2018-12-10

Luma LF51D74

Redo för Yunkyard?

Detta ser ut som en riktig ungdoms-TV, i alla fall för några år sedan. Antar att de är desto plattare numera? En rolig detalj är klistermärket baktill som förtäljer www.junk.tv, återstår att se om det är en skräp-TV? Webadressen finns inte kvar i alla fall. Fjärren är tejpad, skitig och rasslar inuti. TV:n är full med klistermärken, men bilden är bra då jag startar en TV-kanal, fast på tok för ljus. Efter att ha fumlat med de dåliga menyerna sänker jag ljuset och det ser bra ut.


Ingen kommentar...
Inte mycket skiljer egentligen denna TV från den senast recenserade Samsungen. Denna har dock kostats på med AV- och hörlurs-ingång framtill. Samsung klingar dock lite mer lyxigt än Luma. Chassikortet inuti verkar korkat nog sitta fast i bakstycket vilket gör den bökig att öppna och serva. Dammigt är det också. Oklart var den är tillverkad och vilket år, ska vi gissa på Turkiet och sent 90-tal kanske? Det står 2002 på två ställen, men kan det verkligen stämma eller är det bara ett serienummer?



Menyerna på TV:n går inte att få upp när du har en AV-kanal igång, onödigt korkat. AV-signarlen tar liksom över allt och du kan inte byta till en vanlig kanal eller använda andra funktioner på fjärren, varför? Bilden (och ljudet) är faktiskt bra i övrigt och klarar NTSC och RGB-signal, men eftersom du får en betydligt bättre TV av ett mer exklusivt märke för samma peng (läs: gratis) så släng bort denna krångel-TV. Veveve punkt junk punkt TV...


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Luma
Modell: LF51D74
Bildrör: Orion A48JLL90X02
Chassikort: Daewoo CP-375

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 3 w, 16 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (framtill)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 49 W

FORMAT
Bredd: 49 cm
Höjd: 44 cm
Djup: 45 cm
Vikt: 17 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Gråsvart
Bärhandtag: Ja, två små upptill
Tillverkningsland: Okänt
Lanseringsår: 2002?
Servicemanual: Ingen känd

2018-12-03

Samsung CB-20S20BT

Play it again Sam Sung!

Skyddsplasten är fortfarande kvar på fjärrkontrollen till denna Samsung, för mig betyder det att den knappt är använd. En stug-TV enligt förra ägaren. Fjärren är också snygg, smidig och ligger bra i handen. Allt för ofta är de riktigt rötna. En snabb sökning på nätet ger en i stort sett tom produkthemsida, men att det ens finns är imponerande! Jag hittar genast också servicemanualen som säger att man ska trycka på sleep->factory (strunta i det!) och sedan låta TV:en stå stand-by, tryck nu display->p.std->mute->power on så startar TV:en i den hemliga menyn, spännande! Dock kan du inte se bild via SCART då du gör detta, helt värdelöst och överdrivet krångligt! Som att fumla i mörkret... Nu kan du välja bland massa förkortningar och ställa in bilden hur du vill. Dessa koder är krångliga så läs manualen (länk finns längst ner). PHS betyder PAL Horizontal Shift och den vill du ändra på! Men hur gör man det utan att kunna se bilden? Hmm...


Ena delen av servicemenyn, den andra är mer avancerad.
Testar att koppla in antenn för att kika lite TV, tar en liten stund innan jag kommer på att de analoga signalerna är borta. En digitalbox är nödvändig numera, glömde det. TV-bilden är bra, men lite ljus. Filmen Fury på TV6 är i bio-widescreen även på en widescreen-TV, vilket gör bilden lite väl smal. TV:n börjar tjuta strax, det botas med en välriktad smäll på sidan. Vid TV-spel krånglar NTSC-signalen lite i början, men skärper sedan till sig, undrar varför? Kan det ha varit spelet?


