2019-02-22

Kendo 5224

Störst kör först!

Tjock punkt TV:s första 33-tummare! Äntligen! Denna storlek växte inte på träd och var vanligtvis väldigt dyr under 90-talet. Alla "normala" hushåll i Sverige hade typ en 28", vilka som hade dessa vet jag faktiskt inte, ingen jag kände i vart fall. 33" är också den största storleken som normalt såldes av tjocka TV-apparater i 4:3-format, det fanns apparater upp till 40", med de är extremt sällsynta och förmodligen endast för företag (eller överdrivet rika?). På bilden ovan syns storleken i förhållande till en Commodore 1084S (14").

Denna Kendo verkar heta 5224 och/eller TV-4-8526 17/E och är tillverkad i Tyskland. En liten etikett framtill förtäljer "TV 11", kanske har den stått på en skola eller ett företag? Sliten är den tyvärr, luckan framtill saknas och plasten är sönder upptill. Med sina häftiga 54 kilo är det riktig best är det bäst du att ni är två som hanterar den. Jag lyckades själv lyfta ur den ur en bil, men när jag skulle sätta ner den på marken blev det svårare, det gick liksom inte att böja benen utan det var mest bara att ramla halvt omkull med den. Inte att rekommendera helt enkelt.16 skruvar måste ur för att få loss bakstycket, kanske något slags rekord? Inuti sitter Videocolors A79ECU13X01, en rejäl tub byggd i Italien med franskt nackkort. Många andra delar är också från franska Schneider. De två små högtalarna är från Nokia och många chip från Philips. Bara kvalitativa grunkor i denna verkar det som. På flera ställen står det 97 så gissningsvis är den från runt 1997 och det kan nog stämma då vissa delar fortfarande är i trä inuti. Har förbajjat svårt att få bild på den dock, detta är en av de där osmarta TV-apparaterna man måste ha en fjärr för att nå AV-kanalerna, inte bra. Inte bra alls, eftersom jag inte fick med någon fjärrkontroll.Efter lite strulande använder jag till sist en universalfjärr och får igång den, underbar stor, rak, färgrik bild. Men vad nu? Klarar den inte NTSC?? Aj aj aj, annars hade den ju varit perfekt. Nu går det inte att få fullskärm på den, bilden ballar bara ur och flimrar. Testar SCART 2, där blir det fullstor bild, men den porten har inte RGB så färgerna blir helt fel. Hum... Och eftersom den har ett uttag för "service connector" är det nog där du kan göra den bästa inställningarna. Vilket förmodligen är otroligt svårt, med någon speciell sladd och grunka? Oj, så tråkigt. Vilket antiklimax det blev med den första 33-tummaren. Ljudet är ju bra så gillar du spela i PAL kan den väl duga?


Super Mario World (SNES, PAL)

Klax (Mega Drive, PAL)
BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Kendo
Modell: 5224
Bildrör: Videocolor A79ECU13X01 (Italien)
Chassikort: Schneider

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 33"
Egentlig bildyta: 31"
NTSC: Nej
Ljud: Stereo (4 x ? w, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
DIN (service connector) x 1
Hörlursuttag (6,3 mm, på sidan)

STRÖM
Volt: 200-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 76 cm
Höjd: 70 cm
Djup: 50 cm
Vikt: 54 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Tyskland
Lanseringsår: 1997?
Servicemanual: Ingen känd

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag är intresserad av att köpa ett större antal tjock-tv för en inredningsinstallation och tänkte att jag skriver och hör om du är intresserad av att bli av med ett antal tjock-tv eller kan tipsa om vart det går att få tag i ett större anral?

    Tacksam för svar/niclas

    SvaraRadera
  2. Jag har en gammal 14" Toshiba Blackstripe från 1981 i min ägo. En gul liten skönhet. Någon som vill köpa?

    SvaraRadera