2018-02-27

JVC TM-H1750CG

Släng bort skräpet!?

Sonys PVM-modeller, monitorer för studiobruk har på senare tid blivit retrospelarens våta dröm. Här har ni en av konkurrenterna från JVC. Det korta säljande namnet är TM-H1750CG och rekommenderat pris verkar ha varit $1025, men visst släng bort den bara. Jo, denna var redo att krossas p.g.a. någon människas likgiltighet. Storebror heter TM-H1950CGU och är då en 19":are.


Extrakortet sitter med två skruvar och är enkelt att byta ut.

Det tråkiga med denna är att den inte har RGB som standard, det finns dock S-video. Via en "input slot" kan du däremot sätta i ett separat extrakort för t.ex. komponent-uttag.  Vill du hellre ha SCART RGB som är det enklaste alternativet till gamla spelskonsoler får du kika på Ebay, det finns nämligen hemmagjorda lösningar som kan ersätta kortet baktill. Mycket trevligt initiativ. SDI Input-kortet som sitter på denna är tyvärr bara till för audio. Den lilla inbyggda högtalaren på 2 watt stretar på helt okej ändå.


Avancerade inställningar, men tämligen onödiga för den vanliga spelaren. Du kan dock ändra till NTSC här.
Det finns även en del småroliga bildfunktioner framtill som bildformat, svartvitt och blue check. Idag testar vi med en NTDEC Family Game, en klon av Famicom (som såldes av GAME-klubben i Norden). Bilden är stel och bra, utan några ryckningar. Burken är nästan för bra för t.ex. NES, man ser att den Nintendo inte kunde skapa helt perfekt grafik tidigt 80-tal. Tyvärr har jag ingen konsol med S-video-sladd för tillfället. S-video (även kallad Y/C) var annars det bästa du kunde ha till t.ex. SEGA Saturn i Japan och USA. SCART med RGB fanns nästan uteslutande i Europa på den tiden. 

Super Mario Bros i svartvitt + blue check.
Endast med blue check, då blir det som att spela med silhuetter.
Detta är en suverän monitor, men skulle behöva att man köper ett extrakort för bästa bild. Så snälla studiomänniskor, släng inte sådana här mästerverk på tippen!


Minns du denna? Då är du över 30 år?
Uppdaterat 5 mars, 2018: Idag damp S-video-kabeln till Commodore 64 ner i lådan. Vilken bild den ger, svärtan är kompakt! Bättre kvalité går det inte att få på en vanlig C64:a, den klarar nämligen inte RGB. Man kan dock få VGA-signal med diverse extrautrustning, men det är överkurs i detta fallet. Att slutbetyget just nu bara är en 4 för bilden är för att TM-H1750CG inte har SCART RGB in, i framtiden får jag kanske köpa ett extrakort till denna?


Skånska Greve Graphics bästa spel!

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: 4/5

EGENSKAPER

Märke: JVC
Modell: TM-H1750CG
Bildrör: Chunghwa M41AGE13X46 (Kina)
Chassikort: JVC TM40

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 17"
Egentlig bildyta: 16"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 2 W, 8 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Komposit x 2 (BNC) video in
Komposit x 2 (BNC) video ut
Komposit x 2 audio in
Komposit x 2 audio ut
S-video x 1 video in

S-video x 1 video ut
VGA-kontakt (D-sub 15 pin, till för fjärrkontroll med sladd)
+ de extra uttag man får via extrakortet

STRÖM
Volt: 120-230 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 40 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 42 cm
Vikt: 20 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, två på sidorna
Tillverkningsland: Thailand
Lanseringsår: 2005
Hemsida: http://pro.jvc.com/prof/attributes/tech_desc.jsp?model_id=MDL101336&feature_id=02
Servicemanual: http://pro.jvc.com/pro/attributes/monitor/brochure/tmh1750cgu.pdf

1 kommentar:

  1. Hej Rotmosträdet! Älskar din blogg. Jag gör ett radioprogram som handlar om samlande och gamla föremål, vill gärna ha kontakt med dig. Skicka gärna ett mail till tommie [AT] rundfunkmedia.se så kan jag berätta mer

    SvaraRadera