2023-10-10

Mitsubishi CP-1630EM



Modell CP halv fem på eftermiddagen?

Ännu en "biltillverkare" som snöat in på TV-apparater, det finns det flera av. Daewoo t.ex. Denna TV verkar inte helt okänt och man får en del träffar på nätet om man söker. Läcker design och den känns som en riktig kvalitetsprodukt från de tre diamanternas företag i Japan.

Inbyggd fjärrkontrollshållare! Sjukt coolt!

Vältejpad upptill och nedtill.

Bild och ljud är riktigt bra. Eftersom den endast tar RF-signal ska man absolut inte klaga. Det grå i bilden på Ghost House (Master System) ser ut att röra sig lite, men i övrigt är den väldigt stilla för en så gammal TV. Skärpan är där och färgerna bra. På sidan finns inställnings-möjligheterna och de är rätt avancerade för en sån här liten TV. Sökfunktionen är dock lite stökig, men man lär sig. För söka måste du göra för att få in bild på denna. Inte direkt plug-and-play...



Nuförtiden är det väl snart dags att nedgradera och spela retrospel med lite sunkig bild för att få den riktiga 70/80-talskänslan. Inte helt ovanligt att man ser moderna filmer och reklamer med VHS-flimmer både här och där numera. Här får du bra bild trots antennsladd. Jag får inte riktigt grepp om vilken tum den borde vara. Möjligen utger den sig för att vara en 17":are då tuben heter 420FWB22 och det kan tolkas som att den är 420 mm diagonalt, vilket stämmer rätt bra. Men då mäts även det svarta området runt själv bildytan på glaset. Bildytan är cirka 15". Jag hittar heller inget årtal någonstans, men tidigt 80-tal borde det vara ganska så säkert.



Denna TV skulle krossas, men den är alldeles för läcker för det och fungerar helt perfekt. Sorgligt att folk inte uppskattar ett hantverk som detta längre. Den vältejpade fjärren verkar tyvärr ha gett upp helt. Hållaren för den på sidan trodde jag först var ditmonterad men den är original och väldigt snygg och praktisk. Inuti finns RGB-pottar bak på nacken och letar man hittar man även några på chassikortet för att dra ut bilden för lite "fejk-NTSC-känsla". Se bilder. Akta dig dock för att leka för mycket med dem, det som ser bra ut på t.ex. Master System som här kan bli helt fel på en annan konsol. Då ser plötsligt inte hela bilden.

På det hela taget en riktigt skön TV som förhoppningvis bara levt halva sin livstid.

Jämför med bilden ovan. Det går att dra ut så man helt slipper svarta kanter upptill och nedtill.

It's alive!!

Skönheten kommer inifrån!?


Bonusbild.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Mitsubishi
Modell: CP-1630EM
Bildrör: Mitsubishi 420FWB22 (Japan)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 17"
Egentlig bildyta: 15"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 2 w, 8 ohm) Japan
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (DIN, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220, 50 Hz
Elförbrukning: 70 W

FORMAT
Bredd: 51 cm
Höjd: 37 cm
Djup: 40 cm
Vikt: 16 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, ett rejält upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 198?
Manual: Ingen känd
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2024-02-24: Byte mot 1 st. Sony PVM + 6 lokala öl från Skövde.

2023-09-12

Grundig T 70-540 text

      


Långväga grundlig gäst?

Herr Grundig T70-femfyrtio text kommer ända från Skåne. Om jag minns rätt är det mina föräldrars grannes systers gamla TV. Den har stått och väntat på mig ett tag och i somras fick den åka runt 140 mil i en Land Rover Range Rover L322 V8 4.4 från 2001 för att kunna recenseras. Självklart med automatlåda och permanent fyrhjulsdrift. Hur som, är den något att ha? TV-apparaten alltså... Bilen är härlig men törstig.