Skyddsplasten kvar!!
Logiskt nog sitter det en Samsung-tub inuti. Den lilla högtalaren är bara på 3 watt och inge vidare. Tyvärr inga spår av årtal inuti, men det är rent och snyggt. Knappt använd som sagt. Tillbaks till problemet, hur ska man kunna ställa in bilden utan att kunna se bilden. Nu kan man välja på fladdrig AV/RGB-signal eller myrornas krig. Hmm... kanske om man drar om så att får TV-sändningen via antennsladd och inte SCART från digitalboxen. Värt att prova i alla fall. Till min stora förvåning hittar jag inte en enda vanlig antennsladd här hemma. Drivor av SCART-kablar, elsladdar och annat, men antennsladdarna är sedan länge slängda, vad ska man med dem till? Får alltså återkomma till det framöver.



I blindo testar jag mig fram. PHS runt 50 verkar göra att jag får bilden centrerad. Grymt frustrerande att man inte kan se bilden, det finns ju 16 andra inställningar jag också vill testa för en perfekt bild. Svärtan är det dock inget fel på, den är riktigt bra på denna burk. Samsung CB-20S20BT är en lite krånglig TV, men med stora möjligheter om man bara har lite tålamod.


Grym svärta!
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Avancerad med hjälp av servicemenyn

EGENSKAPER
Märke: Samsung
Modell: CB-20S20BT
Bildrör: Samsung A48ECR143X
Chassikort: CB501FT0X/XEC

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 3 w, 16 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 60 W

FORMAT
Bredd: 49 cm
Höjd: 44 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 17 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: Sent 90-tal?
Servicemanual: https://www.nodevice.com/service-manuals/tv/samsung/cb-20s20bt/307878
Produkthemsida: https://www.samsung.com/uk/support/model/CB501FT4X/XEC

PRISSTATISTIK
2020-04-19: 100:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2018-11-14

Kendo CTN-5232

I can do!?

Kendo, det nygamla svarta eller bara brunbeiget? Denna TV plockade jag upp hos en gammal man i närområdet. Ännu ett av dessa telefonsamtal man numera får. En stor best, men inte lika stor som Kendon jag såg hos Café på Bit i Piteå nyligen. Denna tillhör 26"-segmentet, men är nog lika stor som en 28". Den andra var nog en 33". Hoppas kunna recensera den senare.

Denna CTN-5232:a är större än vad den skulle behöva. Mycket plast runt hela skärmen, hoppas de där högtalarna är lika bra som de ser stora ut. Den ser ut att kunna ha fyra högtalare, men det är bara två. Att den inte har några som helst bärhandtag gör att den blir ännu klumpigare. Gubben påstod att den var från 80-talet, men det lutar åt tidigt 90-tal. Något som skvallrar om att den ändå är rätt gammal är att den i stort sett är byggd i trä utom bakstycke och framtill. Vid start är det svårt att få igång den enda SCART-ingången, bilden fladdrar på fel kanal och det tar en lång stund innan jag hittar AV-knappen. Utan fjärr är du såld då AV-kanalen inte går att välja direkt fram på TV:n och då är det bara att kasta den på soptippen.


Känner du igen sprajten/skeppet?
Men med fjärr då? Jo, får man bara in AV-kanalen är det riktigt hygglig bild. Snudd på perfekt vid första anblicken. Lite bananböj på den dock och den sedvanliga högersvärtan vid RGB-signal. NTSC 60 Hz är dock inga problem för denna turkiska Vestel kallad Kendo. Men den är dock faktiskt en Sydkorean i grunden! Kanske att Vestel köpt upp ett koreanskt märke som de gjort med svenska Luxor och alla andra.


Udda form på högtalarna.
Sju skruvar måste du beveka för att få upp bakstycket. Tuben är en Philips gjord i Tyskland. Kan de verkligen ha skickat den till Korea för att sättas ihop och sedan tillbaka till Europa och Sverige, känns oerhört långsökt. Att den inte är gjord i Västtyskland säger att det är 90-tal då muren föll 1989 och länderna slogs ihop året efter. Även chassikortet är förhållandevis litet och modernt.



Ljudet är bra, TV:n har t.o.m. NICAM stereo. NICAM står för Near Instantaneous Companded Audio Multiplex och utvecklades av BBC i Storbritannien. 1986 ska det första programmet ha sänts med NICAM, men först 1991 sattes det i bruk i större skala. Tanken var (tror jag) digital stereoljud med hög kvalitet genom TV-signalen. I början på 90-talet var det hett och det skulle verkligen stå NICAM stereo på både CRT, VHS och liknande för att kännas rätt. Om någon någonsin märkt skillnad är dock tveksamt. Snart kom Dolby Surround och andra förkortningar att ta över. NICAM användes bara i halva Europa, inte i resten av världen.


Riktigt grym bild efter lite fix!
Så... är den något att spara då? Jo, men först måste bilden ställas in rätt. Att även denna Kendo är något av en budget-TV märks t.ex. på att den bara har en SCART-ingång och att fjärrkontrollen inte har någon logotyp på sig. Men tuben är det inget fel på och ljudet är bra. Sänk diskanten lite för att undvika onödigt brus, sen är det bara att kräma på. Och hoppsan hejsan, redan på andra försöket hittar jag potten som styr bilden i horisontellt läge (se bild). Lite grann till höger och ännu en TV är redo för ett långt liv för spelande. Jo, den är värd att spara. Och skulle den ge upp är den fina tuben perfekt som reservdel till något annat. Men speciellt snygg är den inte.


Den inringade potten bakom flybacken vill du skruva på för att få bilden prefekt i sidled.
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Kendo
Modell: CTN-5232
Bildrör: Philips A66EAK 71X01 (Tyskland)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 12 w, 4 ohm) Bukdoo
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 130 W

FORMAT
Bredd: 76 cm
Höjd: 60 cm
Djup: 50 cm
Vikt: 38 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: JA!!
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: Tidigt 90-tal?
Servicemanual: Ingen känd

2018-11-08

Svenska tjock-TV-tillverkare

Sverige har faktiskt haft ganska många TV-tillverkare genom åren, även om det nu var länge sedan.  De flesta kommer från en radiotillverkarbakgrund. Här kommer en lista med lite info och deras logotyper. Logotyperna är transparenta PNG-filer, inskannade och vektoriserade av Sunhede. En del är bra, vissa sämre beroende på förlagan. De får väl betraktas som "abadonware" numera, så låna dem gärna, nämn gärna vem som har snyggat till dem också. Kanske läge att trycka en t-shirt med AGA Television-loggan? Som synes finns många företag kvar fortfarande, men deras TV-produktion har sedan länge upphört. Och som vanligt ska man ta årtalen med en nypa salt.



AGA (Stockholm) 1904 - nutid
AGA (Aktiebolaget Gasaccumulator). Enorm koncern som började med tillverkning av färg-TV redan 1952. Deras färgsystem blev dock snabbt utkonkurrerat av Philips och 1954 började de tillverka svartvita TV-apparater i Gävle istället. Sålde sin radio & TV-verksamhet till Philips i början på 70-talet. Lägg märke till att de haft samma grundlogotyp i väldigt många år. Några modeller från AGA är Samex, Gracil, Format, Aganette, Artista Nova, Smaragd, Optima, Prisma, Rink, Kontrast, Estet, Optima Nova och Catalina. Många vackra namn.



Centrum (Stockholm) 1912 - nutid
Gylling grundades redan 1912 och startade senare Centrum Radio 1937. De är även kända för att ha varit först med att ta in Samsung och SONY till Sverige. Radioproduktionen avvecklades 1964, och förmodligen TV-produktionen ungefär vid samma tid. De fortsätte istället att vara återförsäljare av Nordmende, Apple, Microprofessor m.fl. Namnet Centrum användes återigen på TV-apparater från Netonnet under mitten av 00-talet, men verkar ha försvunnit numera.


Champion (Stockholm) 1937 - 2002
Sålde mycket byggsatser till radio, men även en dansktillverkad byggsats av en TV från Torotor. Osäkert om de sålde några riktiga TV-apparater under sitt namn eller bara tillbehör egentligen? 1964 blir de svensk generalagaent för National (Panasonic) och 2002 köps de upp av Order Hemelektronik i Helsingborg. Möjligen finns varumärket kvar på vissa produkter. Tror det stod Champion på farsans högtalare i hans Fiat 128 på 80-talet.




Concerton (Stockholm) 1922 - 19??
Stern & Stern i Stockholm grundades 1922 och skapade radiovarumärket Concerton 1927. Ännu ett svenskt märke som köptes upp av nederländska Philips sent 40-tal. Bytte namn till Conserton under 1957 då många verkar ha sagt "Konkerton" om varumärket, vilket inte gillades av Philips. Litet märke som det inte verkar finnas så värst mycket info om.



