2018-08-26

Barco ADVM10

Barco Polo?

Turen har nu kommit till Barco ADVM10. Just dessa studiomonitorer har tjänat TV-industrin i Umeå under ett antal år. De verkar ha lanserats 2003 så 15 år borde de ha på nacken. Tillverkade i Belgien av Barco (Belgian American Radio Corporation), en riktigt seriös skärmtillverkare till industri och liknande. Redan på 80-talet försåg de bl.a. IBM och Apple med skärmar. Dessa skärmar är ofta monterade två och två för att passa övrig studioutrustning. Vi börjar med att starta upp de 4 skärmarna till vänster. Tre av dem kickar igång direkt, medan den nere till vänster verkar död. Eftersom det är studiomonitorer (som förmodligen suttit i en TV-buss) har de lite andra uttag än en vanlig TV. Saknas gör självfallet antenningång. Inget ljud har de heller. Det lilla hörlursuttaget fram är till för "service", så glöm att du kan koppla in något där.


Övre vänster skärm får en Commodore 64 via S-video-uttaget och den bredvid en smidig NES-klon kallad Computer Video Game (som faktiskt såldes i Sverige!) via vanlig komposit-sladd. ADVM10 har många ingångar, men de är lite udda. Här kommer en förenkling av dem:

SDI x 2 (Digital BNC, funkar inte med gamla analoga grejer. HDMI-adapter bör dock fungera.)
Coded A x 2 (Analog, komposit BNC, båda videokällor kommer in på samma AV-kanal)
Coded B x 2 (Analog, komposit BNC, båda videokällor kommer in på samma AV-kanal)

S-VHS x 1 (Analog, bästa bilden får du här, men S-VHS-kablar är lite ovanliga i Sverige.)

Du kan alltså lätt ansluta 5 gamla konsoler till denna apparat. 4 st. med kompositsladd, dock behöver du BNC-kontakter. Och en via S-video, vilken också ger bättre bild. Eftersom två stycken videokällor kommer in på samma kanal stör de varandra och de bör inte vara påslagna samtidigt. När jag testar att koppla in en NES-klon till ser jag bilden från den och i bakgrunden lite av spelet Sword Master som syns nedan. Det finns en funktion kallad "split screen", men jag får den tyvärr inte att funka. Kanske är det därför det det finns två ingångar?

8-bits-kriget. Här illustrerat med Kane II (C64) och Sword Master (NES).
Menyerna är omfattande och i stora drag ganska enkla. Men många funktioner är också avancerade och man fattar tyvärr inte mycket av dem. En manual skulle verkligen vara på sin plats. Dessutom kan jag inte koden för att komma in på den avancerade bildjusteringen (det är oftast något i stil med 00000 eller 12345). Självklart klarar Barcon NTSC 60 Hz, men den har även en trevlig grej kallad underscan och overscan. Underscan gör att du ser kanterna på tv-bilden, vilket kan vara bra vid TV-inspelning. Overscan gör att bilden fyller ut max på skärmen. Skön..... t. Dessa monitorer är av förklarliga skäl också inställde på 16:9, vilket man enkelt ändrar till 4:3 direkt. I övrigt kan man smurfa på med att bara välja röd, grön, blå eller svartvit bild. Blå gör att det ser ut som att man spelar nattbanor hela tiden i spel, testa!


Werewolf (NES)

Kane II (C64)
Detta är tyvärr ingen bra monitor för den som ska sätta sig och spela sitt favoritspel. Dels har den inte RGB SCART in, den har heller inget ljud så du måste skaffa en extern förstärkare eller liknande. Dessutom är den ju rätt liten, men bilden är härligt krispig! Den är inte alls 10" som den heter utan knappt över 8,5"! Men det vore inte helt fel att koppla in 8 olika retrokonsoler på dessa skärmar och bara låta dem dema i en butik eller i spelrummet. Allt ljud kan man ju koppla till en förstärkare med stora högtalare t.ex. Oftast är de ju dessutom gratis, då det är bara att släpa hem.


Många uttag, få man är riktigt intresserade av tyvärr.


Lååååång tub
Var tvungen att hämta några till, vill inte att de skulle hamna på tippen ju!

BETYG

Bild: 4/5
Ljud: Saknas
Utvändig design: 4/5
Menydesign: 4/5 (Avancerad)

EGENSKAPER

Märke: Barco
Modell: ADVM10
Bildrör: Panasonic A22JWG098X02
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 10"
Egentlig bildyta: 8,5"
NTSC: Ja
Ljud: Saknas
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
S-video x 1
AV-komposit x 4
SDI x 2
Hörlursutgång x 1 (3,5 mm) Till för SERVICE, ej för ljud!
Tally & Ris, Remote 1 & Remote 2 (olika fjärrkontrolls-portar)

STRÖM
Volt: 100-240 V, 50-60 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 22 cm
Höjd: 22 cm
Djup: 44 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Finns som tillbehör, troligtvis sladdstyrd till kontrollbord
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Belgien
Lanseringsår: 2003
Manual: Ingen gratis på nätet
Broschyr: https://www.provis-lahr.de/doc/8986365A_ADVM10E.pdf

2 kommentarer:

  1. Hej! Såg i ett annat kommentarsfält att ni möjligvis kan sälja skärmar? Söker just liknande till dessa och andra broadcasting crt monitorer till ett projekt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan maila mig på tristeaudioviusal@gmail.com

      Radera