2024-05-07

Citizen M329 Mark II

      
Fick fick-TV?

Ibland får man upp nåt skoj på Tradera och råkar slå till. Jag sökte egentligen efter gamla produkter från "Mark" och fick upp denna. Fyrtionio kronor plus frakt kan den väl vara värd? M329:an är egentligen till för att monteras på en gammal videokamera, men man kan väl ha den till annat skoj också? Schweiz-japanska Citizen är ju dessutom ett erkänt märke inom kanske främst kvalitets-ur. Att de haft TV på programmet visste jag inte. Audio/video in är komposit och med en enkel omkopplare får du bild och ljud från en vanlig spelkonsol. Ljudet skickas dock bara vidare och du kan lyssna på spelet om du kopplar in ett par gamla hörlurar, dock endast mono.


Bilden är inte bra alls, du kan justera färg och ljus, men det hjälper inte mycket. Montera då på "tratten" så ser du bättre. Den gör att det blir mörkare runt skärmen, men också att du får rätt vinkel. Denna skärm ska du INTE titta direkt framifrån på, då ser du nästan ingenting, utan istället lite ovanifrån. Då blir bilden helt okej, men nä, det är ingen höjdarprodukt. Det ska dock sägas att det är nära nog omöjligt att ta en hyfsad bild av skärmen, så dålig som det ser ut här är den inte. Dock rätt kul att testa konsoler med tänker jag. Smidigare skärm är nog svår att hitta, den är verkligen jätteliten. Den drivs av 6 stycken AA-batterier och medföljde gjorde även tillbehöret antennbox TR30 som gör att du förr i tiden kunde då in TV-program på den. 3,5 timmar ska den klara på de batterierna enligt manualen. En rolig grej är spaken som gör att du kan köra den på 4 batterier istället.

Tratten!!

Även här omöjligt att fota, men lite mysigt är det.


Den må vara under 10 x 10 cm stor, men knappast bara 2,5 cm tjock då batterier används. Då är den rätt fet av sig. Den går även att köra med en sladd på 7,5 volt DC in. Men vad gör man nu med den här lilla skärmen när den är testad? Oklart just nu, men som testenhet kan den nog komma till pass? Har ni läsare någon bra idé?

Absolut bästa fotot jag lyckades ta!
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 0/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Citizen
Modell: M329 Mark II
Bildrör: Okänt
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: LCD
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 2,9"
Egentlig bildyta: 2,8"
NTSC: Nej
Ljud: Ingen högtalare, endast mono-ljud ut.
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit x 1 (3,5 mm)
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm)

STRÖM
Volt: 7,5 V DC
Batteridrift: 4 eller 6 st. AA

Elförbrukning: 2,7 W

FORMAT
Bredd: 9 cm
Höjd: 8 cm
Djup: 2,5 cm (4,5 cm med batterier)
Vikt: 132 gram (310 gram med batterier)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 199?
Manual: https://www.opweb.de/english/company/Citizen/M329
Servicemanual: Okänt

PRISSTATISTIK

2024-04-27: 49:- (Tradera, tjock.tv:s recensionsexemplar)

1 kommentar:

  1. Alla tv-apparater av den här typen (och från den tiden) verkar lida av samma problem. Låg upplösning, usel kontrast och en mycket dålig betraktningsvinkel. Optimerar du bilden för höger öga så får du kass bild på vänster. :)
    Panasonic TC-L3E är aningen bättre, men inte bra, och den kostade ändå 4000 kr 1988. Kanske jag ska recensera mitt exemplar?

    SvaraRadera