DUX (Stockholm) 1926 - 1979
DUX Radio AB grundades 1926 och ska ett tag ha varit Sveriges största tillverkare av radioapparater. Redan 1934 såldes det till Philips. 1940 flyttades tillverkningen till Norrköping och 1979 lades den ner. Oklart när varumärket försvann, men produktkatalog fanns i alla fall 1986-1987.


Luma (Stockholm) 1929 - 1977
Luma var KF:s (Kooperativa Förbundet) varumärke för främst lampor, men senare även TV och andra grejer. KF grundades redan 1899 och finns än idag, butiken COOP stöter man på dagligen. 1977 lades fabriken i Stockholm ner. Under 2000-talet lanserade KF märket Lumatron en kort tid på TV-apparater av budgetmodell. 


Luxor (Motala) 1923 - 2002
Förmodligen Sveriges mest kända TV-tillverkare och det enda företaget som höll ut med tillverkningen in på 90-talet. Första företaget på listan som bryter Stockholms-dominansen dessutom. 1955 började de tillverka TV och på 70-talet även TV-spel på licens. De låg även bakom ABC-datorerna, men var ändå nära konkurs 1979. Först tog svenska staten över bygget och 1984 gick finska Nokia in om huvudägare. 1992 avvecklades TV-tillverkningen och flyttades till Finland. 2002 såldes de sista resterna. Ägare är idag turkiska Vestel.

Luxor vräkte ur sig apparater med namn som Revy, Eposé, Elektron, Pedagog, Visir, Ouvertyr, President, devis, Mirror, Horisont, Magnat, Portabel, Final, Kurir, Cherie, Discover, Gazette, Passad, Galleri, Schalett, Rocket, Adjutant, Excellens, Tribun, Studio, Paroll, Gulliver, Passad, Magnific, Selekta, Parkett, Favorit, Rigoletto, Honnör, Aristokrat, Portal, Orkester, Othello, Sonja, Camé, Carina, Luxorama, Applåd, Capri, Holiday, Trim, Elektra, Electra, Corso, Ambassadör, Eminens, Caruso, Excellens, Carmencita, Pagod, Mistral, Colorama, Parant, Blanche, Tribun, Diplomat, Sceneri, Casteloo, Paroll m.fl. Tyvärr övergick de senare till rena nummer och då är det omöjligt att håll isär vad som är en 4874 eller en 3780.



Monark Radio-TV (Tobo) 1908 - nutid
Svensk cykeltillverkare ursprungligen från Varberg. 1937 började de även tillverka skidor, radio och senare TV i Tobo bruk i Uppland. Okänt hur länge de höll på med TV-apparater, men in på 60-talet verkar de ha hållit på. Svenskitalienaren Salvatore "Cykelkungen" Grimaldi äger idag Monark, Crescent, Puch, DBS och många andra kända märken i sin koncern Grimaldi Industri AB.



NEFA (Norrköping) 1940 - 1987
Under andra världskriget startade Svenska AB Philips fabrik i Norrköping för att skydda sina intressen om saker gick galet nere på kontinenten. Fram till 1955 tillverkades bara radioapparater, men sedan började de även med TV. Fabriken fick namnet NEFA (Norrköpings Elektrotekniska Fabriker AB). Fabriken tillverkade TV-apparater av märkena DUX, Concerton, Radiola, Stella, AGA och till sist Philips. 1987 tillverkades den sista färg-TV:n i Norrköping. 1993 tog amerikanska Whirlpool över Philips mikrovågsugnar som också tillverkades här och 2014 lades allt till sist ner. Om de finns några tidiga TV kallade NEFA låter jag vara osagt.




Radiola (Stockholm) 1919 - 1983
SRA (Svenska Radioaktiebolaget) grundades 1919 och bytte 1976 namn till SRA Communications. Redan 1935 ska de ha experimenterat med TV-sändningar, men det dröjde till 1954 innan deras första TV lanserades under namnet Radiola. 1959 tillverkade de 1000 TV-apparater per vecka. 1964 säljs TV-divisionen till AGA. Företaget köptes upp av Ericsson 1983 och bytte då namn till Ericsson Radio Systems AB. Radiolas TV-apparater kunde heta tuffa saker som Samex, Favorett, Balett, Facett, Kadett, Klarett, Rondett, Vinjett, Klarett Lyx, Vinjet Lyx och Silhuett.

