2018-04-24

Telefunken 6462


Mystisk fransos!?

Trots idogt letande finner jag inte någon tillverkare, modell eller liknande på denna dumburk. Enligt bakplasten är den tillverkad 1984 då TV-apparater fortfarande var gjorda i trä som denna. Att den så tidigt hade SCART kan hinta om att den kommer från Frankrike. 1977 kom de första burkarna med SCART och 1980 var det obligatoriskt på fransksålda apparater. Efter hand tog standarden Europa med storm, men långt in på 90-talet saknades det på många.


Ninja Gaiden (Shadow Warriors), ett av de spelen som är bättre på SMS än NES!

TV:n startar upp fint och bilden är ganska bra för en så gammal tub. Maxar man skärpa och sänker ljuset helt så blir bilden riktigt trevlig, lite mer svärta hade dock inte varit fel. Ljudet är riktigt bra, men tyvärr brummar det om du skruvar upp det, men inget som stör så länge musiken är igång. Öppnar man upp den (med 4 snabbfästen) ser man att bildröret är tillverkat av Videocolor, ett franskt bolag. Men vem har då tillverkat resten? Framtill saknas luckan så ingen logotyp eller modellnummer syns. Baktill står det en varningstext på italienska och franska, men i övrigt är det anonymt värre. Kan det vara en Luxor rent av? På chassikortet står det nämligen "Fabr." och "Nr.", något i alla fall jag förknippar med svenska... Efter en snabb googling verkar det heta samma på franska. Kan det vara en gammal Thomson eller RCA? Radiola? Schneider? Designen säger mig Grundig, men de är tyska.

En udda grej är att kanal 9 också är AV-kanalen till SCART-uttaget. Men även kanal 19, 29, 39 etc. Udda minst sagt...


Svårbedömd bild...
Dagens testrigg är min kompis Dragges Master System (1!) som jag moddat så det klarar 60 Hz. Tyvärr klarar inte denna TV det, så 50 Hz är som gäller i detta test, lite trist. Tittar du riktigt noga så ser du att glaset har några skador, troligtvis har den legat på rutan en gång i tiden. Sammantaget en helt okej TV, speciellt med tanke på att det är så pass gammal. Men vad i all sin dar är det för märke? Efter kontakt med förra ägaren igen, ska det enligt honom vara en Telefunken som lånades ut till folk som hade sin apparat på lagning. Efter lite sökande hittar jag en på nätet kallad 6462, men den har två uttag framtill nere till höger. Detta är i princip samma TV, men om den verkligen heter 6462 låter jag vara osagt.
BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Telefunken
Modell: 6462
Bildrör: Videocolor A56-701X
Chassikort: Telefunken 615A1

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 22"
Egentlig bildyta: 21"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x ? W)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
Hörlursutgång x 1 (DIN-kontakt)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 83 W (osäkert)

FORMAT
Bredd: 63 cm
Höjd: 45 cm
Djup: 42 cm
Vikt: 23 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Träfärgad
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Västtyskland (osäkert)
Lanseringsår: 1984
Servicemanual: Ingen känd

5 kommentarer:

 1. Hej, har en fråga (som liknar en fråga jag tidigare ställt): Är det så att på vissa (eller de flesta?) tjock-TV kan ha inputs som både visar NTSC i färg och inte kan visa NTSC i färg? Till exempel komposit på framsidan av kanske inte kan visa färg medan SCART på baksidan kan det?

  Funderar på att ta hem en konsol till mina föräldrar då jag vill testa detta. Har för mig att jag använde komposit på framsidan när jag spelade NTSC på dem (i svartvit). Den ena TV:n är en Sanyo från ~1998 och den andra en LG (tror jag) från ca ~2001-2002. Båda 28 tum. Tack!

  SvaraRadera
 2. Om du minns när alla skulle ha chippade PS1 så var du tvungen att ha en SCART-kabel som klarade RGB för att se färg. TV:n var ju också tvungen att ha SCART och klara RGB. Så AV-kablar eller liknande funkar ej. De flesta modeller med flera SCART har oftast bara EN av dem som klarar RGB, normalt sett AV1, medan ofta AV2 och AV3-SCART-portarna inte klarade RGB. Snålhet bara. Sony hade ofta RGB på alla SCART dock!

  Nu blev jag själv osäker på hur det funkar t.ex. ett NTSC NES med AV-kablar eller RF till en TV (som klarar NTSC). Måste undersöka detta.

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret! Ja jag minns nu att vi var tvungen att köpa en RGB-kabel då vi skulle spela vissa (NTSC) brända spel. Är rätt säker på att båda TV-apparater som är kvar hos mina föräldrar har två SCART-ingångar, så jag ska undersöka ifall någon av dem klarar RGB.

  SvaraRadera
 4. Chassikort Ser ut som CHASSIS 615A1

  http://obsoletetellyemuseum.blogspot.com/2011/02/telefunken-palcolor-6462j-chassis-615a1.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info, den där sidan är en av få man brukar få upp då man söker på gamla tjockisar.

   Radera