2018-04-03

SharpVision SV-MQ147000C

En fyrfaldig indier!?

Normalt sett skriver inte Tjock.tv om apparater som inte fungerar, men här har vi en riktigt ovanlig skärm. Det är en Sharp Vision SV-MQ147000C Color Quad Monitor (smaka på det namnet) och jag lyckas inte hitta någonting om den på nätet. Jag lyckas faktiskt inte hitta ett dyft om Sharps CRT-studiomonitorer under namnet Sharp Vision alls! Jag märker dock att namnet numera används på en del platta apparater. Kanske är det inte så konstigt? Den verkar inte alls vara tillverkad av japanska Sharp, utan ett indiskt bolag med liknande röd logo som just heter Sharp Vision! Idag verkar de mest syssla med kabel-TV-moduler och liknande.

Det står 220 volt på burken, något som höjdes till 230 volt runt 1988 i Sverige. Vi kan därför förmoda att den är tillverkad innan detta år, eller? Dock påstår engelska Wikipedia att höjningen gjordes 1995-2008 i Europa så att den är från 80-talet får vi ta med en nypa salt. Dessutom har ju både Indien och Kina samma volt så nu vet jag inte alls längre... Inuti sitter en tub från Panasonic (Matsushita) för ovanligheten skull, aldrig sett innan. Tuben verkar dock inte helt ovanlig om man söker på den och den är gjord i Kina, men var resten är ihopsatt är okänt. Möjligen Indien?


Bedrövlig bild i dubbla avseenden.
TV:n öppnas med en lucka baktill. Ett mycket korkat system som inte många gamla monitorer använder sig av. Videoingångarna sitter fast i denna lucka vilket är bedrövligt i servicesyfte. Framtill har den gott om rattar och knappar och med sina 4 + 1 ingångar är den riktigt intressant. Nyss funderade jag på att slänga den, men efter att ha startat den ännu en gång kom genast på varför jag sparat den. Apparaten har nämligen inbyggd splitter, den kan visa 4 bildkällor samtidigt, extremt häftigt! Fyra av ingångarna har dessutom 12-voltsuttag (för övervakningskameror t.ex.). Bilden har tyvärr kollapsat, men det är möjligt att den går att laga? Vi får hoppas det. Är detta världens sista Sharp Vision CRT? Troligtvis inte, men vi säger så tills motsatsen är bevisad.


Konstig (och korkad) lösning på luckan baktill.

Jodå, den har färg!
Har du information om denna monitor så hör gärna av dig!

BETYG
Bild: ?/5
Ljud: ?/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Avancerad

EGENSKAPER

Märke: SharpVision
Modell: SV-MQ147000C
Bildrör: Panasonic A34 JQQ90X94 (Kina)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Okänt
Ljud: Saknar högtalare
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Komposit x 5 (BNC) video in (+ 4 st 12 volt-strömuttag)
Komposit x 1 (BNC) video ut

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 80 W

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 13 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Okänt
Lanseringsår: 1980-tal?
Servicemanual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar