2019-12-28

Kendo CT 522304

Modern japansk kampsport?

Ytterligare en Kendo, är nästa CRT till rakning. Och det märket har ju faktiskt överraskat innan, trots att de i regel är budgetmodeller. Läser man baktill verkar den tillverkad av franska Schneider i Tyskland? Och saknar en rad ingångar som samma bakstycke verkar erbjuda i andra former. Dubbla SCART och RF är det enda som bjuds. Söker man nätet hittar man föga förutom en likadan till salu i Stockholm för 500 kr. Är den värd denna summa kan man fråga sig? Annonsen är i alla fall markerad som såld! Och detta var i mars 2019! Hum... kan det verkligen stämma?

Gubben som skänkte denna skickade med en Philips-fjärr och var säker på att den skulle funka, vi får väl se...? Var Kendo rent av en budget-Philips innan turkiska Vestel tog över märket? Fjärren i Stockholms-annonsen är dock inte alls lik. Designen på både TV och fjärr är trist, korkad, vanlig, oangenäm, fantasilös, fadd, typisk 90-tals-elektronik. Det intressanta med denna TV är att det stod i ett barnrum (gissningsvis för barnbarn som hälsade på), där det även fanns ett NES med några spel, som tyvärr inte var till salu. Frågan är alltså följande: kommer de stackars barnen hädanefter få uppleva Nintendo på en platt skärm i widescreen-läge!? HELGERÅN! Tvi vale!


Snålt med ingångar.
För omväxlingsskull öppnar vi den innan testet. Där hittar vi en 26" Panasonic-tub från Tyskland och det bådar ju gott. Samma skärm verkar även sitta i Sanyo och Samsung-apparater, som har betydligt bättre rykte än Kendo. Mäter man verkar bilden faktiskt vara 26" (66 cm) bred vertikalt sett! Oftast är bara 25" synligt på en tjugosexa! Vidare har den två stycken 15 watts högtalare, vilket inte heller är helt fel. Läser man på bakstycket och även på chassikortet ser man att den är tillverkad i oktober år 2000. Snart 20 år gammal i skrivande stund alltså. Kan den bli en donator rent av? För det krävs bra menyer eller pottar på chassikortet (vilket ej finns). På kortet står det även "smer spajkanja" som efter lite översättning verkar betyda "lödningsriktning" på slovenska. Gissningsvis ligger då slovenska elerktronikjätten Gorenje  bakom detta kretskort. De köpte för övrigt upp svenska Asko (Cylinda) 2013. Intresseklubben noterar hoppas jag.




Vid uppstart är TV:n inställd på widescreen och detta går givetvis inte att ändra med knapparna framtill på burken. Program, volym och några få bildfunktioner går att justera, men inte mycket mer. Det är dessutom omöjligt att veta vad de små knapparna gör om man inte använder sig av en ficklampa. Dessvärre funkar inte heller den medföljande fjärren preccis som jag misstänkte, kanske var gubben lite förvirrad? Byter till fungerande batterier, men ingen skillnad. Hmm... nästa steg är att dra fram multifjärren. Efter lite kruxande och byte av ett batteri som börjat läcka får jag faktiskt apparaten att funka med multifjärr! 16:9 förbyts snart till ett mycket trevligare 4:3-läge, tack gode gud. Men så värst många fler funktioner hittar jag ej. Dessutom kan jag välja S-Video som bildkälla, men det finns ingen S-video-ingång! Hur tänkte de där?


PAL, 16:9. Nej tack!

NTSC 4:3. Ja tack!

Bilden är i grunden bra, men de dåliga menyerna gör den svårinställd. Mer svärta och kontrast är att önska. Och visst vibrerar den lite irriterande trots SCART RGB NTSC? Ljudet är bra, men några inställningar hittar jag tyvärr inte och en störig detalj är att den hela tiden verkar starta upp på allt för hög volym. Speciellt irriterande då volymknapparna är så svåra att hitta. Uselt Kendo!





Nej trots en fin Panasonic-tub och krämiga högtalare är detta totalt sett en riktig skit-TV. Visserligen kan du sno tuben, men utan ett bra chassi är den värdelös. Kanske kan tjock-tv hjälpa folk i framtiden genom att hela tiden skriva ut namnet på bildröret för den som behöver en donator till ett annat chassi, en bättre TV eller projekt.


