2018-02-27

JVC TM-H1750CG

Släng bort skräpet!?

Sonys PVM-modeller, monitorer för studiobruk har på senare tid blivit retrospelarens våta dröm. Här har ni en av konkurrenterna från JVC. Det korta säljande namnet är TM-H1750CG och rekommenderat pris verkar ha varit $1025, men visst släng bort den bara. Jo, denna var redo att krossas p.g.a. någon människas likgiltighet. Storebror heter TM-H1950CGU och är då en 19":are.


Extrakortet sitter med två skruvar och är enkelt att byta ut.

Det tråkiga med denna är att den inte har RGB som standard, det finns dock S-video. Via en "input slot" kan du däremot sätta i ett separat extrakort för t.ex. komponent-uttag.  Vill du hellre ha SCART RGB som är det enklaste alternativet till gamla spelskonsoler får du kika på Ebay, det finns nämligen hemmagjorda lösningar som kan ersätta kortet baktill. Mycket trevligt initiativ. SDI Input-kortet som sitter på denna är tyvärr bara till för audio. Den lilla inbyggda högtalaren på 2 watt stretar på helt okej ändå.


Avancerade inställningar, men tämligen onödiga för den vanliga spelaren. Du kan dock ändra till NTSC här.
Det finns även en del småroliga bildfunktioner framtill som bildformat, svartvitt och blue check. Idag testar vi med en NTDEC Family Game, en klon av Famicom (som såldes av GAME-klubben i Norden). Bilden är stel och bra, utan några ryckningar. Burken är nästan för bra för t.ex. NES, man ser att den Nintendo inte kunde skapa helt perfekt grafik tidigt 80-tal. Tyvärr har jag ingen konsol med S-video-sladd för tillfället. S-video (även kallad Y/C) var annars det bästa du kunde ha till t.ex. SEGA Saturn i Japan och USA. SCART med RGB fanns nästan uteslutande i Europa på den tiden. 

Super Mario Bros i svartvitt + blue check.
Endast med blue check, då blir det som att spela med silhuetter.
Detta är en suverän monitor, men skulle behöva att man köper ett extrakort för bästa bild. Så snälla studiomänniskor, släng inte sådana här mästerverk på tippen!


Minns du denna? Då är du över 30 år?
Uppdaterat 5 mars, 2018: Idag damp S-video-kabeln till Commodore 64 ner i lådan. Vilken bild den ger, svärtan är kompakt! Bättre kvalité går det inte att få på en vanlig C64:a, den klarar nämligen inte RGB. Man kan dock få VGA-signal med diverse extrautrustning, men det är överkurs i detta fallet. Att slutbetyget just nu bara är en 4 för bilden är för att TM-H1750CG inte har SCART RGB in, i framtiden får jag kanske köpa ett extrakort till denna?


Skånska Greve Graphics bästa spel!

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: 4/5

EGENSKAPER

Märke: JVC
Modell: TM-H1750CG
Bildrör: Chunghwa M41AGE13X46 (Kina)
Chassikort: JVC TM40

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 17"
Egentlig bildyta: 16"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 2 W, 8 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Komposit x 2 (BNC) video in
Komposit x 2 (BNC) video ut
Komposit x 2 audio in
Komposit x 2 audio ut
S-video x 1 video in

S-video x 1 video ut
VGA-kontakt (D-sub 15 pin, till för fjärrkontroll med sladd)
+ de extra uttag man får via extrakortet

STRÖM
Volt: 120-230 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 40 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 42 cm
Vikt: 20 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, två på sidorna
Tillverkningsland: Thailand
Lanseringsår: 2005
Hemsida: http://pro.jvc.com/prof/attributes/tech_desc.jsp?model_id=MDL101336&feature_id=02
Servicemanual: http://pro.jvc.com/pro/attributes/monitor/brochure/tmh1750cgu.pdf

2018-02-22

Sony PVM-91CE

Storebror Sonny ser dig!

Sonys PVM-modeller, monitorer för studiobruk har på senare tid blivit retrospelarens våta dröm. Borta är alla Bang & Olufsen-fetischister, nu ska det vara TV-studiokvalité på bilden! Men de är ofta svåra att komma över och slängs på tippen då företag ska uppdatera sin utrustning. Just en sådan lyckades jag nyligen komma över. Skrot skulle den bli. Nu är detta en PVM-91CE, en liten svartvit 9":are som säkert inte lockar de flesta spelare, men den är ändå döläcker, eller?


