2021-04-09

Sony KP-41S3

      


Is i magen?

Våran första TV av modell bakprojektion! Detta är alltså ingen vanlig CRT! Dessutom den största skärmen någonsin här på sidan. Hela 175 watt drar den, det är tokigt mycket! Svensksåld är den också! När en vän till en journalist i Skellefteå skulle flytta fick Totte på Café på bit detta as. Senare bytte jag till den mot nåt i en liten deal, minns inte ens vad. Nu har jag äntligen hämtat den, men frågan är var jag ska rymma den, TV:n är snudd på en hel meter hög! Lägg där till den speciella spansksnickrade bänken under kallad Sony AV Rack SU-41S. Året är mest troligt 1997 och jag är personligen väldigt svag för Sonys design sent 90-tal, det var den jag själv växte upp med. Grå, lite kantig och torftigt läcker.

CRT-apparater gick inte att producera i dessa storlekar (i alla fall inte ekonomiskt och tyngdmässigt försvarbart, allting går ju, utom små barn) så då fick man ta till andra tekniker som projektorer på bio. Eller som här, en projektor som sänder bilden mot en spegel och sen upp mot skärmen. Det roliga i kråksången är att detta inte bara fanns på 90-talet på den lokala pizzerian utan tekniken fanns faktiskt till för bara några år sedan. Mitsubishi ska ha tillverkat dem så sent som 2012! De kunde då vara vägghängda och inte alls lika klumpiga. Bakprojektion används också i riktigt stora gamla arkadkabinett som t.ex. Time Crisis II och SEGA Super Megalo 2. Den senare har jag en gång ägt och mekat med, men att få bra bild på en 50"-skärm från 1994 som stått på tusentals timmar var en smått omöjlig uppgift.

Avancerade sidan

Pensionärssidan

Fjärrkontrollen är också den mäktig. Den har som Totte kallar det ett pensionärs-mode på ena sidan, med bara de enklaste funktionerna. Öppnar man skalet och vänder på den får man fram mer funktioner. Pensionärsidan ser ut att vara mycket mer använd än den mer avancerade.

Tyvärr innebar gamla jättelika skärmar med bakprojektion att man fick svika alla tankar på riktigt grym bild. Bilden var visserligen jättestor, men att få ordentlig skärpa, bra svärta, hyfsad betraktningsvinkel eller att kunna se TV i starkt ljus var bara att glömma. Det samma gäller även denna. Bilden är verkligen inte bra och det finns inte fler inställningar än en vanlig skit-TV, men man kan ställa in konvergensen vilket är bra. Det vill säga hur röd grön och blå stråle ska träffa skärmen. På så sett kan man ställa in om man får skuggbildningar. Ljudet är dock bra, men vad hjälper det? Förhoppningsvis ligger det ett tjockt täcke av damm på speglar och linser som kan tas bort. Annars får vi dyka ner servicemanualen. Dessa apparater ska även kunna få problem då man flyttar omkring dem. Detta exemplar låg t.ex. på rygg i min bil i några dagar. I minusgrader.

Mycket bättre än såhär blir det tyvärr inte, eller?

Detta är en CRT-bakprojektions-TV, det finns även andra varianter såsom LCD och DSP. Efter att ha spelat igenom första banan på Goof Troop börjar jag tycka att bilden är helt okej. I mörker ska sägas! Hade någon kommit in rummet hade de förmodligen tyckt att bilden var en katastrof. Ställer man sig upp ser man i princip ingenting. Betraktningsvinkeln är som tur är bättre åt sidorna. Tyvärr har bara en av tre SCART-kontakter RGB, annars finns det gott om ingångar för spel och video. Och även ut för bild och ljud.

Nä, detta verkar inte vara en bra TV om man vill ha den perfekta bilden. Dock kan jag inte släppa den direkt. Testar lite VHS-film och det känns i alla fall ÄKTA, så mycket kan man säga. Har man plats i en retrohörna funkar den kanske? Och hur många av denna kan det finnas kvar, är det inte dags att K-märka sådan här gammal elektronik? Den är över 20 år och fungerar fortfarande exakt som den ska.

Otroligt dålig bild i starkt ljus.

Hela 30 skruvar måste man dra ut för att komma in i mastodonten. Väl inne är den dammig, mycket dammig och linserna är direkt bedrövliga. Utan att blåsa ut den, testar jag att torka av dem, spegeln och skärmen på båda sidorna. Smäller ihop den och blir rent förvånad hur bra bilden plötsligt blir. Det går direkt från en pissig tvåa till en härlig fyra i betyg! Dock måste man fortfarande sitta i mörker, eller? Vräker man på ljudet en aning är det en härlig upplevelse. Så innan du sågar en projektor se till att du rengör den för att den ska få en ärlig chans!

Dammigt sa Bill, dammigt sa Bull.

Efter att ha torkat av linser och spegel! Stor skillnad!


Nu är jag plötsligt rent sugen på att behålla denna sköna tingest. Platsbristen är fortfarande det värsta problemet. Fininställningar i servicemanualen låter jag vara denna gång, det känns mest som att jag kan fördärva mer än att vinna på det i detta läget. Det handlar troligen om att skruva på känsliga rattar än att pilla i menyer på denna.

Spegeln i bakstycket.

Röda linser någon?

Bakvänd RGB




BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Bra, men för enkel

EGENSKAPER
Märke: Sony
Modell: KP-41S3
Bildrör: ? (Spanien?)
Chassikort: RE-1

BILD/LJUD
Typ: Bakprojektion
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 41"
Egentlig bildyta: 40"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 30 w, ? ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 3 (RGB x 1)
S-video in x 3 (1 av dem på framsidan)
S-video ut x 1
AV-komposit x 1 (på framsidan)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)
Högtalare (RCA) ut x 1
Högtalare (snabbfäste) ut x 1

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 175 W

FORMAT
Bredd: 95 cm
Höjd: 99 cm
Djup: 59 cm
Vikt: 56 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Spanien
Lanseringsår: 1997
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://servicemanuals.us/sony/tv/kp-41s3-kp-41s3k-kp-41s3u.html

PRISSTATISTIK

Ingen