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 1/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Kendo
Modell: CT 522304
Bildrör: Panasonic A66ECF50X05 (Tyskland)
Chassikort: Gorenje?

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 15 w, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, baktill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 95 W

FORMAT
Bredd: 75 cm
Höjd: 57 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 31 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Tyskland
Lanseringsår: 2000
Manual: Ingen känd

2019-12-18

Bosch VSS8394/01T

Eazeo action!

Här kommer ännu en gammal övervakningsmonitor från gruvan. Bosch kanske du inte direkt förknippar med TV-skärmar utan mer med vitvaror och skruvdragare eller hur? Den heter precis som förra Philipsen VSS i början på modellteckningen, något som förmodligen står för Video Surveillance System eller liknande. Vidare står det Eazeo framtill, vilket verkar vara Bosch varumärke för övervakning tidigt 2000-tal.


Skitig var ordet, sa Bill. Ordet var skitig, sa Bull.
Precis som på den förra modellen av övervakningsmonitor här på sidan antar jag korrekt att VCR inte är för att du ska kunna titta på VHS-filmer på jobbet (trist!), utan för att spela in det som händer framför kamerorna. Normalt sett har man en extern TV att glotta på på de flesta övervakningsställen. De har som regel rätt mycket tid att slå ihjäl på jobbet. Det som ser ut som en RF-ingång nere till vänster baktill på skärmen är en on/off-knapp!



Monitorn startar direkt, med en blå välkommenskärm från Bosch. Dock flimrar bilden i höjdled, hittar man en V-Hold (vertical hold)-pott borde detta gå att lösa. V-Hold verkar för övrigt också vara en gymnastikövning om ni söker på nätet och får upp helt fel svar. Eftersom den inte har några vanliga komposit eller SCART-ingångar utan bara S-video borde det ju vara bäst att testa en konsol med det formatet. Nu är det rätt få konsoler som stödjer S-video bara sådär utan en speciell kabel eller liknande. Men vilken tur att jag fick en Panasonic 3DO av en arbetskollega i somras! Den har ett vanligt S-video-uttag på baksidan. Vi kopplar väl in och testar. Men tji fick jag direkt... Det är inte alls vanlig S-video utan en Mini-DIN-kontakt, troligtvis den kallad PS/2! Den som du säkert har sett på massvis av äldre tangentbord och möss. Men aldrig på en monitor som video-ingång! Här sket de i det blå skåpet Bosch...


Gruvdamm de Luxe!
VSS8394 har alltså inga vettiga ingångar för varken spel, VHS eller liknande. Det ska följa med en speciell adapterkabel som gör att du kan koppla in video och audio via RCA eller BNC. Finns inte den så släng skiten! Trist Bosch! Det står till och med i manualen att vill du koppla in två videokällor får du köpa en kabel till! Bra jobbat Bosch! Släng den såvida du inte ska bygga en retro-övervaknings-anläggning från tidigt 2000-tal? Chansen är liten va?

Bara för att så dissekerar vi den ändå. Inuti finns en spansktillverkad Barayo A34EAC01X46-skärm. Aldrig hört talas om märket, men det står att den baseras på Philips-teknologi. Högtalaren är nåt av det allra minsta jag sett i en CRT någonsin. Bosch trodde de var smarta som hade egna dyra kablar likt andra hippa företag. Vi på tjock punkt TV säger att de borde skämmas! Bort med Bosch!


BETYG
Bild: ?/5
Ljud: ?/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Avancerade

EGENSKAPER
Märke: Bosch
Modell: VSS8394/01T
Bildrör: Barayo A34EAC01X46/UL (Spanien)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Ja
Ljud: Mono? (1 x 1,5 w, 32 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Övervakningskamera (RJ11) in x 8
Övervakningskamera (RJ11) ut (slav) x 1
RS-232 x 1
Mini-DIN x 2
Larmutgångskontakt x 1

STRÖM
Volt: 100-240 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 90 W

FORMAT
Bredd: 36 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Portugal
Lanseringsår: 2003 (enligt manualen)
Manual: https://www.manualslib.com/manual/388464/Bosch-Vc7c1305t.html

2019-12-09

Philips VSS7374/00T

Sommarens gruvfynd?

Undertecknad extraknäcker i en guldgruva på somrarna (japp, det är sant). Där slits saker 10 ggr snabbare än på vanliga arbetsplatser. En kontorsstol i "krosshytten" kan lätt slitas ut fullständigt på bara nåt enstaka år. Därför behövs det rejäla grejer. Men rejäla grejer kostar också mer och då kan det ibland köpas in saker från t.ex. Jula eller Biltema bara för man vet att den dieselvärmaren ändå är skräp efter två vintrar i damm, snö och kyla. På en vind bland massa skrot fann jag så i somras två gamla övervakningsmonitorer och en vanlig TV på arbetsplatsen. Samtliga har numera bytts ut mot plattskärmar de senaste åren och dessa hade blivit liggande. Eftersom de inte slängts hoppas vi de fungerar, om man nu kan få dem rumsrena? De var som synes extremt skitiga och förmodligen lika dammiga invändigt som utvändigt. Den första vi testar är den i mitten, en Philips VSS7374 även kallad just Colour Observation Quad där det sista betyder just att den är fyrkantig. Kanske var den bra att stapla förr i tiden för de som behövde två, fyra eller fler? Stryk har den också fått, den ser ut att ha blivit tappad bakom en vagn en gång i tiden.



Annorlunda uttag än man är vad vid.

Quaden är tillverkad i Portugal 1998 och är alltså inte så gammal. Men har tidens tand nött ut den? Den svenska manualen finner man direkt på Philips egen hemsida, vilket är ett riktigt bra tecken. Eftersom det är en övervakningsmonitor ser ingångarna helt annorlunda ut än på en vanlig TV. Det finns fyra ingångar för kameror och det är vanliga gamla telefonkontakter (om du minns dem?), vilket känns som ett udda format till kameror, men vad vet jag? Du kan även koppla in en vanlig AV-signal via vanligare kontakter, video in är av typen BNC och audio in vanlig RCA.


Trevlig introskärm. Och version 3, ser man på!
Sa jag att de var smutsiga? Detta var ingen underdrift och de skitigaste TV-apparater jag någonsin sett. Dammet i gruvan är så kallad kvartsdamm, så fint att det knappt syns och tar sig in precis överallt. Allt i en gruva blir efter hand täckt av det och självklart också dessa. VSS7374 startar dock direkt med ett pip, men någon bild blir det inte. Lite rattande på de behändiga reglagen framtill och snart syns en klocka i bild. Hum... den där vill man inte ha igång då man spelar spel, undrar om den går att stänga av? Klockan försvinner så fort jag lyckats ratta in bild från en famiklon, men tyvärr syns lite av den ändå då TV:n har rätt kraftiga inbränningar, den lär ju ha stått på ett antal timmar genom åren. Bilden är förvånansvärt bra efter lite mer rattande. Ljudet är dock inte imponerande. En rolig detalj är att kör man via kameraingångarna så delas bilden automatiskt in i fyra delar. Vad roligt det hade varit vid tävlingar eller bara fyra olika konsoler. Men hur gör man om en vanlig videokabel till den gammal telefonkontakt?


Fyra konsoler hade varit roligt att koppla in, eller kanske en VHS att titta på då man spelar?

Fotot gör ej bildkvalitén rättvisa.
Högtalaren är väldigt liten och placerad nedåt, vilket är väldigt konstigt. Den används förmodligen mest för larmljud, men fungerar även vid spelande. Knapparna är ordentligt sega och krånglar. Någon direkt meny får jag inte heller upp, trist eftersom den verkar vara avancerad enligt manualen. Nästa steg är att öppna upp den, men jag drar mig för det då jag vet hur extremt dammig den kan vara. Det får göras utomhus eller kanske i garaget. Det sitter självklart en Philips-tub inuti, men denna har jag ingen lust att pilla i. Självklart skulle det gå att blåsa rent med tryckluft utomhus. Men skadorna och inbränningarna gör att den får åka till tippen. Hittar du en likadan i bättre skick tycker jag den är väl värd att spara dock.




Boschen till höger längst upp finner du snart i en annan recension. TV:n till vänster är en Mark och den var så risig att jag slängde den direkt.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Avancerade

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: VSS7374/00T
Bildrör: Philips A34EAC01X46/UL (Spanien)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x ? w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit (BNC) in x 1
AV-komposit (BNC) ut x 2
Övervakningskamera (RJ11) in x 4
Övervakningskamera (RJ11) ut (slav) x 1
Larmutgångskontakt x 1

STRÖM
Volt: 100-240 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 70-110 W

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Portugal
Lanseringsår: 1998
Manual: https://www.download.p4c.philips.com/files/v/vss7374_00t/vss7374_00t_dfu_swe.pdf

2019-08-12

Grundig T 51-731 text

Grundlig österrikare?

Vår första Grundig på sidan. Det börjar tydligen bli allmänt känt att jag tar emot gamla tjock-TV. Så när vi kom hem efter semestern stod denna på bron (norrländska för farstubron) och väntade. Tack till den okända givaren. Tyvärr fungerar inte fjärren så det är inte mycket som går att ändra på. På framsidan finns en startknapp och du kan ändra kanal. Det går inte ens att ändra ljudet!! Hur sjukt är inte det? Jaja, den hittar AV-kanalen i alla fall.

Svenskutvecklade Tänzer från 2019.
Bilden är riktigt bra trots att inga inställningar går att göra. Det enda man stör sig på är att bilden borde vara lite mer till höger. Ljudet funkar okej, men går inte direkt att recensera och visst låter det mer i högra högtalaren? Efter att ha öppnat burken upptäcker jag att det bara finns en högtalare, inte så konstigt då. Det ser ut som en stereo-TV utanpå.

Spelet jag testar med är ett nytt Mega Drive-spel utvecklat av en svensk vid namn Mikael Tillander. Jag kommer inte recensera det här, men vid första anblicken känns det som det skulle mått bra av lite mer speltestning. Varför kan jag inte springa och skjuta samtidigt? Varför kan jag ducka när fienderna ändå skjuter över huvudet på mig? Varför ballar menyerna ut om jag använder en 6-knappars-handkontroll? Att jag jobbat som QA stör upplevelsen en hel del.

TV:n då? Svårt att säga då man inte kan göra några som helst inställningar. Bildröret är tillverkat i Tyskland och är en finfin Samsung från runt 1999, men det går ju ändå inte att använda om man inte har rätt chassikort till det. Dessa tuber kommer bli hårdvaluta några år (om de går att använda), kanske att man får magasinera den? Och sladden kan man spara, Grundig använder en vanlig apparatsladd istället för att en fastsatt sladd som alla andra gamla TV.

Härlig bild dock!

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 1/5
Menydesign: Okänt

EGENSKAPER
Märke: Grundig
Modell: T 51-731 text
Bildrör: Samsung A48 ECR 141X57 (Tyskland)
Chassikort: Grundig 29704-002.07

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 2 w, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 53 cm
Höjd: 47 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 17 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Österrike
Lanseringsår: 1999
Manual: https://preview.u-manual.com/preview-manual-for-free-209491/tv-television-grundig-t51-731/page-1.html (på tyska)
Servicemanual: https://www.lost-manuals.com/manufacturer/Grundig/T_51_-_731_text

2019-07-11

Commodore 1084S

Legenden!

Dags för ännu en monitor och inte vilken som helst utan en Commodore 1084S. En legend bland hemdatornördar! Gubben som gav bort den, påstod sig inte få igång den. Detta berodde nog mest på att hans Amiga var trasig. Testar med en vanlig koaxialkabel och den funkar perfekt. Nu är väl inte första generationens Xbox det som bäst passar för denna (konsolen är nyss inköpt och skulle också testas), men den ser riktigt bra ut ändå. Första spelet jag startade var gamla Atari-klassiker emulerade till boxen, där vet man ju att mycket inte emuleras rätt och det kan vara svårt att veta hur det verkligen ska se ut. Jag byter därför till Goblin Commander, visserligen ett 3D-spel. Men med fyra reglage kan jag enkelt ställa in bilden exakt på skärmen och sen finjustera med färg, kontrast och ljus. En green-funktion som gör hela skärmen i grönskala finns även för den som gillar det.



1084:an finns i en mängd olika varianter, detta är en 1084S-D1 som tillverkades  i juni 1991. Den sägs främst vara för Commodores Amiga, men passar även till 64:an eller PC-datorer med flera. Just denna skärmen stödjer den gamla klassiska 9 pin D-sub eller DE9-kontakten, kalla den vad du vill. Den påminner om VGA-kontakten, men har färre pins. Och är faktiskt i stort sett samma som den som sitter på de flesta gamla joystickar till hemdatorer. Även vanlig komposit fungerar bra tillsammans med stereokablar. Uttag för enskild synk finns det också.




Den kanske inte är direkt vacker, men ser ut som en riktigt monitor. Undertill finns en lustigt litet stöd man kan fälla ut, men det lutar skärmen framåt och inte bakåt av någon anledning. Bakstycket är lite krångligt att få av, 11 skruvar måste lossas baktill och under, och då sitter ändå högtalarna kvar där bak. Men skruva bara ur 9 av dem, låt de två framtill under sitta kvar. Annars lossar du på skenorna som kretskortet sitter på och det blir onödigt bökigt att få ihop allt igen. Svordomsdags helt enkelt!


Svårt att fota bra, men den ser helt okej ut för att vara 3D och komposit.

Popeye!
Chassikortet ser lättarbetat och rejält ut. Tre extra pottar för RGB-färgerna sitter inuti på sidan, dessa kommer man inte åt då den är stängd. Det finns dock gott om inställningsmöjligheter även utan dem, men kanske skulle man önska ännu fler? Ljudet är riktigt bra för att vara två små 1-wattare, men högtalarna är placerade på sidorna och det kanske inte är ultimat. Eftersom jag inte har någon DE9-kabel, får återigen en Famiklon rycka in och rädda dagen. Det blir inte RGB-test just nu, men det får vi förhoppningsvis återkomma till i framtiden.


Underbara Road Fighter till NES med endast 4 banor, det skulle behövas 96 till.
Bilden är mycket bra, men en mardröm att fotografera. Inga bilder här gör den rättvisa. Den lyser helt enkelt för skarpt. Jag noterar även hur smäckra och små scanlines:en känns. Denna monitor går för allt från 1000 till 5000 kr på nätet, vilket är helt sjukt. Mer än en fin Bang & Olufsen eller Sony Triniton. Den är absolut värd en tusing eller kanske två, men så ovanlig är den inte att man ska behöva betala upp till fyra, fem tusen. Men smakar det, så kostar det ju. Väl värd att bevara och använda!




BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Commodore
Modell: 1084S-D1
Bildrör: Samsung 37 SGA54X-TC 16
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 1 w, 16 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
DE-9 x 1 (RGB)
AV-komposit in x 1 (+ synk)
Hörlursuttag x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 75 W

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 39 cm
Vikt: 11 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: 1990
Manual: https://archive.org/details/Commodore_1084S_Monitor_Users_Guide_1988_Commodore (inte exakt samma monitor, äldre uttag)
Servicemanual: http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/monitors/1084S-D1_PAL_Service_Manual_400413-01.pdf

PRISSTATISTIK

2020-01-20: 2700:- (Tradera)
2020-02-06: 3650:- (Tradera)
2020-02-09: 3650:- (Tradera)
2020-02-22: 2511:- (Tradera)
2020-02-28: 3050:- (Tradera)
2020-03-12: 2030:- (Tradera)
2020-03-20: 3006:- (Tradera, inklusive manualer)


2019-02-25

Philips CM8833/00G

Sopfynd från 1984!

Efter alla halvdassiga TV är det nu dags för något mer spännande. Detta fynd skulle gå till återvinningen, krossas och slaktas. Totalt onödigt tyckte vi på tjock punkt tv. För oss är det helt förkastligt att en monitor från 80-talet slängs och inte lämnas in på t.ex. loppis. Denna skulle man dessutom kunna få en bra slant för i rätt forum. Den har nämligen SCART, RGB, stereo och mycket bra bild. Vid start har den linjer som ibland syns på gamla arkadmonitorer vid uppstart. Slitna kondningar kan möjligen vara felet? Efter ett tag försvinner de nästan helt, och skruvar man upp ljuset lite syns de inte alls. Återstår att de om de går att få bort genom att skruva på flybacken.


Lite mindre än kändisen Commodore 1084S som syns till vänster.
Eftersom det är en monitor saknar den antenningång och kan inte visa TV den vägen. Nu för tiden måste man ju ändå ha en digitalbox så det är bara att koppla in TV-sändningen via SCART-kontakten om någon nu skulle vilja ha det. En adapter för TV-sändningar såldes redan då av Philips (TV Tuner AV7300) och även ett roterbart stöd (Pedestal AV7202).