Varumärket Radiola hamnade också på dator och TV-spel i Frankrike, men då verkar det ha varit ett annat bolag. Konstigt nog startades både svenska och franska Radiola 1922, det här tål nog att grävas i.




Scaniavox (Stockholm) 1943 - 19??
Scaniavox Radio AB verkar ha haft ett tätt samarbete med Smith Radio, Orion, Sound och Champion, vem som gjorde vad är nog upp till diskussion. Möjligen tillverkades de i Västerås eller i Danmark?


Skantic (Stockholm) 1934 - 1982
Skandinaviska Radio AB med sitt varumärke Skantic köptes upp av Luxor 1945, som fortsatte med varumärket Skantic vid sidan om, lite som ett budgetmärke. 1952 byter de namn till Skantic Radio AB. Runt 1982 lades märket ner och möjligen är det Nokia som numera äger det?


SRT (Stockholm) 1938 - 19??
Nu är jag ute på lite hal is, men SRT (Standard Radio & Telefon AB) som senare blev Stansaab, Datasaab, Ericsson Information Systems etc. var ett dotterbolag till amerikanska ITT och tillverkade förmodligen även TV-apparater i Sverige. ITT hette nämligen varumärket på en del fina gamla träburkar på 60 och 70-talet.



Stella (Stockholm) 1950 - 197?
Stella verkar vara ett varumärke på radio och TV från AGA. De följde förmodligen med när AGA sålde sin radio och TV-produktion till Philips på 70-talet. Stellas TV-apparater hade namn som Verona, Maria, Carina och Bambina.


Westerstrands (Töreboda) 1906 - 1983
Westerstrand Urfabrik Aktiebolag grundades 1906 i Töreboda, Västra Götaland och är förmodligen mest kända för sina stora stationsklockor. Tror faktiskt jag haft en sån i garaget. 1958 fick de för sig att börja tillverka TV-apparater. En filial i Götene startades 1960 där apparaterna sedan tillverkades till 1971. TV-apparaterna hade fantasirika namn som TV 710, 711, 712 och 713. Företaget finns än idag kvar.



2018-10-17

Philips 28PT4655/00

Fransk holländare som vägrar 4:3?

Jubileumsdags! TV nummer (fanfar farfar!) 60 på tjock.tv! Vad bjuder vi på då? Jo en helt vanlig svart trökig Philips 28-tummare, eller?

Inte heller Philips lockar med några fantastiska modellnamn, vad skiljer denna 28PT4655/00 mot 28PT4456/00, 28PT4406/01 och 28PT4255/00 som vi recenserat innan? Det är uppenbart att alla vill sälla sig till 28"-segmentet, men i övrigt går jag bet för tillfället. Denna 4655:a har i alla fall det högsta numret, kan det vara ett bra omen? 28PT4406/01 visade ju sig vara en brutalbra best, medan 28PT4255/00 var helkass. Baktill på dagens objekt står det inte bara modellnamn utan även A66EAK071X11, tubens namn. Lite småintressant att man får veta det utan att öppna den. I broschyren får man veta att den har Black Line D-bildrör och Contrast+, nu börjar den bli intressant. Den har även Smart Listening, Smart Controls, Easy Text och Smart Text, men dessa funktioner är ointressant förutom kanske ljudgrunkan.

Bakstycket sitter fast med 9 st torx 10-skruvar, utrusta dig med en ficklampa och tålamod för att få upp denna fullständigt idiotiska konstruktion. Efter att ha öppnat TV:n möts man av en A66EAK075X11-tub. Varför en siffra inte stämmer med namnet baktill och vad den betyder vet jag ej. Det är alltså samma tub som i Philips 28PT4406/01 som tjock.tv gav en femma i betyg för superb bild! Nu börjar det bli intressant värre.




