2017-05-12

Philips 28PT4456/00

Godkänd donator!


När grannarna ska bli av med en tjock-TV ringer de numera mig. Därför hämtade vi nyligen Herr Philips. 28PT4456/00 närmare bestämt. En anonym silvergrå herre från 2002, modellen började tillverkas 2001 om jag inte har helt fel. Vi testade den snabbt med ett NES i vår spellokal och såg genast att den hade potential. Sedan ställdes 28:an undan för att slumra ett tag. Vi har ju redan ett helt gäng kompetenta tjockisar.


Det är det här du vill åt! Moderhjärnan med tub.

När jag så kom hem med ett Simpson-kabinett modell större utan vare sig monitor, eller chassikort fick jag en idé. Att få tag på en arkadskärm i bra skick är svårt (och dyrt), men tjock-TV dräller det fortfarande av. Efter lite faktasökning ska det funka ganska bra att ersätta dem med en vanlig (kompetent) TV. Myran påstår även fortfarande att monitorer som gick till arkadspel var av den sämre sorten, medan de av bättre kvalité hamnade i hemmen. Det negativa är att en nyare TV har menyer och inställningar som oftast styr av en fjärrkontroll och inte smidiga pottar på valfri plats. Men gäller det ett dedikerat kabinett för endast ett spel, borde det räcka med att ställa in skärmen en gång, eller hur? Sagt och gjort, jag tittade på alla TV-apparater vi hade. Det ska dock sitta en 25"-skärm original i Simpsons-kabbet. Alla jag hittade klassade sig som 26 eller 28 utom min fina vita Luxor och den har jag ingen lust att slakta. Går det då att sätta in något större kanske? Jag tog med "papp-bezellen" och måttade lite. Bezel kallas den ruta, normalt av glas som sitter ovanför skärmen för att dölja tomheten runt om. Den där Herr 28PT4456, borde kanske funka ändå? Jag tog hem den igen, skruvade upp och måttade. 61 cm bred var tuben. 61 cm bred var kabbets insida. Hum...




Snabbtestade skärmen med en MSX-dator för att se att den klarade RGB, vilket den verkade gilla. Men bara på ena SCART:en som ju är standard. Hur göra nu? På nätet läste jag guider om hur man kopplar en JAMMA-fläta (gammal arkadstandard) till SCART. Jag testade snabbt utan resistorer med en halvdan avklippt SCART och en massa sockerbitar. Det funkade inge vidare, men svaga konturer på en mörk bakgrund kunde jag ana Double Dragon 2 i alla fall. Okej... så efter att ha slaktat en bättre SCART-kontakt, lött dit alla motstånd och kablar som ett av alla otaliga olika scheman på nätet visade (struntade dock i ljudet) och satt i kabeln i TV:en, höll jag tummarna. BOOM! Direkt jag slog på AV1 fick jag en grym bild. *lycka*


JAMMA till SCART. Glöm inte att snygga till och isolera de kablar som kan råka röra vid varandra.

I detta laget var Herr 28PT4456 i stort sett borta ur bilden, högtalare, omkringliggande plast och videouttag på sidan fick fara dit pepparn växer. Fram träder Philips A66EAK071X11, ett mycket kompetent bildrör med en sjuklig mängd bildinställningar ska det visa sig. Redan i grundmenyn kan du ställa in en hel del, men om du knappar in 0, 6, 2, 5, 9, 6, i+ på fjärrkan kommer du till en extremt omfattande meny. Välj där geometry och du kan ställa in bilden precis som du vill. Det är lite klurigt att förstå vad de olika förkortningar gör så man får testa sig fram. Men gosse, vilket jäkla bildrör! Black Line FX ska det tydligen vara och även ha Contrast+, en liten krets som påstås göra det svarta ännu svartare. Typ...


Efter lite inställningar kan bilden bli hur bra som helst! The Combatribes (JAMMA PCB).

Lyfter in bildröret i kabinettet, efter en justering av metallkonsolerna inuti kan den vila rätt bra, återstår att se hur det ska fästas dock. Men den passar perfekt! Finslipar den hemmagjorda JAMMA-SCART:en, kopplar upp allt och får upp en röd text som säger SPÄRRAD på TV:n. Vad nu? Fipplar lite och får igång bilden, när det plötsligt säger POFF! Vill Philips inte att man ska leka med deras skärmar utanför en TV? Rycker ur sladdarna och ser att säkringarna på både chassikortet och nere i kabbet har gått. Lokaliserar genast problemet. Chassikortet ligger löst i kabbet under testet och rör både vi en större metallplatta och säkerligen också vid någon annan jordkabel. Nytt test nästa dag, disktrasa placerad mellan chassikort och metall nu. Återigen stora röda bokstäver: SPÄRRAD! Efter lite pillande i menyerna märker jag att jag  kommit åt barnlåsningsmenyn, ingen fara alltså. Och inget verkar ha tagit skada, tack gode gud för säkringar.


Dålig bild, men såhär ser den hemliga menyn ut.
Philips 28PT4456 är ingen vacker TV som sticker ut utan hamnar nog lätt på återvinningen, men bildröret Philips A66EAK071X11 är av högsta kvalité och lätt värt att spara. I en värld där arkadspelen börjar bli 20, 30 och 40 år gamla eller mer och desperat behöver svårfångade reservdelar är detta en TV/tub väl värd att spara. Ljudet på TV:n då? Ingen aning, medelmåttigt antar jag.


Resterna som får gå till tippen.
BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: 4/5

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 28PT4456/00
Bildrör: Philips A66EAK071X11 (Frankrike)

BILD/LJUD
Typ: CRT (Black Line FX, Contrast+)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 10 W, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 2 (RGB x 1)
AV-ingång x 1 (på sidan)
Hörlursutgång x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 73 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 67 cm
Höjd: 52 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 34 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Silvergrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: 2001
Manual: https://www.manualagent.com/philips/25-28pt4456/users-manual

8 kommentarer:

  1. Jag har en akrylinkapslad Sony-kathod som getts ut på någon mässa eller något liknande någon gång. Fungerar typ som en pappersvikt på ett skrivbord eller nåt ball att ha på spismanteln. Hojta om du är intresserad av att se lite bilder eller nåt. Självklart till salu för dig då jag vet att den kommer till rätt hem. Enklast att kontakta mig är via Facebook eller om du svarar på denna kommentaren med ditt föredragna sätt att höras på (mail, instagram, g+ osv.)
    https://www.facebook.com/PEPPARKAKSNINJA

    SvaraRadera
  2. Du råkar inte ha standard koderna till op1-7 till denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså optionsinställningarna i service menyn

      Radera
    2. Menar du vad de olika förkortningarna betyder för inställningsmöjligheter? Nix, tyvärr. De är krångliga.

      Radera
  3. Jag söker efter en CRTV, fått en förfrågan om jag är intresserad av denna sorts TV. Jag undrar om ni vet om ljuspistoler fungerar på den?.

    Hittar nämligen ingen info om hur många Hz skärmen är på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljuspistoler funkar på alla CRT. Hertz kvittar. Denna klarar 50 & 60 Hz. Senare modeller hade 100 Hz men det var nog mest som marknadsföring.

      Radera
    2. Ljuspistoler funkar på alla CRT. Hertz kvittar. Denna klarar 50 & 60 Hz. Senare modeller hade 100 Hz men det var nog mest som marknadsföring.

      Radera