2018-08-16

Skantic Capri Typ 21022


Spiralen går nedåt...

Tjock.tv är en bedrövlig syn nu för tiden. Inget funkar som det ska och att recensera trasiga apparater är ju inget kul. Vill dock visa upp denna skönheten innan skrotning, en svag bild syntes och det kändes att den uppfattade videokällan från en Commodore 64. Men omöjlig att ställa och inte lönt då verkar ha gjort sitt. Kanske är det också min UHF/VHF-adapter till vanlig RF-sladd som glappar? Notera även att den går ton-i-ton med en Atari VCS! Det finns gott om pottar att vrida på baktill (innanför bakstycket) så vill man mixtra kan man göra det i oändlighet. En vacker möbel skulle den kunna bli förvisso. Den vanliga antennkontakten (Belling-Lee) vi numera använder verkar ha kommit runt 1966 enligt ett servicemeddelande jag läst, så denna TV borde alltså vara från tidigt 60-tal. Inte så konstigt om den är trött.


Vad kan den svarta kontakten nedtill vänster vara till? Fjärr med sladd?
Baktill har den bakgrundsbelysning som startas med en liten knapp. Högtalaren är en Luxor Briljant och färg ska den ha! Troligtvis är den från 70-talet. Kan vi nu inte recensera bilden kan du få höra historien om Skantic istället. Skandinaviska Radio Aktiebolaget grundades runt 1934 och hade huvudkontoret i Hästskopalatset i Stockholm. De importerar först amerikanska radioapparater under namnet Philco, men bygger snart sina egna. 1945 utrbyter så "metallstrejken" i Sverige som håller på i fem månader och Skantic får ekonomiska problem. Konkursfärdiga köper Luxor hela klabbet och driver vidare varumärket under många år. Inte förrän runt 1952 byter de namn till Skantic från Skandinaviska Radio. 1981 läggs så varumärket ned helt.


Smidig knapp till lampan, men är den verkligen original?
Även namnet Skantic har återupplivats numera, du hittar deras produkter på t.ex. Netonnet. Läs mer om Skantic på länken nedan:
http://www.radiomuseet.se/medlem/audionen2/nr1_2011/scantic.htmlBETYG

Bild: ?/5
Ljud: ?/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: saknas

EGENSKAPER

Märke: Skantic
Modell: Capri Typ 21022
Bildrör: Telefunken A56 - 120 X 
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 22"
Egentlig bildyta: ??"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/UHF/VHF x 1
Okänt uttag x 1 (Möjligen för sladd-fjärrkontroll?)

STRÖM
Volt: 220 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 105 W

FORMAT
Bredd: ?? cm
Höjd: ?? cm
Djup: ?? cm
Vikt: ?? kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Träfärgad
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 60-tal?
Manual: Ingen känd

2 kommentarer:

  1. Lampan på baksidan kallades fondljus och skulle ge ett behagligare tittande. Inte lika ansträngande för ögonen. Det var original från Luxors fabrik i Motala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är lampknappen original på det stället också?

      Radera