Broschyrer ljuger dock friskt på försäljarvis så går den att lita på? Såhär står det: screen size 28" (70 cm). Visst 70 cm = 27,56 tum så det kan man väl runda uppåt till 28". Sedan står det: viewing area 67 cm (28"). Hur i hela friden de kan fortfarande få det till 28"? Snarare 26,37 tum! Men visst, ingen har väl litat på en TV-försäljare de senaste 30-40 åren ändå... Apropå det så sa mannen som skänkte denna TV att han mer eller mindre blev tvingad av sin son att uppgradera till LCD. Troligtvis hade sonen en äldre modell över som han gav bort till sin far. Till det roliga hör att han var grymt besviken på bilden på sin nya LCD och tyckte denna Philips hade mycket bättre bild! Snart får vi se. Han gissade på att den var runt 20 år gammal och den verkar ha använt den tills i år. 1999 är lanseringsåret så nära var han! Själv var jag inne på Elgiganten i samma veva för att kolla på TV-utbudet. Av alla TV-apparater var det INGEN som imponerade. Då visade de ändå en film i HD! Grymt besviken gick jag därifrån, utan att ha fått hjälp självklart.

Bilden är bra och ljudet också. Men något stämmer inte. NTSC-bilden fyller inte ut skärmen. Efter ett tags pulande börjar jag förstå att bilden måste vara inställd på 16:9-format som alla andra apparater som nyligen använts som TV. Men hur jag än letar i menyerna hittar jag inte hur man ställer om den till 4:3. Hur svårt kan det vara?? Jag ändrar menyerna från italienska (varför?) till svenska, men hittar ingenting. Knapparna på fjärrkan fungerar inte heller i det avseendet trots att jag testar med tre olika.


Bra bild, men äckligt 16:9-format.
28PT4655/00 har även ett syskon kallat 28PT4675/01, den enda skillnaden verkar vara att den senare även har stöd för Nicam I & LL', samt även PAL I (Storbritannien m.fl.), Secam BG och Secam LL'. Det handlar alltså om en version som funkar med TV-sändningarna i andra länder samt en annan version av Nicam Stereo.

Välj en annan TV med denna tub för detta chassit är inge vidare, eller så måste du se till att du har originalfjärren kvar!


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel men dålig

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 28PT4655/00
Bildrör: Philips A66EAK071X11 (Frankrike)
Chassikort: Philips L9LS

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 5 w, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 3,5 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 97 W

FORMAT
Bredd: 76 cm
Höjd: 58 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 36 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Frankrike
Lanseringsår: 1999
Servicemanual: Ingen känd
Broschyr: https://www.nodevice.com/user-manuals/tv/philips/25pt4655-00/115203?d=181477

2018-10-08

Luxor 4874 (2011 RemoteCommand)

Liten men tuff!

Fyra, åtta, sju, fyra... Luxor gör ingen besviken med sina modellnamn, det är lika tråkigt som vanligt. En vänlig läsare berättade att nuffrorna dock ska avslöja bildskärmens storlek i centimeter. Denna heter alltså 4874, 48 cm = 18,9 tum. En nittontummare alltså. Detta räknesätt stämmer inte på alla Luxors modeller, men på väldigt många. Sjuttiofyra är väl modellen på något sätt. Baktill finns även det längre namnet Type 18048741, okänt vad alla de övriga siffrorna står för. Men 180 ska tydligen betyda TV på Luxorkod? TV:n kallas även för Luxor Mini 20" i katalogen.

Designen får väl kallas sober och lite udda jämfört med många andra Luxor, den är dock gjord i Motala så vi får väl gissa på sent 80-tal. Alla ville kanske inte ha vita TV-apparater då? Även denna TV har den stora varianten (6,3 mm) av hörlursuttaget, vilket verkar vara vanligt vid denna tid, men ersattes ofta av 3,5 mm någon gång på 90-talet. Detta kompletteras med ett SCART och antennuttag. Vid starten få jag ingen bild alls, det visar sig dock att jag glömt slå på grenuttaget. Med det fixat lirar den igång direkt.



Fyrtioåtta-sjuttiofyran är troligtvis från 1987 om man läser på komponenterna inuti. En annan intressant detalj står på tuben: service manual T7C-6. Har du den kan du nog lära dig mer. Tuben är en Samsung och riktigt bra. Med hjälp av pottarna på chassikortet kan du mycket enkelt ställa in bilden perfekt i höjd- och sidled. En av de bättre TV-apparaterna jag stött på i det avseendet faktiskt. Fullskärm NTSC RGB tjoho! Fokus sitter också bra till, längst upp baktill på nackkortet istället för på flybacken, smidigt! Detta gör att den säkert skulle passa utmärkt som donator till arkadspel.


