2018-11-14

Kendo CTN-5232

I can do!?

Kendo, det nygamla svarta eller bara brunbeiget? Denna TV plockade jag upp hos en gammal man i närområdet. Ännu ett av dessa telefonsamtal man numera får. En stor best, men inte lika stor som Kendon jag såg hos Café på Bit i Piteå nyligen. Denna tillhör 26"-segmentet, men är nog lika stor som en 28". Den andra var nog en 33". Hoppas kunna recensera den senare.

Denna CTN-5232:a är större än vad den skulle behöva. Mycket plast runt hela skärmen, hoppas de där högtalarna är lika bra som de ser stora ut. Den ser ut att kunna ha fyra högtalare, men det är bara två. Att den inte har några som helst bärhandtag gör att den blir ännu klumpigare. Gubben påstod att den var från 80-talet, men det lutar åt tidigt 90-tal. Något som skvallrar om att den ändå är rätt gammal är att den i stort sett är byggd i trä utom bakstycke och framtill. Vid start är det svårt att få igång den enda SCART-ingången, bilden fladdrar på fel kanal och det tar en lång stund innan jag hittar AV-knappen. Utan fjärr är du såld då AV-kanalen inte går att välja direkt fram på TV:n och då är det bara att kasta den på soptippen.


Känner du igen sprajten/skeppet?
Men med fjärr då? Jo, får man bara in AV-kanalen är det riktigt hygglig bild. Snudd på perfekt vid första anblicken. Lite bananböj på den dock och den sedvanliga högersvärtan vid RGB-signal. NTSC 60 Hz är dock inga problem för denna turkiska Vestel kallad Kendo. Men den är dock faktiskt en Sydkorean i grunden! Kanske att Vestel köpt upp ett koreanskt märke som de gjort med svenska Luxor och alla andra.


Udda form på högtalarna.
Sju skruvar måste du beveka för att få upp bakstycket. Tuben är en Philips gjord i Tyskland. Kan de verkligen ha skickat den till Korea för att sättas ihop och sedan tillbaka till Europa och Sverige, känns oerhört långsökt. Att den inte är gjord i Västtyskland säger att det är 90-tal då muren föll 1989 och länderna slogs ihop året efter. Även chassikortet är förhållandevis litet och modernt.Ljudet är bra, TV:n har t.o.m. NICAM stereo. NICAM står för Near Instantaneous Companded Audio Multiplex och utvecklades av BBC i Storbritannien. 1986 ska det första programmet ha sänts med NICAM, men först 1991 sattes det i bruk i större skala. Tanken var (tror jag) digital stereoljud med hög kvalitet genom TV-signalen. I början på 90-talet var det hett och det skulle verkligen stå NICAM stereo på både CRT, VHS och liknande för att kännas rätt. Om någon någonsin märkt skillnad är dock tveksamt. Snart kom Dolby Surround och andra förkortningar att ta över. NICAM användes bara i halva Europa, inte i resten av världen.


Riktigt grym bild efter lite fix!
Så... är den något att spara då? Jo, men först måste bilden ställas in rätt. Att även denna Kendo är något av en budget-TV märks t.ex. på att den bara har en SCART-ingång och att fjärrkontrollen inte har någon logotyp på sig. Men tuben är det inget fel på och ljudet är bra. Sänk diskanten lite för att undvika onödigt brus, sen är det bara att kräma på. Och hoppsan hejsan, redan på andra försöket hittar jag potten som styr bilden i horisontellt läge (se bild). Lite grann till höger och ännu en TV är redo för ett långt liv för spelande. Jo, den är värd att spara. Och skulle den ge upp är den fina tuben perfekt som reservdel till något annat. Men speciellt snygg är den inte.


Den inringade potten bakom flybacken vill du skruva på för att få bilden prefekt i sidled.
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Kendo
Modell: CTN-5232
Bildrör: Philips A66EAK 71X01 (Tyskland)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 12 w, 4 ohm) Bukdoo
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 130 W

FORMAT
Bredd: 76 cm
Höjd: 60 cm
Djup: 50 cm
Vikt: 38 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: JA!!
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: Tidigt 90-tal?
Servicemanual: Ingen känd

2 kommentarer:

  1. Var det inte så att Kendo var Experts eget märke, som därmed kan ha tillverkats av vem som helst?
    NICAM påstods nå upp till nästan CD-kvalitet. Samtidigt slapp man störningar i ljudet från videosignalen. Vet inte hur stort det problemet var i verkligheten. Med vettiga filter både på sändar- och mottagarsidan, förmodligen försumbart. Tyskarnas analoga A2-system hade dock fördelen att man fick stereoljud även vid ganska dålig mottagning, ljudet blev då ungefär lika brusigt som bilden.

    SvaraRadera
  2. Ja, se på klåen... Söker man verkar ju Expert finns kvar i vissa länder och sälja Kendo fortfarande. Westel står dock som ägare till varumärket enligt Wikipedia.

    SvaraRadera