2024-08-22

Luma LT 31K46

      



Lummigt?

Dags för ännu en Luma. Vi startar testet med ett svenskt Pong från Ronex 1978. Bilden är minst sagt lummig. Ljudet kommer ur konsolen så det kan man inte bedöma. Nä, det här var inge vidare. Kanske bara att slänga? Rattarna för ljus och kontrast sitter fast, men vid andra testningen får jag loss dem med en tång. Ned med ljuset och där har vi en riktigt mysig bild plötsligt.

Ronex 2 Pistols 2 Colour!


Öppnar upp den med dess 3 skruvar (+1 för antenndelen) och upptäcker en Samsung-tub. Känns som en kvalitetstub även om den bara är svartvit. TV:n är konstigt nog inte speciellt dammig inuti. SEGA Master System då, i svartvitt? Det tar ett tag att få in bilden, men till sist hittar jag den på UHF-bandet. Bilden är klar och stilla. Udda, men mysigt. Den här ska inte slängas! Bilden är inget mästerverk, men godkänd med tanke på ålder och antennsladd.


Piiioooinggg!

Rent och snyggt.


Den lilla 1-wattaren till högtalaren låter bra och det blippriga SEGA-ljudet låter precis som det ska. Med sitt bärhandtag och ynka sju kilo är den här perfekt då du ska ut och turnera med en Pong-konsol någonstans. Kanske i husvagnen?


Alex in B/W.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Luma
Modell: LT 31K46
Bildrör: Samsung 31 OHEB4 (Sydkorea)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 12"
Egentlig bildyta: 12"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1 w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220V, 50 Hz (12 V DC)
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 39 cm
Höjd: 28 cm
Djup: 30 cm
Vikt: 7 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Vit
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: 197?
Manual: Ingen känd
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2020-06-20: 50:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2024-08-19

Fennex RP-204C

      



Kenneth Kennex?

Här har vi en udda filur, har ni någonsin hört talas om Kennex? Nej, inte jag heller, men tydligen såldes de i Norden. Spännande nog hittar jag direkt många avslutade auktioner, men alla verkar vara för den brandgula versionen. Varumärket verkar numera ägas av turkiska Vestel som även har Luxor, Saba, Nordmende, Finlux och en massa andra klassiker i sitt stall. Oklart varför de samlar på sig alla dessa varumärken utan att utnyttja dem till fullo.



Just denna TV och några till köpte jag från en gård i närheten. Skrotsamlaren där hade nyligen runt 50 bilar på tomten och grejer till tusen. Nu sitter han på hem och stackars släktingar försöker städa upp röran. Jag slog till på två små TV-apparater och en datorskärm, återkommer med de andra. Men där fanns säkert 5 eller 10 till, många gamla i trä som knappast går att rädda.


Vad går den här för då? Till att börja med är det en klassisk husvagns-TV som också kan rulla på 12 volt med en annorlunda sladd. Mycket trevligt. Efter en urblåsning, drar vi igång den. Att den har UHF/VHF-vred skvallrar om dess ålder. Antingen sent 70-tal eller tidigt 80-tal, den vanliga RF-kontakten visar att den inte är uråldrig i alla fall. På framsidan finner du ljus och kontrast-kontroller och på baksidan 4 olika pottar för att ställa in storleken på bilden. Fullt tillräckligt för Pong-spel.



Av någon anledning tänker jag att det borde vara en Orion-tub i denna maskin. Och ja, mycket riktigt, visst stämmer det! Både tub och högtalare är från samma asiatiska land så jag gissar på att den är tillverkad där också. Jag har testat så den funkar för några dagar sedan, men drar nu igång den igen för ett riktigt test. Lukten av gamla komponenter som håller på att brännas sönder är omisskännlig, kommer den hålla? Jag får första bara en ljus bild och rattar febrilt, ingenting händer. UHF är tomt, VHF är tomt. Inte ens myrornas krig, men sen plötsligt där är de! Myrorna! Borta igen. Rattar och rattar och får snart in ett fint litet krig.

Ant Wars!