GERÄT ENTSPRICHT DER RÖV!
Dagen till ära används en Micro Genius Video Game IQ-502 för testbild. Även denna maskin såldes i mindre antal i Sverige då det begav sig. Importör var västkustska WCT. Framtill längst ner till vänster på skärmen finns en liten orange lampa. Ovanpå denna kan man skjuta in en siffra för att bestämma nummer på monitorn. Videokällan kopplar du enkelt in via komposit (BNC i detta fallet), du kan även använda extern synksignal, men det får betecknas som överkurs.



PVM-91CE har inget ljud och är mest troligt till för övervakning. Men manualen från 1982 har även en logotyp för mikrofilm, kan det ha använts till det också? Ljudbetyget kan dock inte bli något annat än noll. Fast det är rätt skönt när det är tyst också, man får helt enkelt koppla sitt TV-spel till en extern förstärkare. Pluggar du in ett gammalt Atari Hockey Pong som är svartvitt får du dock ljud, de har nämligen inbyggd högtalare i basenheten. Bilden är läckert krispig och inte den minsta stirrig sen du ställt in den. Reglagen är enkla och det finns en hel del att ställa in, men det behövs knappt. Med andra ord en perfekt liten TV för Pong-SM-träning!



Video Out används till att vidarebefordra bilden upp till tio monitorer. Eftersom den är till för övervakning är det väl lika bra vi testar den med rätt utrustning. Av en händelse har jag en kamera liggandes som skulle slängas på jobbet. Kvalitén är långt bättre än den vi normalt ser på Efterlyst och liknande program på TV. Det är nästan löjligt bra kvalité, direktsändning med film noir-känsla på grund av den svartvita bilden. Kameran är betydligt nyare dock, en Bosch VBM-4075-C51 från 2015. Frågan är var man ska sätta upp den, den får enligt lag inte riktas mot vägar utanför tomten eller liknande. Med en längre sladd vore hönshuset perfekt. Se vad de små liven ställer till med live! Betyget blir max för bilden, men tänk på att det är en svartvit skärm.






BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 0/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Sony
Modell: PVM-91CE
Bildrör: Toshiba E2733B4 (svartvit)
Chassikort: Sony

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 9"
Egentlig bildyta: 8"
NTSC: Okänt
Ljud: Saknar högtalare
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Komposit x 1 (BNC) video in
Komposit x 1 (BNC) synk in
Komposit x 1 (BNC) video ut
Komposit x 1 (BNC) synk in

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 35 W

FORMAT
Bredd: 21 cm
Höjd: 22 cm
Djup: 27 cm
Vikt: 5 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1982
Servicemanual: http://www.manualscenter.com/manuals/sony/pvm91ce-service-manual.html

2018-02-08

Telefunken PALcolor MP 202

Havsbadet anno 1990!

För ungefär två år sedan gick det ett rykte (eller om det var en tidningsartikel?), Pite Havsbad skulle byta ut alla sina tjock-TV mot nya plattisar på hotellet. 394 hotellrum och en massa stugor som säkert också hade TV, det var med andra ord en hel del kilo tjockisar som skulle bort. Ja faktiskt 4 ton om man räknar lågt. Jag tog kontakt med havsbadet och sa att jag kunde offra mig på några. Det minst sagt underliga svaret var att jag skulle kontakta ägaren om jag ville KÖPA några. Att ringa en VD med en årslön med en himla massa nollor som säkert var upptagen med vettigare saker än att kränga uttjänta tjock-TV kändes väldigt oseriöst i detta fallet så jag struntade i det. Vad som hände med dessa är oklart, min gissning är att ett återvinningsföretag säkert skickade dit en container och tog dem gratis mot bortforslandet. Kanske var det tur att jag slapp, den enda bilden jag hittar är på en silvrig tråkig Philips.


Från Pite Havsbads hemsida, den 17:e juni 2016 gick en epok i graven!

