2023-10-10

Mitsubishi CP-1630EM



Modell CP halv fem på eftermiddagen?

Ännu en "biltillverkare" som snöat in på TV-apparater, det finns det flera av. Daewoo t.ex. Denna TV verkar inte helt okänt och man får en del träffar på nätet om man söker. Läcker design och den känns som en riktig kvalitetsprodukt från de tre diamanternas företag i Japan.

Inbyggd fjärrkontrollshållare! Sjukt coolt!

Vältejpad upptill och nedtill.

Bild och ljud är riktigt bra. Eftersom den endast tar RF-signal ska man absolut inte klaga. Det grå i bilden på Ghost House (Master System) ser ut att röra sig lite, men i övrigt är den väldigt stilla för en så gammal TV. Skärpan är där och färgerna bra. På sidan finns inställnings-möjligheterna och de är rätt avancerade för en sån här liten TV. Sökfunktionen är dock lite stökig, men man lär sig. För söka måste du göra för att få in bild på denna. Inte direkt plug-and-play...



Nuförtiden är det väl snart dags att nedgradera och spela retrospel med lite sunkig bild för att få den riktiga 70/80-talskänslan. Inte helt ovanligt att man ser moderna filmer och reklamer med VHS-flimmer både här och där numera. Här får du bra bild trots antennsladd. Jag får inte riktigt grepp om vilken tum den borde vara. Möjligen utger den sig för att vara en 17":are då tuben heter 420FWB22 och det kan tolkas som att den är 420 mm diagonalt, vilket stämmer rätt bra. Men då mäts även det svarta området runt själv bildytan på glaset. Bildytan är cirka 15". Jag hittar heller inget årtal någonstans, men tidigt 80-tal borde det vara ganska så säkert.



Denna TV skulle krossas, men den är alldeles för läcker för det och fungerar helt perfekt. Sorgligt att folk inte uppskattar ett hantverk som detta längre. Den vältejpade fjärren verkar tyvärr ha gett upp helt. Hållaren för den på sidan trodde jag först var ditmonterad men den är original och väldigt snygg och praktisk. Inuti finns RGB-pottar bak på nacken och letar man hittar man även några på chassikortet för att dra ut bilden för lite "fejk-NTSC-känsla". Se bilder. Akta dig dock för att leka för mycket med dem, det som ser bra ut på t.ex. Master System som här kan bli helt fel på en annan konsol. Då ser plötsligt inte hela bilden.

På det hela taget en riktigt skön TV som förhoppningvis bara levt halva sin livstid.

Jämför med bilden ovan. Det går att dra ut så man helt slipper svarta kanter upptill och nedtill.

It's alive!!

Skönheten kommer inifrån!?


Bonusbild.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Mitsubishi
Modell: CP-1630EM
Bildrör: Mitsubishi 420FWB22 (Japan)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 17"
Egentlig bildyta: 15"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 2 w, 8 ohm) Japan
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (DIN, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220, 50 Hz
Elförbrukning: 70 W

FORMAT
Bredd: 51 cm
Höjd: 37 cm
Djup: 40 cm
Vikt: 16 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, ett rejält upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 198?
Manual: Ingen känd
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2024-02-24: Byte mot 1 st. Sony PVM + 6 lokala öl från Skövde.