Visst ja! Den är ju förstås svartvit, länge sen jag stötte på en monokrom skärm. Plötsligt ser jag nåt på VHF-bandet. Ställer NES-konsolen på kanal 4 och mycket riktigt en svag bild på TV:ns kanal 4. Hopp, där kom bilden! Den är inte bra, men den finns. Fungerar ett tag sen flimrar det igen. Ställer in den igen, ser inte ens hyfsat ut, men jag har bild. Efter ett tag ballar det ur igen. Nu är detta inget praktexemplar och har säkert åldrats dåligt, men betyget är så lågt det kan vara. Lite charmigt det också. Hade funkat som rekvisita tills den börjar brinna. Ljudet är dock klart godkänt, alltid något!

Sämsta bilden i år!

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Kennex
Modell: RP-204C
Bildrör: Orion 31oDMB4 (Sydkorea)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 12"
Egentlig bildyta: 11"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1 w, 16 ohm) Onkyo, Korea
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 220, 50 Hz (12 V, 1,1 A) 
Elförbrukning: 25 W

FORMAT
Bredd: 39 cm
Höjd: 30 cm
Djup: 31 cm
Vikt: 8 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Vit, orange
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Sydkorea?
Lanseringsår: 197?
Manual: Ingen känd
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2020-01-08: 300:- (orange, Auctionet)
2022-06-26: 200:- (orange, Hebergs Auktioner)
2024-07-22: 300:- (orange, Tradera)
2024-06-01: 50:- (vit, tjock-TV:s recensionsexemplar)

2024-08-17

Bang & Olufsen BeoCenter AV5

     



There's a new king in town!?

Nyligen inkomna B&O 8802 och 8902 var ju tuffa för sin tid, men tyvärr lite av besvikelser om man vill spela i 60 Hz. Nästa bang är the best for the buck, eller!? AV5:an kostade faktiskt över 50 000 kronor då den var ny 1997! Vem hade råd med det? Och den bjuder på en hel del kul överraskningar du inte hittar på en vanlig TV från den tiden. Om Bangs MX7000 länge varit kungen bland många retrospelare är det kanske dags att tänka om?


Högtalare ut!

Bakom denna luckan hittar du en extra kompositingång. Bredvid hörlurar, S-video och 2 portar till CD-i-kontroller.

Krispigt via vanlig komposit. Foton får dock inte fram hur bra färgerna är.


För det första är stativet integrerat i TV:n och går inte att ta bort. Där ryms bland annat subwoofern. Men stativet är dessutom motordrivet och kan snurra i 35 grader, coolt men lite klent kanske. 90 eller 180 grader hade varit riktigt coolt (och onödigt?). Gav man 50K på 90-talet var det nog flashigt att vinkla dumburken lite beroende på var man satt i sin vita handsydda finska skinnsoffa.

Vad har den mer då? Jo, den har även två utfällbara högtalare som uppenbarar sig då du startar den. Riktigt mysigt. Bra ljud då? Har påven en lustig hatt? Bajsar björnen i skogen? Denna maskin är byggd som en ljudanläggning så du behöver inte starta skärmen utan kan använda den som som en stereo också.

3 SCART gillar vi, men har alla 3 RGB? Högst förvirrande.

Stereo säger du? Japp, inbyggd uppe till vänster ovanpå burken kan man spela CD-skivor till synes i luften, mycket läckert. Förutom musikskivor klarar den foto-skivor och lite andra dinosaurie-format. Tydligen ska den även klara video-CD. Tyvärr har jag ingen att testa med. Vilket leder oss in på det mest spännande med denna TV...

...AV5:an klarar även Philips CD-i-spel i vissa fall! Alla modeller kan dock inte detta, en vän i Österrike köpte 3 st. TV-apparater innan han fann en med funktionen. Nu är det knappast så att bara vissa modeller hade CD-i, istället är min teori att det fanns på de tidiga modellerna, men senare togs det bort då ingen brydde sig om det formatet längre. B&O slapp säkerligen någon licensavgift då också. Apparaten ska ha tillverkats/sålts mellan 1997 till 2002. Den kan alltså räknas som en variant av en spelkonsol. Samlare som vill ha alla modeller av Philips CD-i måste således även köpa denna TV. Jag vill minnas att jag såg en likadan på HomeComputerMuseum i Nederländerna som har världens största CD-i-samling.