Att den heter "text" i namnet skryter ju om att den har text-tv, riktigt hett 1992. Inte lika hett 30 år senare men faktiskt så populärt i Sverige att det fortfarande finns kvar. BBC som var först i världen la ner sin tjänst för många år sedan. Vilket gör att SVT Text är den tjänst som borde ha ett Guinness rekord! Denna TV är lite kinkig till att börja med. Ljudet vill bara fungera i ena högtalaren och NTSC och RGB är inga signaler den tycker om. Dock står det 50/60 Hz baktill, det brukar det inte göra. Baktill handlar det dock om hertzen i elnätet och bilden. Kopplar du in ett klassiskt Master System med kompositkabel blir det dock godkänd bild.

Att jag bara får ljud i ena högtalaren är inte så konstigt. För då man öppnar den sitter det bara en i den. En mono-TV med dubbla galler... klassiskt fulspel och budget-snik. På det hela taget är det en okej TV, men inget för finsmakaren.



BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Grundig
Modell: T 70 - 540
Bildrör: Philips A66EAK51X01 (Frankrike)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 8 w, 4 ohm) land
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 0)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 70 W

FORMAT
Bredd: 64 cm
Höjd: 60 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 34 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, 2 grunda på sidorna
Tillverkningsland: Frankrike
Lanseringsår: 1992
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://www.manualslib.com/manual/1027089/Grundig-T-63-530-Text.html#product-T%2070-540%20DS

PRISSTATISTIK

Ingen

2023-08-16

Sony KV-32FQ70E

      



Musikmaskinen - bäst i test!

Straight out of Jönköping... för typ 10 år sen? Ägarna till detta dunderpaket åkte nästan 20 mil tur och retur för att leverera den för recension, det tackar vi för! Deras son ägde den innan i Jönköping och sen fick den följa med i en flytt och byta ägare till ett äldre par som nu känner att det är dags att uppgradera. Den fyller trots allt 20 år i år! Såhär såg nästan ALLA TV-apparater ut tidigt 2000-tal. De var silvriga, i 16:9-format och extremt stora och klumpiga. TV-branschens fraktkostnader måste varit skyhöga vid denna tid. Sen kom LED och plasma och dödade varenda tjock-TV-fabrik på några år. Fast de var rätt breda och tunga i början också.




Alla Xboxar var väl chippade 2003? :D

Idag är dessa dinosaurier mer oönskade än de flesta äldre apparater, vad ska man ha dem till ens? PlayStation nämns i manualen, så där finns ett användningsområde fortfarande. Ett annat är filminspelningar som ska utspela sig tidigt 00-tal. Den är välanvänd, det syns. Fjärrkan har tydliga märken efter mycket zappande. TV:n finns med på sajten Prisjakt där den har 4,4 av 5 i betyg, inte dåligt av 39 omdömen. 64 pannor väger den, men är faktiskt flyttbar av en person med lite fet kunskap om feta damer. Det finns två bärhandtag på sidorna, men jag når då inte båda samtidigt, då måste man ha ganska långa armar.

Notera slitaget.

En fet TV bör ha en fet kontroll, eller hur?

TV:n stödjer 100 Hz, vilket var hett vid denna tid. Den har även PIP (picture in picture) m.m. Hela tre SCART är toppen, bara två stödjer dock RGB, tänk på det! Föga förvånande har den platta skärmen snuskigt bra bild. Det enda tråkiga är att man inte kan göra så mycket inställningar vid RGB-signal, då tar den för givet att du ska ha den bästa bilden redan. Testar med en Mega Drive först och visst är det bra bild, men ingen aha-upplevelse. Däremot gör sig den första feta Xbox:en riktigt bra. Anar att bilden är lite böjd, annars finns det inget att klaga på. Men om bilden är bra, hur är då ljudet? Mästerligt ska det visa sig! Rena boomboxen, MTV eller ZTV på denna måste ha varit rena drömmen runt 2003! Skruvar man upp halvvägs är det redan discovolymen, mer vågar jag inte nu då barnen sover. Det låter inte som en TV, det låter som en riktig stereo! På Xboxen ligger en Red Hot Chili Peppars-skiva och det passar verkligen med modellen. Burken ska ha woofer inuti, ändå skulle jag vilja ha lite mer bas, vi får väl öppna och kika hur den presterar?

Sony dubbelhögtalare, riktigt fina och bra!

Där sitter den ju! Rätt liten skulle jag påstå.

