2018-12-10

Luma LF51D74

Redo för Yunkyard?

Detta ser ut som en riktig ungdoms-TV, i alla fall för några år sedan. Antar att de är desto plattare numera? En rolig detalj är klistermärket baktill som förtäljer www.junk.tv, återstår att se om det är en skräp-TV? Webadressen finns inte kvar i alla fall. Fjärren är tejpad, skitig och rasslar inuti. TV:n är full med klistermärken, men bilden är bra då jag startar en TV-kanal, fast på tok för ljus. Efter att ha fumlat med de dåliga menyerna sänker jag ljuset och det ser bra ut.


Ingen kommentar...
Inte mycket skiljer egentligen denna TV från den senast recenserade Samsungen. Denna har dock kostats på med AV- och hörlurs-ingång framtill. Samsung klingar dock lite mer lyxigt än Luma. Chassikortet inuti verkar korkat nog sitta fast i bakstycket vilket gör den bökig att öppna och serva. Dammigt är det också. Oklart var den är tillverkad och vilket år, ska vi gissa på Turkiet och sent 90-tal kanske? Det står 2002 på två ställen, men kan det verkligen stämma eller är det bara ett serienummer?



Menyerna på TV:n går inte att få upp när du har en AV-kanal igång, onödigt korkat. AV-signarlen tar liksom över allt och du kan inte byta till en vanlig kanal eller använda andra funktioner på fjärren, varför? Bilden (och ljudet) är faktiskt bra i övrigt och klarar NTSC och RGB-signal, men eftersom du får en betydligt bättre TV av ett mer exklusivt märke för samma peng (läs: gratis) så släng bort denna krångel-TV. Veveve punkt junk punkt TV...


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Luma
Modell: LF51D74
Bildrör: Orion A48JLL90X02
Chassikort: Daewoo CP-375

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 3 w, 16 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (framtill)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 49 W

FORMAT
Bredd: 49 cm
Höjd: 44 cm
Djup: 45 cm
Vikt: 17 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Gråsvart
Bärhandtag: Ja, två små upptill
Tillverkningsland: Okänt
Lanseringsår: 2002?
Servicemanual: Ingen känd

2018-12-03

Samsung CB-20S20BT

Play it again Sam Sung!

Skyddsplasten är fortfarande kvar på fjärrkontrollen till denna Samsung, för mig betyder det att den knappt är använd. En stug-TV enligt förra ägaren. Fjärren är också snygg, smidig och ligger bra i handen. Allt för ofta är de riktigt rötna. En snabb sökning på nätet ger en i stort sett tom produkthemsida, men att det ens finns är imponerande! Jag hittar genast också servicemanualen som säger att man ska trycka på sleep->factory (strunta i det!) och sedan låta TV:en stå stand-by, tryck nu display->p.std->mute->power on så startar TV:en i den hemliga menyn, spännande! Dock kan du inte se bild via SCART då du gör detta, helt värdelöst och överdrivet krångligt! Som att fumla i mörkret... Nu kan du välja bland massa förkortningar och ställa in bilden hur du vill. Dessa koder är krångliga så läs manualen (länk finns längst ner). PHS betyder PAL Horizontal Shift och den vill du ändra på! Men hur gör man det utan att kunna se bilden? Hmm...


Ena delen av servicemenyn, den andra är mer avancerad.
Testar att koppla in antenn för att kika lite TV, tar en liten stund innan jag kommer på att de analoga signalerna är borta. En digitalbox är nödvändig numera, glömde det. TV-bilden är bra, men lite ljus. Filmen Fury på TV6 är i bio-widescreen även på en widescreen-TV, vilket gör bilden lite väl smal. TV:n börjar tjuta strax, det botas med en välriktad smäll på sidan. Vid TV-spel krånglar NTSC-signalen lite i början, men skärper sedan till sig, undrar varför? Kan det ha varit spelet?


Skyddsplasten kvar!!
Logiskt nog sitter det en Samsung-tub inuti. Den lilla högtalaren är bara på 3 watt och inge vidare. Tyvärr inga spår av årtal inuti, men det är rent och snyggt. Knappt använd som sagt. Tillbaks till problemet, hur ska man kunna ställa in bilden utan att kunna se bilden. Nu kan man välja på fladdrig AV/RGB-signal eller myrornas krig. Hmm... kanske om man drar om så att får TV-sändningen via antennsladd och inte SCART från digitalboxen. Värt att prova i alla fall. Till min stora förvåning hittar jag inte en enda vanlig antennsladd här hemma. Drivor av SCART-kablar, elsladdar och annat, men antennsladdarna är sedan länge slängda, vad ska man med dem till? Får alltså återkomma till det framöver.



I blindo testar jag mig fram. PHS runt 50 verkar göra att jag får bilden centrerad. Grymt frustrerande att man inte kan se bilden, det finns ju 16 andra inställningar jag också vill testa för en perfekt bild. Svärtan är det dock inget fel på, den är riktigt bra på denna burk. Samsung CB-20S20BT är en lite krånglig TV, men med stora möjligheter om man bara har lite tålamod.


Grym svärta!
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Avancerad med hjälp av servicemenyn

EGENSKAPER
Märke: Samsung
Modell: CB-20S20BT
Bildrör: Samsung A48ECR143X
Chassikort: CB501FT0X/XEC

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 3 w, 16 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 60 W

FORMAT
Bredd: 49 cm
Höjd: 44 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 17 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: Sent 90-tal?
Servicemanual: https://www.nodevice.com/service-manuals/tv/samsung/cb-20s20bt/307878
Produkthemsida: https://www.samsung.com/uk/support/model/CB501FT4X/XEC

PRISSTATISTIK
2020-04-19: 100:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)