För att testa att just denna maskin verkligen har inbyggd CD-i-spelare så slog jag till på spelet Tetris på Tradera. Och jajamen, sömlöst spelande, eller vad det nu heter? Tetris på CD-i är som en softcore-version för hemmafruar utan barn. Med hissmusik och vattenfall i bakgrunden. Inte dålig, men väldigt annorlunda. Att spela med fjärren känns skumt, men funkar bra i detta fall. Självklart går att koppla in handkontroller också. Hela tre uttag finns baktill, två upptill och en nedtill (kallade input 1, 2 & 3). Ett actionspel med fjärren måste suga väldigt hårt. Ytterligare nåt? Ja, den har även inbyggd radio! Ganska vanligt på Beos modeller.

Matigt! Notera subwoofern nedtill.

Väldigt intressant att B&O försöker dölja att det är en Philip-tub. Inuti!

AV5 ska alltså ha lanserats 1997, men denna säger faktiskt 1996 baktill. Oklart varför, kanske en av de första som byggdes? Vad är negativt då? Den väger självklart som en koloss och en 23" skärm är ju rätt ynkligt. Och varför satsade B&O på VCD då DVD var nytt och hett vid slutet av 90-talet? Vid lansering verkar den ha sågats lite för att vara lite efter sin tid. Nu är den helt rätt!

Problemet är som vanligt B&O:s menyer. På alla (ja ALLA!) gamla TV-apparater väljer man videoingång med en AV-knapp som växlar mellan AV1, Av2 och AV3 o.s.v. Men inte Beo, där heter de V.Tape och andra lustigheter. Just på denna är SCART-ingångarna från vänster till höger: VTAPE (video tape), AV och DECODER. Och nej, det funkar inte smidigt om du vet om det heller. I menyerna kan du välja vilka AV-uttag som ska vara aktiva, men det hela är så luddigt att du måste gå en tvåveckors Hermods-kurs för att förstå. Jag kan välja vilken av de två första uttagen jag vill ha, men den andra slutar då fungera och den sista kan jag inte få ingång. Trist Preben!

I alla fulla fall (som Potatis-Patrik i Kusmark alltid börjar sina historier med), visst måste vi testa med RGB NTSC för att få maximal njutning? Första anblicken är dock en besvikelse, något är fel. Bilden är på tok för liten och ihoptryckt. Inställd på 16:9 är min första aning, vilket stämmer väl. Hur gör man då för att lösa detta? Jo, tryck på LIST på fjärren tills du ser FORMAT på displayen. Tryck sedan ned eller upp och du växlar mellan 4:3 och 16:9. Nu så, suverän bild! Dock fortfarande med problemet att RGB-signalen hoppar lite till vänster. Detta borde gå att lösa och är lite slappt att B&O inte fixar automatiskt. Jag vet dock inte hur, vet du?

Mumma!

Det är också surt att manualen inte är speciellt omfattade. Kikar även i manualen till fjärrkontrollen som här heter Beo4, men även den är så anal att man får olust. Inte vill man sitta och programmera sin fjärrkontroll, den ska väl funka så fort man får den i handen. Trist Henning!

Inställningsmöjligheterna är inte direkt omfattande, men bilden är redan makalöst bra så att leta upp en servicemeny kan rent av bara bli en björntjänst. Sen får man räkna med att Beo-mecka lite för att fatta alla finurligheter danskarna har fått för sig. Självklart toppbetyg på bild och ljud, men menyerna och manualer får bara 2 av 5 stjärnor. Trist Danmark.

BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Hyfsat avancerad, men korkad

EGENSKAPER
Märke: Bang & Olufsen
Modell: BeoCenter AV5
Bildrör: Philips A59ESF002X11 (Frankrike)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 25"
Egentlig bildyta: 23"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo + subwoofer (2 x ?? w) land
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 3 (Oklart om alla 3 tar RGB)
S-videop x 1 (upptill bak)

AV-komposit x 1 (upptill bak)
Antenningång/RF x 3 (TV, satellit & länk)
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, upptill bak)
Handkontrollsingångar x 3 (2 upptill bak och 1 nedtill)
Master-ingång x 1 (troligtvis för service)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 112 W

FORMAT
Bredd: 63 cm (81 cm med utfällda högtalare)
Höjd: 97 cm
Djup: 55 cm
Vikt: 69 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja
Färg: Svart, blå, grön, röd, brun, silver
Bärhandtag: Eh... Nej!
Tillverkningsland: Danmark
Lanseringsår: 1997
Manual: https://support.bang-olufsen.com/hc/en-us/articles/360041518592-Beocenter-AV5
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2017-06-21: 2200:- (auctionet.com)
2024-08-15: 2000:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)