2020-10-15

Thomson 37MH44E

 


En stor stark!
På senaste tiden har mitt flöde på Facebooks marketplace överösts av tjockisar. Klickar man på några dyker det självklart upp fler. Tanken var att hitta nya att recensera då det varit dött på den fronten ett tag. Då händer det plötsligt, en "Tjock TV 40" Thomon" dyker upp, endast någon timme bort norr om Luleå, kan det verkligen stämma? Jag har länge letat efter en fin 33", men 4:3-apparater större än så är som vita älgar och heliga graalar. Sonys PVM-4300 ska ha varit 45" (varav 43" var synbart) och väga 200 kg, lycka till att hitta en sådan. Kan denna verkligen vara 40"? Svaret var nej, förra ägaren hade kallat den för det, men det är en 37", inte illa pinkat ändå.

Lite saker för jämförelse, notera Pepsi-burken. De små apparaterna är faktiskt 21" och 14"!

På Facebook var säljaren var vän med min gamla bästis och en annan polare jag hängde med i Lund. Kan det verkligen vara Magdalena från min hemby Åsljunga i Skåne som säljer den? Jajamensan! Jag trodde att jag var den Åsljungabo som flyttat längst norrut, 132 mil närmare bestämt. Men tji fick jag, hon bodde nu 142 mil norr om vår gamla hemby. Imponerande. Denna Thomson 37MH44E hade de köpt av ett pensionerat par i Kalix för runt 2 år sen. Men vem har en sån här TV hemma? Det känns som att gubben måste ha varit TV-försäljare? Med lite tur kanske jag får tag på förrförra ägaren också? Så här stora TV-apparater fanns sällan i vanliga butiker och var ämnade för en lobby i ett hotell eller liknande.

Subwoofer på ena sidan, ej den andra.

Eftersom den väger saftiga 78 kg tog jag med en vän för att hämta den. Det doftar köttfärssås då vi anländer till Råneå. Vi tackar nej till den inbjudande doften. Jag för att jag är mätt, Dragge troligtvis för att han är vegan... TV:n är enorm. Det är svårt att se på bilderna, men den är betydligt större än en 33". Det går bra att lasta den i en Range Rover eftersom den bilen är så hög inuti, i en vanlig Volvo-kombi hade man varit tvungen att lägga den ner! Medföljer gör också den speciella möbel som är designad till TV:n. Den har sett sina bästa dagar och tyvärr har de byggt den för klen redan från början. Glasdörren framtill går knappt att öppna längre då TV-bänken knäar under vikten. Men hittar du en sån här TV, så ta gärna med möbeln, det finns inte mycket annat den passar på. Googlar man lite kan man få upp en annan möbel med dubbla glasdörrar som ser lite bättre ut. Väl hemma någon timme senare var jag ensam och fick slajda ner kolossen på bänken, men det gick hyfsat bra. Range Rover har luftfjädring och kan sänka hela bilen en bit. Bänken har två upphöjningar anpassade för TV:n så att den står korrekt hela tiden.

Originalannonsen som fick undertecknad att skita i brallan...

Startar först med den nygamla konsolen Super Retro-Cade för att testa om den verkligen tar NTSC, jajamen, men bilden är långt ifrån bra. Nu vet jag dock att det är den lilla konsolens fel. Den visar hyfsad bild med HDMI på en modern TV, men med AV-kabeln har den en bedrövlig bild och ingen PAL-signal. Dessutom verkar den inte klara av 4:3-läge på en 4:3-TV, bilden blir nästan helt kvadratisk. Riktigt tokigt, jag som funderade på att bygga in konsolen i en liten TV. Tyvärr har endast att en av tre SCART-kontakter RGB, vilket är bedrövligt snålt på detta as som måste ha kostat uppemot 30 000 kr gissningsvis. Men den har både 100 Hz, NICAM stereo och Virtual Dolby Surround att skryta med. Blackpearl står det uppe till vänster på fronten, det är Thomsons typ av lyxigt bildrör.

Fotot ljuger nästan för en gångs skull. Ser ännu bättre ut än i verkligheten!

Nåväl, i med min testrigg då, SNES NTSC RGB SCART in i burken. Bra bild, men den går att maxa. Sänk ljuset en aning och nästan full patte på kontrast och skärpa. Helt underbart! Ett litet pixligt öga i menyn låter dig se hur bilden ändrar sig om det är svårt att märka annars. Det finns gott om inställningar, så också för ljudet där man kan kräma på basen (med subwoofern på sidan) och ställa in det exakt hur man vill ha det med equalizern. Ett tips är att börja välja "musik" istället för något av de andra alternativen. Fjärren påminner om Thomsons vanliga, men är betydligt större och tyngre. Den är lättanvänd och du har lärt dig alla menyer på bara några minuter. Allt som går att göra med fjärren går även att göra framtill på TV:n vilket är mycket bra om du slarvar bort den. Den är alltså inte alls nödvändig vid ett köp!

Före rengöring till vänster, efter till höger.

Mega Man 7


Det är med andra ord dags att öppna denna heffaklump. Frågan är vad det är för årtal, internet ger ingen ledtråd, gissningsvis tidigt 2000-tal? Njae inte riktigt, flera av delarna säger 1999. Tuben som är en RCA tillverkad i États-Unis, d.v.s. USA, står det 19:e maj 1999 på. De övriga delarna är tillverkade några månader senare. Men på bakstyckets datummärkning är det ikryssat 97, 98 och 99. Möjligen lanserades den 1997 redan? Det är oerhört dammigt, men lite mer old school med mycket komponenter och inte bara ett enda kretskort som de sista CRT-apparaterna hade.

Rolig bild du kan få upp, möjligen hjälper den på något sätt om du kopplar in också?


Självklart blir det maxpoäng på bild och ljud, det är designen som inte är helt hundra, men det kvittar ju nästan. Baktill på fjärren står det "art direction (Philippe?) Starck design by Olivet". De borde även ha designat TV:n kan man tycka, men det står inget på den. Jag skulle dock vilja ha lite mer inställningar bildmässigt och flytta bilden lite i sidled. Det går säkert om man hittar en gömd meny. Det känns som om man skulle kunna få till ytterligare lite bättre bild, men samtidigt sitter man så nära att det inte är konstigt att man klagar på minsta lilla oskärpa och liknande.
Bakstycket är stort nog att ha som bassäng!

Nu är bara frågan , var sjuttsingen ska man rymma den här? Ett retrospelshotell kanske?

BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Avancerad

EGENSKAPER
Märke: Thomson
Modell: 37MH44E
Bildrör: RCA A90AFX15X12 (USA) 100 Hz
Chassikort: Thomson ICC19

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 37"
Egentlig bildyta: 36"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 20? w, 8 ohm + 1 x subwoofer x ? w, 4 ohm) 40 w totalt möjligen?
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 3 (RGB x 1)
AV-komposit x 1
S-video x 1
AV-komposit x 1 (för externa högtalare)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (6,3 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 165 W

FORMAT
Bredd: 89 cm
Höjd: 79 cm
Djup: 60 cm
Vikt: 78 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Frankrike
Lanseringsår: 1999?
Manual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2020-10-13: 150:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)
2021-03-25: 1000:- (inklusive hemkörning)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar