Resultatet ser ni här.

Med och utan det rökfärgade plastglaset. En smaksak.

Bilden är endast svartvit och döljs bakom ett transparent plasthölje, kanske för att hejda strålning som kan ha varit ett känsligt samtalsämne på denna tiden. Ytan mäter cirka 12,5" och eftersom den även klarar 12 volt var den nog avsedd för husvagn eller camping. Men var är uttaget till 12 volt egentligen? På högra sidan finns ett litet 3,5 mm-uttag för hörlurar dock. Jag testar att koppla in en famiklon istället och lyckas inte alls få till lika bra bild som från SEGA:n. Det kan bero på sladden, men jag är osäker. Ljudet är inte heller det någon höjdare, det brusar och svårt att ställa in. Men när det gäller denna apparat får man ha överseende med det mesta. Det är bara att vara glad att det funkar, som objekt på en mässa skulle den ändå får massvis med glad tillrop.


Det låg lite grejer inuti... Lägg märke till nackkortet, världens minsta?

Efter en urblåsning med tryckluft och lite putsade blir den såhär fin till slut.

Hitachi TU-75:an är en riktig liten godbit. Tyvärr är detta exemplar slitet både utvändigt och lynnigt invändigt, men den fungerar som sagt. Än är den inte redo för änglabingen och jag hoppas den får komma till användning snart igen. Kanske ser du den på Nordsken 2018?

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Hitachi
Modell: TU-75-301
Bildrör: Hitachi 340CB4

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 13"
Egentlig bildyta: 12,5"
NTSC: Okänt
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång UHF x 1
Antenningång VHF x 1
Hörlursuttag x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz / 12 V
Elförbrukning: 30/14 watt (normalt användande/12 V)

FORMAT
Bredd: 41 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 29 cm
Vikt: 9 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Finns ej AV-kanaler
Färg: Träfärgad/svart
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1972
Manual: Ingen känd
Övrigt: Frontglas i plast