2018-05-03

Sony KV-M19D

Bigger is better?

Sonys Trinitron-modeller är just nu ett av de mer populära alternativen för retrospelande. Vi har innan här på sidan recenserat Sonys KV-14M1D, KV-M19D kan nog sägas vara dess storebror. Detta exemplar verkar dock ha levt ett hårt liv. RF-uttaget gapar tomt (troligtvis använd som reservdel?), luckan framtill är försvunnen, likaså fjärren, den är skitig och sleten, men funkar gör den.

Trinitron är namnet på Sonys egna TV-system som de presenterade 1968. Patentet gick ut 1996 och andra började då använda samma teknik. Kortfattat så använde alla företag innan en teknik som kallas för shadow mask ("mask med hål") innan Sony uppfann aperture grille ("vertikalt galler"). Shadow mask är en tunn metallbit längst fram på skärmen bakom glaset med massvis av pyttesmå hål i. Kika nära en vanlig TV så kanske du ser du. Tre elektronstrålar (rött, grönt och blått) skickar fram ljus som bildar TV-bilden. Sony däremot revolutionerade TV-skärmen genom att istället använda en elektronstråle som skickade ljus mot ett vertikalt galler. Detta gör bland annat att Trinitron normalt sett inte blöder som en vanliga TV kan göra. Hur det rent praktiskt fungerar får du själv tuba fram.


PAL 50 Hz

NTSC 60 Hz (lägg märke till att den lilla SABA:n inte orkar dra ut bilden)

Tvekar du om en skärm verkligen är en Trinitron (eller efterföljande efterapningar) kan du ofta se det på böjningen av skärmen. En normal gammal tjock TV är välvd både horisontellt och vertikalt. En Trinitron är bara välvd horisontellt och helt flat vertikalt. Ännu senare skärmar var ofta helt flata dock. Hursomhelst, vi startar väl upp dagens TV; en KV-M19D. SCART RGB klarar den givetvis. Tuben i detta mästerverk är en Sony A46JNL10X tillverkad i Japan. Bakplasten på burken avslöjar att den är tillverkad i april 1989 och snart 30 år alltså. Bilden är överlägsen de andra två apparaterna på bilderna, SABA:n tappar överdelen vid NTSC-läge, men Samsungen gör det riktigt bra, det som skiljer där är skärpan som Sony visar. Bilden är närapå perfekt redan vid start. Framtill kan man skruva ner ljuset lite för bättre svärta, i övrigt orkar jag inte röra vid denna just nu. Man skulle vilja förskjuta bilden lite till höger, men det är inte alls lika mycket som på en vanlig TV vid SCART RGB. Hittar du fjärren finns det säkerligen fler inställningsmöjligheter och inuti finns en del pottar.


Krispigt!
Tri-ni-tron!


Ljudet är ganska bra med tanke på den lilla ensamma högtalaren. Dock vill man nog skruva ner diskanten lite, som tar över. Av trogne Tjock.tv-läsaren Herr Hjälte fick jag köpa loss en brevpress(?) i form av ett Trinitron-katodstrålerör. Möjligen en produkt från någon mässa på 90-talet? En rolig detalj. Jag har inte så mycket att tillägga förutom att det är en riktigt bra TV trots att jag knappt testat den.


Terminator 2 på Master System, ej NES!

The Simpsons på Master System, ej NES!
BETYG

Bild: 5/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: okänt

EGENSKAPER

Märke: Sony
Modell: KV-M19D
Bildrör: Sony A46JNL10X (Japan)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 19"
Egentlig bildyta: 18"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 5 W, 8 ohm) Sony, Korea
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
SCART (RGB) x 1
AV-komposit x 1 (framtill)
Antenningång/RF x 1
Hörlursutgång x 1 (3,5 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 56 W

FORMAT
Bredd: 46 cm
Höjd: 43 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 19 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Storbritannien
Lanseringsår: 1988
Manual: Ingen gratis på nätet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar