2024-05-10

Bang & Olufsen Beovision 8902

     


Det ska vi fira!

Beovision 8902:an är stereoversionen av 8802 som vi innan recenserat här. Båda två kommer från Gullängets Radio-TV i Övik. Den borde med andra ord vara rätt lik sin lillebror förutom ljudet då. Detta var Bangs värsting 1984. Just detta exemplar är en jubileums-modell (7021) från 1985, året efter då företaget firade 60 år. Och lyxig är den, man märker det genast på plasten. En helt annan sort än vanliga TV-fabrikörer använder. Mycket tjockare och av en annan bättre kvalité.

1925-1985!

Fjärren är tung i sig själv, men den här plaketten är typ 3 mm tjock och riktigt fet.
Äkta silver rent av?

Vad ska vi då kika på om vi redan testat allt? Givetvis finns "balans" på ljudet nu eftersom det är en stereo-maskin. Baktill finns faktiskt också en extra RGB-ingång, vilket verkar vara den typ av DIN-kontakt som användes av videospelare och hemdatorer innan komposit, SCART och S-Video tog över. Nu är tyvärr min C64:a trasig och avyttrad efter att ha lyckats stå rätt under en vattenläcka i förrådet. Jag kan tänka mig att den skulle funkat perfekt här. DIN-kontakter är ett aber dock, då det finns ett helt gäng olika, kanske nåt vi ska återkomma till här i bloggen? Mega Drive t.ex. använder en annan typ av DIN-kontakt, men bara på konsolen, aldrig fram till en TV. Vilket vore en rolig idé att bygga nu när jag tänker på det. En saftig DIN-to-DIN Mega Drive RGB Cable för äldre TV innan SCART.

Tar ni spelet med svampen i diskhon? Tyvärr är färgerna väldigt bleka på fotot.


Åter till denna apparat. Detta är givetvis en superfin maskin för att vara från 1984 (eller 1985 i detta fall) med brutalt stereo-ljud, SCART och fin design. Men... den klarar inte 60 Hz tyvärr så även här får man vara puristisk PAL-spelare för att njuta av den. Precis som lillebror är den mycket enkel att serva, två skruvar och där inne i maskinen. I detta fall 1 skruv, då den ena saknas. Väldigt tråkigt och det finns tyvärr mer att säga om den. Utom att den väger som en brådmogen trettonåring! Jag hoppas den får ett bra hem i framtiden.

Högtalarna är så gediget inbyggda att jag inte orkar luska ut mer om innehållet.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Bang & Olufsen
Modell: Beovision 8902
Bildrör: Philips A66-540X (Okänt land)
Chassikort: 77XX

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 25"
NTSC: Nej
Ljud: Stereo (6 x 14 w?)
Text-TV: Ja (tillval)

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
DIN-ingång x 1 (RGB x 1?)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (6,3 mm, på framsidan)
DIN-ingång x 2 (förstärkare + kassett?)
DIN 41529-utgång x 2 (högtalare)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 70-160 W

FORMAT
Bredd: 89 cm
Höjd: 49 cm
Djup: 45 cm
Vikt: 47 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Rosewood, Teak eller Whiteline
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Danmark
Lanseringsår: 1984
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://elektrotanya.com/bang_olufsen_beovision_5502_7802_8802_8902_9002.pdf/download.html#dl
Övrigt: Benställning

PRISSTATISTIK
2023-09-22: 150:- (auktion.se, ej jubileums-modell)

2024-05-07

Citizen M329 Mark II

      




Fick fick-TV?

Ibland får man upp nåt skoj på Tradera och råkar slå till. Jag sökte egentligen efter gamla produkter från "Mark" och fick upp denna. Fyrtionio kronor plus frakt kan den väl vara värd? M329:an är egentligen till för att monteras på en gammal videokamera, men man kan väl ha den till annat skoj också? Schweiz-japanska Citizen är ju dessutom ett erkänt märke inom kanske främst kvalitets-ur. Att de haft TV på programmet visste jag inte. Audio/video in är komposit och med en enkel omkopplare får du bild och ljud från en vanlig spelkonsol. Ljudet skickas dock bara vidare och du kan lyssna på spelet om du kopplar in ett par gamla hörlurar, dock endast mono.






Bilden är inte bra alls, du kan justera färg och ljus, men det hjälper inte mycket. Montera då på "tratten" så ser du bättre. Den gör att det blir mörkare runt skärmen, men också att du får rätt vinkel. Denna skärm ska du INTE titta direkt framifrån på, då ser du nästan ingenting, utan istället lite ovanifrån. Då blir bilden helt okej, men nä, det är ingen höjdarprodukt. Det ska dock sägas att det är nära nog omöjligt att ta en hyfsad bild av skärmen, så dålig som det ser ut här är den inte. Dock rätt kul att testa konsoler med tänker jag. Smidigare skärm är nog svår att hitta, den är verkligen jätteliten. Den drivs av 6 stycken AA-batterier och medföljde gjorde även tillbehöret antennbox TR30 som gör att du förr i tiden kunde då in TV-program på den. 3,5 timmar ska den klara på de batterierna enligt manualen. En rolig grej är spaken som gör att du kan köra den på 4 batterier istället.

Tratten!!

Även här omöjligt att fota, men lite mysigt är det.


Den må vara under 10 x 10 cm stor, men knappast bara 2,5 cm tjock då batterier används. Då är den rätt fet av sig. Den går även att köra med en sladd på 7,5 volt DC in. Men vad gör man nu med den här lilla skärmen när den är testad? Oklart just nu, men som testenhet kan den nog komma till pass? Har ni läsare någon bra idé?

Absolut bästa fotot jag lyckades ta!




BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 0/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Citizen
Modell: M329 Mark II
Bildrör: Okänt
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: LCD
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 2,9"
Egentlig bildyta: 2,8"
NTSC: Nej
Ljud: Ingen högtalare, endast mono-ljud ut.
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit x 1 (3,5 mm)
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm)

STRÖM
Volt: 7,5 V DC
Batteridrift: 4 eller 6 st. AA

Elförbrukning: 2,7 W

FORMAT
Bredd: 9 cm
Höjd: 8 cm
Djup: 2,5 cm (4,5 cm med batterier)
Vikt: 132 gram (310 gram med batterier)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 199?
Manual: https://www.opweb.de/english/company/Citizen/M329
Servicemanual: Okänt

PRISSTATISTIK

2024-04-27: 49:- (Tradera, tjock.tv:s recensionsexemplar)