Gun Force (SNES)
Under en lucka framtill kan du göra kanalsökning, ändra kontrast och volym. Men inte växla kanaler konstigt nog! För att göra det eller välja AV-kanalen måste du ha en fjärrkontroll, inte bra alls tyvärr. Jag använder fjärrkontrollen till min 6364:a och den verkar funka bra. Möjligen använder de samma kontroll? Jag hade inga som helst förhoppningar på denna modellen och är mycket positivt överraskad. Detta är helt klart en TV värd att bevara och spela på.


Gods (SNES)
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 4874
Bildrör: Samsung 5109B22-TC43 (Sydkorea)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 19"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 3 w, ? ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 6,3 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 58 cm
Höjd: 42 cm
Djup: 57 cm
Vikt: 21 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja
Färg: Silver, vit & jakaranda
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sverige (Motala)
Lanseringsår: 1988
Servicemanual: Ingen känd

2018-09-28

Finlux 3682

Finn fem Finlux!

1986, Helsingfors, Finland.

Säljaren: Vitt är helt rätt i höst!
Köparen: Men jag har ju tänkt ha min TV i många år?
Säljaren: Bry dig inte om det, tänk här och nu!
Köparen: Men jag röker som en borstbindare inomhus, gulnar den inte då?
Säljaren: Tänk inte på det, den här har en special coated white formula utvecklad av NASA i USA som kommer motstå röken hur bra som helst!
Köparen: Hmmm... Jag har en kusin som brukar skicka amerikanska VHS-filmer, kan jag spela dem?
Säljaren: Visst serru!
Köparen: Hmmm...

Man kan tänka sig att det blev köp. Säljaren fick sin provision, köpte dompa och fick råd med lite extra vax till sin backslick. Ägaren blev förhållandevis nöjd i många år, men undrade om han blivit lurad om den där NASA-formulan? Jag kliver in i ett hem någonstans i Skelleftetrakten. Det luktar nostalgiskt. Det luktar som hos vissa kompisar i min barndom. De man fick slänga alla kläder i tvätten efter att ha besökt. Det luktar som på uteställena på 80 och 90-talet. Ja, säkert även 70, 60, 50, 40, 30 & 20-talen. För att inte tala om 1800-talet, 1700-talet... Vi kan nog fortsätta tillbaka 500 år till. Det luktar inrökt så in i %&@$!! Ändå kan jag inte låta bli att ta ett djupt andetag (nu ljuger jag), det här är inget man får chans till ofta numera. Är det rent av ett privilegium att få besöka ett inrökt hem numera? För att insupa lite nostalgiluft? Känna tidens vingslag?


Dubbla luckor fram ska det vara! Gärna med härligt brandgula knappar.
Hursomhelst. Av den vänlige rökande mannen får jag två TV-apparater, den ena är en dussin-TV med inbyggd DVD, den andra är denna. En (håll i er!) Finlux 10B28 TYPE 3628 (B) text 7, vad dess riktiga namn är får vi nog återkomma till. Det lutar mot 3682. Designmässigt är det en klar femma för mig, andra tycker säkert den ser ut som skit. Men steril, fyrkantig, skandinavisk 80-talsdesign går ju inte att ogilla(?). Lägg där till att den är vit, har vit benställning med bra rullande hjul (ovanligt på en TV!) och en vit fjärrkontroll (numera gul) som skriker Miami Vice när man trycker på den. Detta ackompanjeras av en vertikalt placerad SCART baktill, tyvärr endast mono-ljud och dubbla luckor framtill. Hur det är meningen att man ska öppna dessa luckor är för mig en gåta, långa röda naglar är helt klart en fördel.


Overkligt vacker, verkligt smutsig! Lägg märke till att den fortfarande är vit under luckan!
Såhär vit var den på 80-talet!
Fjärrkan är ett mästerverk med sina snedställda knappar och lucka. Smäcker design som tyvärr gulnat rejält, jag planerar redan nu på hur jag ska renovera den. Problemet är Finlux-loggan man inte vill bleka eller måla över. Några tips där ute i stugorna? Man ska inte starta en kall TV säger det gamla djungelordspråket, så jag öppnar den baktill först. Bakstycket säger 1986, möjligen 1985, svårt att se. Den är overkligt dammig inuti. Det blir till att blåsa ur den ordentligt innan start. Konstigt nog luktar den inte rök alls nästan, vi får se när den startas. Däremot är bakstycket nästan geggigt inuti av gammal nikotin, vidrigt!