Men döm om min förvåning när jag istället hittar en Telefunken med finfin logga från Strand Hotel, som hotellet på Pite Havsbad kallats för. Loggan pryder både fjärrkontroll och fronten på TV:n. Proffsigt värre! Om denna TV fanns på alla rum eller de lite mer lyxiga låter jag vara osagt. Kanske kommer testet visa det. Apparaten är alltså en Telefunken PALcolor MP 202. En tung, klumpig sak utan bärhandtag där höljet känns tjockt som om det vore tillverkat i trä. Trots detta är den stilren med högtalaren nedtill för att inte bli onödigt bred. Kikar man baktill märker man genast att det står 110-240 volt, den verkar onödigt kameleontig, såldes exakt samma TV även i länder som USA? SCART och RF är de enda uttagen, men det finns förberett för fler som externa högtalare.


Telefunken PALcolor MP 202 | Strand Hotel - Pite Havsbad edition
Det börjar inte bra, en på tok för ljus bild med vertikala ränder möter mig. Bakom luckan framtill sitter sex knappar för bildinställning. Det krävs att man sänker alla reglagen till minimum (fråga mig inte varför, RGB-signalen kanske?) för att få hyfsad bild. Det blir inte helt bra, men ser helt okej ut vid spelande när man inte tittar för noga. Ränderna ligger kvar vid ljus bild och allt är förskjutet till vänster. Den klarar dock 60 Hz, kan man bara ställa in svärta, kontrast och flytta bilden kan detta vara något att ha.


Bilden ljuger, såhär bra är inte bilden. Inte än i alla fall.

Men ta mig tusan, den ÄR byggd i trä! Hur gammal kan den då vara? Utanpå träet finns något slags svart plastlaminat. Inbrottssäker verkar den också vara. Inte en enda skruv baktill, istället sitter den fast med 4 hakar som är svåra att nå med en plattmejsel. Efter mycket möda går det, men det var en av de tuffaste bakstycken jag stött på. Rent otrevligt. Det positiva är att man omöjligen kan tappa bort skruvarna. TV:n är från februari 1990 enligt höljet, det var ett tag sedan denna stod på campingen med andra ord. Inuti ser den extremt inställningsvänlig ut med massor av pottar. Men ett gammalt batteri oroar, det är nog bäst att ta bort det så snabbt som möjligt. Det är trots allt snart 30 år gammalt.


Trä-TV!

Kikar du noga syns det att det inte sitter reglage bakom varje hål. Ett budgetmisstag av Telefunken, hade de bara satt i den längst till höger kunde man stretchat ut bilden lite bättre.
Nåväl, dags att pilla baktill efter en urblåsning. Dammig var den. Tyvärr sitter det inte pottar i alla de förutbestämda hålen baktill, det hade varit riktig lyx för där är uppmärkt för de flesta bildinställningar man vill göra. Vi börjar med att skruva på screen (typ ljus) och fokus på den svarta klumpen till höger som går upp med sladdar till yoken bak på tuben. Denna svarta klump sitter i alla(?) TV-apparater, men man bör inte pilla för mycket på den, här var det dock absolut nödvändigt. Spelet vid testet är svenska Amuze gamla Headhunter till Dreamcast. Vilket bombastiskt ljud detta spel har och den ensamma högtalaren levererar det fullständigt kalas! Man kan kräma på ordentligt innan basen börja skära sig. Full pott på ljudbetyget med tanke på att det är en mono-TV!

Åter till bilden som efter screen och fokus börjar ser bra ut. Lyckas även fylla ut skärmen snyggt i höjdled, men det är värre på andra ledden. Det går att flytta den i sidled, men inte stretcha ut den rejält. Förhoppningen är att någon annan pott på kretskortet kan göra det, men där går jag bet. De på nackkortet kan du ändra RGB-färgerna med, men övriga hittar jag ingen funktion till trots att jag vrider på 10 olika. Hade man bara kunnat bredda bilden lite så hade bilden blivit snudd på perfekt. Baktill finns det utmärkt för denna funktionen och med lite hantverk och tid skulle man nog kunna löda dit sitt eget reglage på stället, tål att fundera på. Det lilla batteriet sitter illa till, men har inte börjat läcka så jag orkar inte bry mig om det nu. Bilden är nu godkänd, men de får ränderna syns om man känner till dem, troligtvis går de inte att få bort alls. En TV absolut värd att dra med hem, men den är gammal och behöver en översyn tänk på det. Detta blir nog en spel-TV som får utvärderas igen om den håller tills dess.


Ännu en 2D-bild, det var omöjligt att fota 3D på denna TV.
Fjärrkan vill först inte fungera, men lite stålull på batterikontakterna fixar biffen. Den är dock tämligen värdelös, finns det text-TV eller inte, fungerar de översta knapparna? Nåja den behövs inte, men borde sparas för den fina loggans skull. Om några år kan jag nog hyra ut allihop till havsbadet om de ska göra en utställning om den tid som flytt på campingen. Sista spelet att testas blir hyfsat nya Alice's Mom's Rescue, döm om min förvåning när detta 2D-spel fyller ut bilden helt. Denna TV är förmodligen värde mer än en 3:a i bildbetyg om d hittar en i bättre skick, kom ihåg det.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Väldigt enkel

EGENSKAPER

Märke: Telefunken
Modell: PALcolor MP 202
Bildrör: Hitachi A48JSK61X01 (Singapore)
Chassikort: Telefunken 418A

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (1 x 4 w/8 ohm) Singapore
Text-TV: Ser så ut, men funkar ej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)

STRÖM
Volt: 110-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 50 cm
Höjd:47 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 21 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Okänt
Lanseringsår: 1990
Servicemanual: http://www.manualscenter.com/manuals/telefunken/mp202-service-manual.html

2018-02-06

Philips Philetta TX711

Philetta dig Philetta dig!

Det är dags för ännu en lite äldre modell, nämligen Philips Philetta TX711. Vad Philetta vad för produktserie är svårt att säga, söker man hittar man mest mycket gamla radioapparater. Tyvärr är denna TV i ganska risigt skick, en lucka fram till saknas dessutom. Denna modell fanns även i andra färger som rött och grönt. Ett klistermärke med en smurf med cape nere till vänster tyder på att den använts av barn. Jag har inga större förhoppningar på denna tyvärr, hade den varit i bättre skick hade det dock varit en fin inredningsdetalj.



Men visst funkar den, trots att den är över 40 år gammal, hur är då bilden? RF är enda bildingången och det ser inte överdrivet bra ut då jag först slår på den. Men det där bruset från bildröret saknar man idag. Högtalaren är bara på 1 watt så ha inte så höga förväntningar på den, men den levererar blipp-blopp fantastiskt bra. Någon bas lär den inte besitta så det är inte lönt att koppla in något mer modernt och det går ju knappt heller.



Dagen till ära testar vi med en HiTex HT-767:a. En famiklon som faktiskt såldes i Sverige 1990 genom Monica Henriksson och Videopocket AB från Södertälje! Tufft värre! Kanalsökningen är minst sagt manuell. Du skruvar på det röda vredet och måste dessutom förflytta en svart liten bygelbit genom att ta ut den och sätta i den på rätt stift. Förmodligen för att växla mellan UHF och VHF, men det finns ju tre lägen...? UHF Super Deluxe? Nåja, efter ett tags sökande och byte av kanal hittar jag faktiskt en bild. Den är inte överdrivet bra, men blir lite bättre genom att vrida på reglagen. 


Adam and Eve, en klon på Balloon Fight och liknande spel.


För en gångs skull är bilden bättre på bild än i verkligheten! Porter, en Sokoban-klon.
Summa summarum, hade denna TV varit komplett med luckan framtill och i lite bättre skick hade jag behållit den, trots att bilden inte är speciellt bra. Nu får den nog tyvärr möta änglabingen. Men dra mig baklänges, en viss känd svensk spelprofil startade faktiskt sin karriär på just en Philetta TX711! Martin Lindell, numera på DICE, fotade sin TV när han klarade DuckTales julen 1990. Hur läckert som helst!





Philetta, philetta, jag säger inte vad det ä´,
philetta, fast du vill nog gärna veta de´,
philetta dej, en hemlighet,
philetta dej, som ingen, ingen vet...

BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: TX711 (12B711/00X)
Bildrör: Philips 12VCUP4 (svartvit) Okänt var den är tillverkad

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 12"
Egentlig bildyta: 12"
NTSC: Okänt
Ljud: Stereo (1 x 1 w/16 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz (12 volt, 15 W)
Elförbrukning: 27 W

FORMAT
Bredd: 39 cm
Höjd: 30 cm
Djup: 30 cm
Vikt: 7 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit, röd, grön, silver
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Österrike
Lanseringsår: 1977
Servicemanual: Ingen känd
Övrigt: Inbyggd antenn