Ostman nördar ner sig i fjärrkontroller.
Hur såg Luxors fjärrkontroller ut i slutet av 80-talet och början 90-talet? Var de kompatibla med varandra? Och när gick fjärrkontrollen från att vara ett tillbehör som kostade extra till att vara standardutrustning?
Vi tar och tittar lite närmre på en fjärr i taget.
Den äldsta i samlingen ser vi ovan. När den lanserades kan jag inte säga med säkerhet men i produktkatalogen för 1984-85 fanns den åtminstone med. Notera att all text vid knapparna är på Svenska, Luxor gjorde en stor grej av att vara ett svenskt märke. Därför tyst istället för mute. Ett helt uppslag i katalogen har rubriken ”En svensk TV har en fjärrkontroll som även barn förstår.”, förutsatt att barnet har lärt sig läsa då… Hur tokigt det kan gå med en fjärrkontroll utan svensk text upplyser Luxor oss om på följande vis ”… Eller ta dina barn. Plötsligt mitt i leken uppenbarar sig Trazan och Banarne i rutan. Barnet skall öka ljudet men får istället in en paneldebatt om ekonomisk brottslighet.” Katastrof, det förstår ju vem som helst.
Fjärren är funktionstestad mot en digitalkamera och IR-dioden blinkar när man trycker på knapparna, däremot reagerar en Luxor Mini 3654 icke på kommandona.
I faktarutan om de olika tv-modellerna i katalogen listas fjärrkontroll som ett tillbehör. Andra tillbehör var bland annat text-tv, satellitmottagare, NTSC-videomodul och benställning.
En snarlik men mycket mer avskalad modell ser vi till höger på denna bild. Fjärrkontrollen saknar Luxorlogga och är på det hela taget väldigt anonym. Ska vi dra till och gissa på att det var en fjärrkontroll för hotell, sjukhus, skolor eller andra offentliga sammanhang där man inte vill att kreti och pleti ska ta sig för stora friheter med tv:ns inställningar?
Köpt på Tradera som otestad och utan funktionsgaranti. Jag kan dock garantera att den inte fungerar då någon har varit inne och lött bort ett antal komponenter från kretskortet… Så eventuell kompatibilitet med Luxor 3654 kan inte testas.
Här har vi kronjuvelen i samlingen. Den är vit, den har jalusi som döljer de ”krångliga” knapparna och den styr toppmodellerna Luxor Satellite 3000 och det verkliga flaggskeppet Multivison 4000. Fjärren dyker första gången upp i Luxorkatalogen 1988 och hänger sen med i ett par år. Multivison 4000 28 tum finns i silver eller vitt medan Multivision 4000 33 tum (!) som lanseras 1989 endast går att få i silverutförande med matchande silvergrå fjärrkontroll.
Från vänster till höger: För vanligt slötittande, för den lite mer avancerade tv-tittaren, för total kontroll av tv, video och satellitmottagare.
Fortfarande är det svensk text som gäller. Bib betyder alltså inte att man kan beställa en Bag in Box att smutta på till Varuhuset eller Kryzz utan aktiverar snarare bild-i-bild-funktionen så du kan smygtitta på video eller något spännande satellitprogram medan du förfasas över den havererade lottodragningen i Zick-Zack ledd av Bengt Bedrup, Tommy Engstrand, Monica Dominique och Pa Neumüller.
Fjärrkontrollen är kompatibel med 3654:an och sannolikt med samtliga samtida Luxormodeller. Vid det här laget (1988/89) kan vi nog sluta oss till att fjärrkontroll är standardutrustning till alla tv-apparater utom möjligen de minsta.
Nu har vi kommit till min personliga favorit-tv, nämligen Luxor Mini 3654. Eller Salora 15L30. Eller Hitachi CPT1556. Ja, kärt barn och allt det där… Luxor Mini kan ni läsa mer om på annan plats i denna blogg.
Båda fjärrkontrollerna på bilden är äkta NOS, dvs New Old Stock och kan förmodligen fortfarande hittas på Tradera (Luxor) respektive Svebry (Hitachi). Mitt Luxorexemplar råkade ha dansk text som omväxling. Se där, nackdel med text istället för symboler! De är i alla fall hundra procent kompatibla med varandra. Knapparna sitter på samma ställen och har samma funktioner.
Vi har nu backat lite i tiden till 1986 och när 3654:an med systermodeller lanseras är fjärrkontroll inte standardutrustning på mindre tv-apparater.
Fjärren levereras tillsammans med en liten insticksmodul som monteras i fronten på tv:n. Lätt gjort för den auktoriserade Luxorhandlaren (eller vilken radiohandlare som helst). Modulen innehåller IR-mottagare och några komponenter på ett litet kretskort.
Boxen |
Boxen från ett annat håll. |
Till sist den så kallade Star Trek-fjärren från 1992. Luxor ägs av Finska Nokia och tycker tydligen inte att svenska texter är lika viktiga längre. Kommer barnen att förstå skillnaden mellan STEP och VOLUME eller kommer gråt och tandagnisslan uppstå när Björnes magasin efter oförsiktigt knappande plötsligt ersätts av Café Norrköping på familjens 25 tums Vision 2100? Det får vi nog aldrig veta…
Fjärren är hyfsat kompatibel med 3654:an, även om vissa knappar trilskas och ger inget eller oväntat resultat.
Slutord
Nostalgi!! Vi hade Star Trek-fjärren. Mjuka knappar och med samma ettan-tvåan slitage som på bilden :)
SvaraRaderaKul att inlägget uppskattas! Jo, den fjärren blev lite sliten. Vill minnas att vi köpte TV:n 1992, och sen fick den följa med när jag flyttade hemifrån och tjänstgjorde fram till 2006 eller -07.
RaderaBenämningen "Star Trek-fjärren" tror jag för övrigt att jag läste i en diskussionsgrupp om TV-reparationer nån gång kring millennieskiftet.