Innan luftkompressorn. Spana in sladdarna till höger.

Efter luftkompressorn. Snajs!
Drar igång ShibaSokun (TG19CC) för första gången, en testsignalsgenerator kan man väl kalla det. Köpt av spelsamlaren Kralle som fyndade ett helt parti liknande roliga grejer. Genast syns det att TV:n har problem uppe till höger där den hänger lite och ger fel färger. Kanske går det att avmagnetisera den och få bort skamfläcken? Googlar runt lite och kollar på videor där folk avmagnetiserar TV-apparater med vanliga magneter, skruvdragare och liknande. Letar fram en magnet och startar Finluxen igen. Men då är problemet borta, kanske uppstod problemet efter att jag vägt TV:n på sidan? Hursomhelst, kopplar in ett SNES och det jag trodde mig se redan på ShibaSokun besannas, TV:n klarar inte NTSC, bilden blir bara svartvit tyvärr. Urk va trist! den kan dock visa fullskärm utan problem. Ett nytt problem dyker upp direkt, var är ljudet? Det går att byta kanal på TV:n och kanalsöka, men inte ändra ljudet!? Hur tänkte de här? Fram med den snygga fjärren, vissa funktioner funkar, men självklart inte volymknappen. Sprätter upp den för att rengöra, snuskig är bara förnamnet. Vilket gör att jag minns min farfars gamla TV (en Grundig?) med en sådan där bred fjärrkontroll. Den var så skitig att det knastrade när man tryckte ner knapparna. En dag så rengjorde jag den, farmor blev glad. Farfar sa nog inget (det gjorde han aldrig) trots att han var den som tittade mest på TV.


En mycket intressant detalj inuti fjärren är att det står flera olika tillverkare i den. Lohja säger det stora chippet, det är den finska ägaren till Finlux, namnet återfinns också på högtalaren och de verkar ha tillverkat allt möjligt. Däremot står det även Funai, Sharp, JVC, Salora, Hitachi, Panasonic m.fl. i fjärren och markerat med olika koder. Samma fjärr borde alltså även kunna användas med andra märken om man flyttar runt på några motstånd, coolt värre. Pröva dig fram? Nåväl, plockar isär och diskar fjärren så den blir hyfsat fin. Lyckas få så att alla knappar funkar, men fortfarande inget ljud, skumt värre. Vad kan det då vara för fel, får svagt ljud i hörlursuttaget i alla fall. Så ljud finns där inne, kan högtalaren ha gett upp? Testar att skarva på en annan högtalare, men problemet kvarstår, inte bra.


Min SNES-rigg blir svartvit både vid PAL och NTSC.

Testar ett PAL Dreamcast, men 3682:an vägrar visa bild från den. Samma med min Mega Drive test-station. Har den problem med RGB också? Testar ett Mega Drive II med RF-sladd, det funkar bra. Växlar till SCART RGB-sladd på samma konsol, funkar också bra. Men kan inte slå över till NTSC med denna. SNES då? Det funkar, men både PAL och NTSC blir svartvitt, vad ända in i...? Är det någon synksignal den inte gillar månntro? Börjar bli lite drygt det här, hade ljudet funkat hade jag nog sparat den, men nu åker den med grovsoporna. Hur många kan det finnas kvar av en sådan här modell? Ännu en TV jag skulle vilja kika närmare på och spara för omvärlden om man bara finner en i lite bättre skick. Är du ute efter en liknande TV skulle jag rekommendera Luxor 6364 som klarar det mesta.

PAL Mega Drive
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 0/5 (får det inte att funka alls)
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Finlux
Modell: 3682
Bildrör: Videocolor A66EAS03X01
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26,5"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x ? w, ? ohm) Lohja Corp
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1?)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 6,3 mm)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 71 cm
Höjd: 53 cm
Djup: 55 cm
Vikt: 36 kg (inkl. benställning)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Finland
Lanseringsår: 1986
Servicemanual: Ingen känd