2018-02-08

Telefunken PALcolor MP 202

Havsbadet anno 1990!

För ungefär två år sedan gick det ett rykte (eller om det var en tidningsartikel?), Pite Havsbad skulle byta ut alla sina tjock-TV mot nya plattisar på hotellet. 394 hotellrum och en massa stugor som säkert också hade TV, det var med andra ord en hel del kilo tjockisar som skulle bort. Ja faktiskt 4 ton om man räknar lågt. Jag tog kontakt med havsbadet och sa att jag kunde offra mig på några. Det minst sagt underliga svaret var att jag skulle kontakta ägaren om jag ville KÖPA några. Att ringa en VD med en årslön med en himla massa nollor som säkert var upptagen med vettigare saker än att kränga uttjänta tjock-TV kändes väldigt oseriöst i detta fallet så jag struntade i det. Vad som hände med dessa är oklart, min gissning är att ett återvinningsföretag säkert skickade dit en container och tog dem gratis mot bortforslandet. Kanske var det tur att jag slapp, den enda bilden jag hittar är på en silvrig tråkig Philips.


Från Pite Havsbads hemsida, den 17:e juni 2016 gick en epok i graven!

Men döm om min förvåning när jag istället hittar en Telefunken med finfin logga från Strand Hotel, som hotellet på Pite Havsbad kallats för. Loggan pryder både fjärrkontroll och fronten på TV:n. Proffsigt värre! Om denna TV fanns på alla rum eller de lite mer lyxiga låter jag vara osagt. Kanske kommer testet visa det. Apparaten är alltså en Telefunken PALcolor MP 202. En tung, klumpig sak utan bärhandtag där höljet känns tjockt som om det vore tillverkat i trä. Trots detta är den stilren med högtalaren nedtill för att inte bli onödigt bred. Kikar man baktill märker man genast att det står 110-240 volt, den verkar onödigt kameleontig, såldes exakt samma TV även i länder som USA? SCART och RF är de enda uttagen, men det finns förberett för fler som externa högtalare.


Telefunken PALcolor MP 202 | Strand Hotel - Pite Havsbad edition
Det börjar inte bra, en på tok för ljus bild med vertikala ränder möter mig. Bakom luckan framtill sitter sex knappar för bildinställning. Det krävs att man sänker alla reglagen till minimum (fråga mig inte varför, RGB-signalen kanske?) för att få hyfsad bild. Det blir inte helt bra, men ser helt okej ut vid spelande när man inte tittar för noga. Ränderna ligger kvar vid ljus bild och allt är förskjutet till vänster. Den klarar dock 60 Hz, kan man bara ställa in svärta, kontrast och flytta bilden kan detta vara något att ha.


Bilden ljuger, såhär bra är inte bilden. Inte än i alla fall.

Men ta mig tusan, den ÄR byggd i trä! Hur gammal kan den då vara? Utanpå träet finns något slags svart plastlaminat. Inbrottssäker verkar den också vara. Inte en enda skruv baktill, istället sitter den fast med 4 hakar som är svåra att nå med en plattmejsel. Efter mycket möda går det, men det var en av de tuffaste bakstycken jag stött på. Rent otrevligt. Det positiva är att man omöjligen kan tappa bort skruvarna. TV:n är från februari 1990 enligt höljet, det var ett tag sedan denna stod på campingen med andra ord. Inuti ser den extremt inställningsvänlig ut med massor av pottar. Men ett gammalt batteri oroar, det är nog bäst att ta bort det så snabbt som möjligt. Det är trots allt snart 30 år gammalt.


Trä-TV!

Kikar du noga syns det att det inte sitter reglage bakom varje hål. Ett budgetmisstag av Telefunken, hade de bara satt i den längst till höger kunde man stretchat ut bilden lite bättre.
Nåväl, dags att pilla baktill efter en urblåsning. Dammig var den. Tyvärr sitter det inte pottar i alla de förutbestämda hålen baktill, det hade varit riktig lyx för där är uppmärkt för de flesta bildinställningar man vill göra. Vi börjar med att skruva på screen (typ ljus) och fokus på den svarta klumpen till höger som går upp med sladdar till yoken bak på tuben. Denna svarta klump sitter i alla(?) TV-apparater, men man bör inte pilla för mycket på den, här var det dock absolut nödvändigt. Spelet vid testet är svenska Amuze gamla Headhunter till Dreamcast. Vilket bombastiskt ljud detta spel har och den ensamma högtalaren levererar det fullständigt kalas! Man kan kräma på ordentligt innan basen börja skära sig. Full pott på ljudbetyget med tanke på att det är en mono-TV!

Åter till bilden som efter screen och fokus börjar ser bra ut. Lyckas även fylla ut skärmen snyggt i höjdled, men det är värre på andra ledden. Det går att flytta den i sidled, men inte stretcha ut den rejält. Förhoppningen är att någon annan pott på kretskortet kan göra det, men där går jag bet. De på nackkortet kan du ändra RGB-färgerna med, men övriga hittar jag ingen funktion till trots att jag vrider på 10 olika. Hade man bara kunnat bredda bilden lite så hade bilden blivit snudd på perfekt. Baktill finns det utmärkt för denna funktionen och med lite hantverk och tid skulle man nog kunna löda dit sitt eget reglage på stället, tål att fundera på. Det lilla batteriet sitter illa till, men har inte börjat läcka så jag orkar inte bry mig om det nu. Bilden är nu godkänd, men de får ränderna syns om man känner till dem, troligtvis går de inte att få bort alls. En TV absolut värd att dra med hem, men den är gammal och behöver en översyn tänk på det. Detta blir nog en spel-TV som får utvärderas igen om den håller tills dess.


Ännu en 2D-bild, det var omöjligt att fota 3D på denna TV.
Fjärrkan vill först inte fungera, men lite stålull på batterikontakterna fixar biffen. Den är dock tämligen värdelös, finns det text-TV eller inte, fungerar de översta knapparna? Nåja den behövs inte, men borde sparas för den fina loggans skull. Om några år kan jag nog hyra ut allihop till havsbadet om de ska göra en utställning om den tid som flytt på campingen. Sista spelet att testas blir hyfsat nya Alice's Mom's Rescue, döm om min förvåning när detta 2D-spel fyller ut bilden helt. Denna TV är förmodligen värde mer än en 3:a i bildbetyg om d hittar en i bättre skick, kom ihåg det.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Väldigt enkel

EGENSKAPER

Märke: Telefunken
Modell: PALcolor MP 202
Bildrör: Hitachi A48JSK61X01 (Singapore)
Chassikort: Telefunken 418A

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (1 x 4 w/8 ohm) Singapore
Text-TV: Ser så ut, men funkar ej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)

STRÖM
Volt: 110-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 50 cm
Höjd:47 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 21 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Okänt
Lanseringsår: 1990
Servicemanual: http://www.manualscenter.com/manuals/telefunken/mp202-service-manual.html

5 kommentarer:

 1. Vilken trevlig blogg! Skönt att ha en sida att surfa in på för lite CRT-kärlek. Fortsätt göra det ni gör!

  SvaraRadera
 2. Hei! Vet du hvordan man kommer inn i servicemenyen til en Telefunken MA115GT? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, men testa googla "Telefunken Service Menu" och försök med de olika koderna du får upp.

   Radera
  2. Har prøvd absolutt alt som er å finne på nettet, men ikke noe fungerer :-(

   Radera