Men den gör sitt jobb faktiskt. Tror dock denna stora TV hade mått bra av en ännu större.

En odödlig bil i ett odödligt spel på en odödlig CRT?

Jag hade inga höga tankar om denna TV, mest att det skulle vara jobbigt att kånka runt på den. Men så pass bra som den är hoppas jag den kan få ett nytt hem hos någon som skulle uppskatta den. Den passande TV-bänken heter Sony SU-32FQ3 och är även den gjord i England om någon undrar. Återkommer då jag testat service menyn också, hur man gör finns i manualen nedan.


Wtf!? Vem har kladdat mitt namn i denna TV!? 

BETYG
Bild: 5+/5 (Bäst någonsin på tjock.tv!)
Ljud: 5+/5 (Bäst någonsin på tjock.tv!)
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Avancerade

EGENSKAPER
Märke: Sony
Modell: KV-32FQ70E
Bildrör: W76LLZ060X (Storbritannien), 100 Hz
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 16:9
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 32"
Egentlig bildyta: 30"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (Sony 2 x 15 w, 8 ohm, Kina) + 1 x 30 w woofer 
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 3 (RGB x 2)
S-VHS x 1 (på framsidan)
AV-komposit x 1 (på framsidan)
Ljud ut (komposit) x 1
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 130 W

FORMAT
Bredd: 91 cm
Höjd: 59 cm
Djup: 59 cm
Vikt: 64 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Silver
Bärhandtag: Ja, två på sidorna
Tillverkningsland: Spanien
Lanseringsår: 2003
Manual: https://www.bruksanvisni.ng/sony/trinitron-kv-32fq70e/bruksanvisning
Servicemanual: https://www.manualslib.com/manual/927099/Sony-Fd-Trinitron-Kv-32fq70b.html

PRISSTATISTIK

2023-09-15: 5 st.öl (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2023-07-09

Luxors fjärrkontroller ca 1984 - 1992

Ostman nördar ner sig i fjärrkontroller.

Hur såg Luxors fjärrkontroller ut i slutet av 80-talet och början 90-talet? Var de kompatibla med varandra? Och när gick fjärrkontrollen från att vara ett tillbehör som kostade extra till att vara standardutrustning?

Vi tar och tittar lite närmre på en fjärr i taget.

 

Den äldsta i samlingen ser vi ovan. När den lanserades kan jag inte säga med säkerhet men i produktkatalogen för 1984-85 fanns den åtminstone med. Notera att all text vid knapparna är på Svenska, Luxor gjorde en stor grej av att vara ett svenskt märke. Därför tyst istället för mute. Ett helt uppslag i katalogen har rubriken ”En svensk TV har en fjärrkontroll som även barn förstår.”, förutsatt att barnet har lärt sig läsa då… Hur tokigt det kan gå med en fjärrkontroll utan svensk text upplyser Luxor oss om på följande vis ”… Eller ta dina barn. Plötsligt mitt i leken uppenbarar sig Trazan och Banarne i rutan. Barnet skall öka ljudet men får istället in en paneldebatt om ekonomisk brottslighet.” Katastrof, det förstår ju vem som helst.

Fjärren är funktionstestad mot en digitalkamera och IR-dioden blinkar när man trycker på knapparna, däremot reagerar en Luxor Mini 3654 icke på kommandona.

I faktarutan om de olika tv-modellerna i katalogen listas fjärrkontroll som ett tillbehör. Andra tillbehör var bland annat text-tv, satellitmottagare, NTSC-videomodul och benställning.


En snarlik men mycket mer avskalad modell ser vi till höger på denna bild. Fjärrkontrollen saknar Luxorlogga och är på det hela taget väldigt anonym. Ska vi dra till och gissa på att det var en fjärrkontroll för hotell, sjukhus, skolor eller andra offentliga sammanhang där man inte vill att kreti och pleti ska ta sig för stora friheter med tv:ns inställningar?

Köpt på Tradera som otestad och utan funktionsgaranti. Jag kan dock garantera att den inte fungerar då någon har varit inne och lött bort ett antal komponenter från kretskortet… Så eventuell kompatibilitet med Luxor 3654 kan inte testas.



Här har vi kronjuvelen i samlingen. Den är vit, den har jalusi som döljer de ”krångliga” knapparna och den styr toppmodellerna Luxor Satellite 3000 och det verkliga flaggskeppet Multivison 4000. Fjärren dyker första gången upp i Luxorkatalogen 1988 och hänger sen med i ett par år. Multivison 4000 28 tum finns i silver eller vitt medan Multivision 4000 33 tum (!) som lanseras 1989 endast går att få i silverutförande med matchande silvergrå fjärrkontroll.


Från vänster till höger: För vanligt slötittande, för den lite mer avancerade tv-tittaren, för total kontroll av tv, video och satellitmottagare.

Fortfarande är det svensk text som gäller. Bib betyder alltså inte att man kan beställa en Bag in Box att smutta på till Varuhuset eller Kryzz utan aktiverar snarare bild-i-bild-funktionen så du kan smygtitta på video eller något spännande satellitprogram medan du förfasas över den havererade lottodragningen i Zick-Zack ledd av Bengt Bedrup, Tommy Engstrand, Monica Dominique och Pa Neumüller.

Fjärrkontrollen är kompatibel med 3654:an och sannolikt med samtliga samtida Luxormodeller. Vid det här laget (1988/89) kan vi nog sluta oss till att fjärrkontroll är standardutrustning till alla tv-apparater utom möjligen de minsta.


Nu har vi kommit till min personliga favorit-tv, nämligen Luxor Mini 3654. Eller Salora 15L30. Eller Hitachi CPT1556. Ja, kärt barn och allt det där… Luxor Mini kan ni läsa mer om på annan plats i denna blogg.

Båda fjärrkontrollerna på bilden är äkta NOS, dvs New Old Stock och kan förmodligen fortfarande hittas på Tradera (Luxor) respektive Svebry (Hitachi). Mitt Luxorexemplar råkade ha dansk text som omväxling. Se där, nackdel med text istället för symboler! De är i alla fall hundra procent kompatibla med varandra. Knapparna sitter på samma ställen och har samma funktioner.


Vi har nu backat lite i tiden till 1986 och när 3654:an med systermodeller lanseras är fjärrkontroll inte standardutrustning på mindre tv-apparater.

Fjärren levereras tillsammans med en liten insticksmodul som monteras i fronten på tv:n. Lätt gjort för den auktoriserade Luxorhandlaren (eller vilken radiohandlare som helst). Modulen innehåller IR-mottagare och några komponenter på ett litet kretskort.


Boxen

Boxen från ett annat håll.

Till sist den så kallade Star Trek-fjärren från 1992. Luxor ägs av Finska Nokia och tycker tydligen inte att svenska texter är lika viktiga längre. Kommer barnen att förstå skillnaden mellan STEP och VOLUME eller kommer gråt och tandagnisslan uppstå när Björnes magasin efter oförsiktigt knappande plötsligt ersätts av Café Norrköping på familjens 25 tums Vision 2100? Det får vi nog aldrig veta…


Fjärren är hyfsat kompatibel med 3654:an, även om vissa knappar trilskas och ger inget eller oväntat resultat.

Slutord

Att ingen av fjärrkontrollerna har några upp-, ner-, höger- och vänsterknappar i en ring med en stor OK-knapp i mitten är självklart för oss som var med när det begav sig. Men det kanske ska påpekas för eventuella yngre läsare att on screen display (OSD) med menyer att stega sig igenom inte blev populärt förrän i mitten av 90-talet.

 

2023-06-25

Philips 21PT352A/13

      


Rund doldis med audiofili!

Mycket konstigt... jag finner inte en rad om denna online. Den är ju inte diskret direkt. Ännu en Philips 21-tummare tänker kanske någon om man bara ser texten. Men den är rund! Och den har en uppfällbar högtalare, låt gå att motorn är trött på den. Även denna TV kommer från Gaming Grannar som fann den någonstans i Örebro-trakten. Jag köpte loss den för 300 kronor och Dave hade gett något liknande. Ingen av oss för att direkt använda den utan mer för att förbarma oss så den inte hamnar på soptippen. Denna borde vara värd att bevara för eftervärlden för sitt estetiska yttre, men kanske är även bild och ljud tipptopp?

Wrekking to da Crue! Alles gut!

Designen är som sagt det som slår en direkt, den är rund och ganska cool. Är detta de enda bilderna av den online?? Manualen nedan har endast några få bilder på hur man ska montera glasskivan framtill. Tittar man närmre på dumburken ser man att fokus även är på ljudet. Upptill bak finns en högtalare riktad uppåt. Men det finns även en precis ovanför frontglaset som fälls upp då man startar TV:n! Något som Bang & Olufsen haft på några modeller. Motorn är som sagt lite seg, man får hjälpa den upp, men ner fälls den finfint då man stänger av. Men kan den vara stereo med den här uppsättningen? Två högtalare i rad, eller? Inte blir jag klokare av att jag inte kan skicka över ljudet till vänster i balansen, är den rent av mono? Det verkar dock sitta två högtalare i den utfällbara luckan.

Svarta delen upptill där bak döljer "bas"-högtalaren.


Den lite coola, men krånglande uppfällbara stereo-högtalaren.

I manualen står det "Printed in Italy by G.S.F. 93/12". Ska vi gissa att den är från 1993? Den klassiska "bakstycke-kol-14-metoden" kommer nog ge oss svar snart. Fjärrkontrollen är av den schizofrena sorten med två sidor. Eller multipel fjärrkontrolls-störning som det heter om man ska vara helt korrekt 2023. För det ska man väl, eller? Stativet är trevligt och i rejäl plåt. Bilden är bra, men inställningsmöjligheterna är tyvärr få. Man skulle gärna vilja skruva lite mer, det finns en del pottar inuti dock. Lite väl omärkta för att jag ska orka skruva på dem dagen till ära.

Så välanvänd att man får pröva sig fram, inte mycket text kvar.

Testar med Nintendo NES (komposit), Luxor VEC (RF) och en Amiga 500 Mini (SCART). Alla rullar på som de ska men Amigan har lite problem med rätt bildformat då den är gjord för moderna widescreen-apparater. Lite synd att de inte kunde lagt till så att den gick att använda bättre på 4:3-burkar också. Till den måste en HDMI-till-SCART-konverter användas för att det ska funka. Tillbaks till årtalet, tar man av skalet hittar man mycket riktigt ett datum då bakstycket i plast tillverkats; 1994. Men den verkar ha varit i produktion sedan 1993, vilket alltså också borde vara lanseringsåret. Det som förbryllar dock är att plasten ovanpå, som man borde kunna kalla högtalargaller, är tillverkat 1996!


Små ynkliga högtalare ditspända med var sin stålpinne.

Bättre kvalla på den stora baktill, ordentligt fastskruvad och med en plåtlåda som skydd/resonanslåda?


Jag försöker väcka motorn till liv i den utfällbar högtalaren, men den verkar plötsligt stendöd, konstigt. Inuti den sitter två små ynkliga högtalare det står 12 watt på, det tvivlar jag starkt på, kan det vara 1,2 w? Basen eller vad man ska kalla det baktill är desto kraftigare, men på den står den bara 16 ohm. Ohm i högtalare är en djungel jag inte kommer ge mig in i, då blir jag uppäten. Rent tekniskt borde denna TV vara stereo, men den verkar inte funka riktigt som den ska ljudmässigt. Och även här är inställningarna minimala tyvärr. Jag byter plats på de två små högtalarna och båda funkar, men den högra får ingen kräm från kretskortet alls, surt. Var det inte tvärtom nyss? (Nej! /Reds. anm.) Använder man balansen försvinner också den bakre basen åt det ena hållet, det känns ju rent lite amatörmässigt kopplat kan jag tycka. Det är synd, för du kan spela både högt och bra på denna burk egentligen och den borde få mycket högre betyg på ljudsidan. Och ja, jag behöver en bättre kamera... det kommer.

Best - game - ever!

Not the best game ever. But still fun!


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Träig

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: 21PT352A/13
Bildrör: Philips A51EAM31X45 (England)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Nej
Ljud: Stereo (2 x 12 w, 8 ohm + 1 "bas" x 12 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1
Audio ut (komposit) x 1
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 61 cm
Höjd: 59 cm
Djup: 51 cm
Vikt: 33 kg (inkl. benstativ)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja!
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Italien
Lanseringsår: 1993
Manual: https://archive.org/details/manualsbase-id-143213/mode/2up
Servicemanual: Ingen känd
Övrigt: Metallstativ ingår

PRISSTATISTIK

2023-03-03: 300:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)
2023-12-01: 300:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2023-06-14

Sharp C-1004N

      


Sharp Yacht TV!

Denna Sharp köptes för att användas som båt-TV 1984, på Tyhlins i Skellefteå. Priset var då hissnande 4000 kr, över 11 000 i dagens penningvärde. Den har aldrig fått stå kvar i motorbåten och utsatts för fukt, utan tagits väl om hand. Säljaren ska nu flytta och det är dags för den att ta farväl. Jag får de flesta tjockisar gratis, men denna ser så intressant ut att jag slår till på Facebook-annonsen. Jag lämnar adressen med en finfin VHS och gratis kassettbandare också. TV:n har stått still länge då de senare uppgraderade till större båt och större platt-TV (även om också den idag såg extremt fjuttig ut). Mottagningen var alltid bra trots att de endast använde den inbyggda antennen. Intressant nog finns det uttag för två antenner på denna modell! Men det är inte därför vi är här idag... eller?


Den dolda servicemenyn behöver ingen kod, bara ett handgrepp.

Nej, eller jo, vi ska kika på Fru Sharp C-1000N Linytron Plus "Black Stripe" som också verkar finnas i en S-modell. Oklart vad som skiljer. Baktill står det ett stiligt S för Sverige på den stora etiketten och sen små extra lappar för Danmark, Finland och Norge intill. Kan N stå för Norden kanske? Bilden är rejält risig och jag hittar först inte några inställningsmöjligheter, de gömmer sig under bärhandtaget. Fiffigt eller bara jobbigt? Användaren får bestämma. Pottarna racklar rejält och det är svårt att få bra bild. Jag blåser ur den med tryckluft och passar på att rengöra reglagen med elektronikspray. Sprayar och snurrar några gånger. Succé, nu fungerar de perfekt. Bilden blir bättre och bättre, så ge inte upp. Fortsätt justera trots att det bara är ljus, kontrast och färg. Det går att få riktigt bra bild för vad den är. Baktill finns även V-hold, men där är det bara antingen hyfsad centrering eller helt ur gängorna som gäller. Ingången är BNC, men det fixar du med en liten adapter till koaxial.


Omfattande men liten manual.

Manualen säger Linytron Plus, kan det vara Sharps version av Sonys Trinitron? Inuti står det även Black Stripe på tuben. Ännu mer funkigt. Eftersom den använts i en båt går den givetvis även på 12 volt. I manualen står det att den medföljande kabeln hade krokodilklämmor du fäster på batteriet, klämkäckt värre! Ljudet är okej, men inte mer. Konstigt nog är halva skalan på reglaget helt tyst, så man får skruva upp mycket. Testar med lite elektronikspray där med, vilket fixar biffen. Underskatta inte elektronikspray. Och vad du än gör, förväxla det INTE med 5-56 eller liknande! Det smörjer du cykelkedjan med!


Med krokodilklämmor!

Alltså, en gullig TV med helt okej bild och ljud som passar bra för t.ex. en installation eller utställning. Den är lika djup som den är bred, vilket inte syns alls på reklambilden på manualen. Mitt helt nya exemplar av Alwa's Awakening vill dock inte lira alls, det måste vara trasigt från fabrik. Surt sa räven.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Sharp
Modell: C-1004N
Bildrör: Sharp 4J 270ACB22 (Y) (Japan)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 10"
Egentlig bildyta: 09"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1 w, 16 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit x 1 (BNC)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz, 12 V
Elförbrukning: 42 W, 37 W

FORMAT
Bredd: 33 cm
Höjd: 23 cm
Djup: 33 cm
Vikt: 8 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1984
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://www.nodevice.com/service-manuals/tv/sharp/c1004g/263094

PRISSTATISTIK

2023-05-19: 300:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)