I servicemanualen (länk nedan) står det exakt hur du ska gå tillväga för att justera bilden. På denna behövs det inte, det är bara att använda de väldans trevliga reglagen fram och bak på monitorn. Det är imponerande att en så gammal monitor har stereoljud, det är dock inga särskilt bra högtalare, men roligt att de finns.



Baktill finns två knappar, den ena står för VCR (VHS) och ska justera bilden vid videouppspelning, oklart hur. Den andra heter RGB Status och är till för att din hemdator ansluten via SCART ska hitta signalen. Även det är lite oklart då vi idag bara testar med Super Nintendo och det funkar galant. 8833-modellen är den bästa du kan hitta av dess syskon och har bättre funktioner än både 8802, 8832 och 8852:an! Vill du ha grönaktig skärmbild går det också bra, en funktion för de som använde datorer att skriva på förr i tiden. Lite trevligare för  ögonen sades det.






Öppnar upp burken, lite krångligt är det då högtalarna sitter i skalet. Hittar flyback-skruvarna som sitter på nackkortet och inte nere på flyback-klumpen. Skruvar lite på dem och voilà! Helt perfekt svärta och skärpa. Löjligt bra! Med två reglage för vertikal inställning och två för horisontell bild är det sen lätt att få en helt perfekt bild! BOOM! Den kanske inte är jättevacker eller så stor, men den är jättebra! Hittar du denna så slå till!


BOOM! Perfekt bild!

BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: CM8833/00G
Bildrör: Philips M34EAQ10X (Taiwan)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 2 w, 16 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB)
DIN-ingång x 1 (RGB)
AV-komposit in x 1
Hörlursuttag x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 75 W

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 11 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Taiwan
Lanseringsår: 1984?
Manual: http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/media/manuals/philips8833man.lha
Servicemanual: https://www.arcade-museum.com/manuals-monitors/Philips%20CM8833.pdf
Övrigt: Utfällbart stöd undertill

PRISSTATISTIK
2020-02-13: 2550:- (Tradera)

2020-02-27: 3050:- (Tradera)
2021-02-28: 1882:- (Tradera)
2021-03-11: 2650:- (Tradera, tjock.tv:s recensionsexemplar!)

Finlux SN71Z2

Uppkopplad tjockis?

Det första man lägger märke till på denna Finlux är bärhandtagen bak som är vända åt fel håll. Möjligen vill de att man ska bära den på två personer med bildröret uppåt? Men de är snudd på omöjliga att använda ensam. Korkad lösning. Vid uppstart möts jag av en horribelt dålig bild, men det ändrar sig som tur är snart. Det finns gott om inställningar, men menyerna är otroligt röriga och du måste gå ur en meny för att ta dig in i en annan nästan likadan. Varför inte samla alla bild-funktionerna på en sida? Denna TV är faktiskt tillverkad i Finland 2001, men förmodligen inte någon high end-apparat för det. Framtill står det SkyLine, möjligen namnet på det tjeckiska bildröret?


Lägg märke till nätverksuttaget! Tyvärr bara använt till service.

Baktill finns RF in, SCART RGB och ingång för en nätverkskabel! Tyvärr bara för service. Fjärren är olidligt sleten och jag får testa mig fram hela tiden. Lyckas få bilden till 4:3 och ställa in skärpan på max, bilden blir bra, men inte klockren. Ännu mer skärpa vill man ha. Varje gång jag byter kanal och tillbaka till AV-kanalen byter den också format till 16:9, mycket irriterande. Ljudet är däremot rätt bra och man kan kräma på med både bas och diskant. Det slutar med att jag tar de tyskbyggda högtalarna och slänger resten. Tillverkaren HAES verkar även ha gjort högtalare till BMW och Porsche, inte undra på att det lät hyfsat. Fast även med bra komponenter kan man tydligen bygga en medelmåttigt TV.


Menyerna ser bättre ut än vad de är.


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 1/5
Menydesign: Avancerad men rörig

EGENSKAPER
Märke: Finlux
Modell: SN71Z2
Bildrör: TCT/Ecimex A66EMZ43X07 (Tjeckien)
Chassikort: SP2 PFC

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (1 x ? w, 8 ohm) HAES, Tykland
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
8P8C (nätverksuttag) x 1
Hörlursuttag (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 100 W

FORMAT
Bredd: 74 cm
Höjd: 54 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 34 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två baktill (felvända)
Tillverkningsland: Finland
Lanseringsår: 2001
Servicemanual: Ingen känd