2018-09-12

Philips 14PV360


Knarkarens val (och hot)

Damen som skänkte denna TV till tjock.tv hade även rolig historia bakom den. Hon arbetade på Volkswagen i Stockholm för många år sedan. När dagskassan skulle summeras och transporteras till banken var det hon som skötte det. Detta var en tid med betydligt mer kontanter än idag och valörerna var höga, hon hade bland annat tiotusenkronorssedlar på sig. Plötsligt stiger en spattig knarkare in och ber om att få en femtiolapp. Hon avfärdar honom, men han är påstridig. Så påstridig att han först försvinner för att sen dyka upp med just denna TV, en Philips 14" med inbyggd VHS (14PV360). Han ber om att få en femtiolapp i utbyte mot apparaten. Motvilligt går hon med på köpet för att slippa honom och förmodligen också för att slippa bli rånad på ett betydligt större belopp.

Givetvis kontaktar hon polisen, som säger att de ska komma och ta hand om den lilla Philipsen. Något de aldrig gör, så till sist tar hon hem den och använder den i några år innan den hamnar på vinden i Skellefteå. Så kan det gå. Detta är alltså en tvättäkta häleri-TV, troligtvis stulen av en knarkare i Stockholm och dessutom såld under hot mer eller mindre. Kanske något för Leif GW att sätta tänderna i? Kan det finnas spår av fler kriminella fingeravtryck på den. Innehåller den knark eller pengar? Det är dags att ta reda på detta. Ett snabbt dofttest avslöjar ingenting direkt, men visst luktar den lite skumt?


Om det sitter fast en gammal klisterkarta inuti VHS-spelaren kan man gissa sig till att den inte använts på ett tag.
Om jag inte missminner mig hade min farmor en nästan likadan Philips med VHS fast större. Den hade en konstig on-knapp på sidan som var notoriskt dålig, denna verkar vara av liknande dålig kvalité. Och ja, den sitter på sidan. Smart....... nej! Läser man i manualen ska den klara av NTSC-VHS-kassetter och har VIDEOPlus+, en variant på Showview-systemet man (aldrig) använde för att spela in TV-program på videoband. Tråkigt nog verkar VHS:en krångla på denna maskin, först känner den inte av att man sätter i ett band ens. Och när man väl försöker trycker på play reagerar den genom att stänga av hela TV:n. Efter en urblåsning och lite trugande (byte av kassett?) får jag dock igång den. Kvalitén är ju som den är på en VHS, men den blir knappast sämre av den inbyggda VHS-spelaren som faktiskt levererar en bra bild. Det är dock en budgetspelare inuti, det märker du om tar tid på hur lång tid det tar att spola tillbaka en kassett..... *gäspar* Och efter ett tag märker jag att den bara accepterar vissa band, bra jobbat Philips! Gamla hyrfilmer funkar, men inte nyare köpfilmer, hur i all sin dar kan det gå ihop?Burken är värdelöst krånglig att öppna och högtalaren ramlar i princip ur när du gör det. Knappen är mycket riktigt en svag punkt och plast flyger även av från den dåliga kabelhållaren. Den här är inte gjord för att servas utan är lite av en slit-o-släng-maskin. Nåja, vi kopplar väl in ett SNES istället. Ljudet var hyfsat innan jag tog isär den, men nu verkar högtalaren hamnat på sniskan p.g.a den dåliga konstruktionen och låter rent ut sagt värdelöst. Det nästan skakar i plasten av ljudet. En pytteliten 2W-högtalare från Funai sitter i. Öppna helst inte denna burk, för ljudet var hyfsat innan.

Högtalaren sitter i bakstycket och power-knappen är den sämsta lösningen på 100 år... Skräp!

Har du ingen fjärrkontroll kan du glömma alla inställningar tyvärr, så se till att ha en. Men bilden är i grunden riktig bra och fyller ut hela skärmen även vid RGB-signal. Lite mer svärta skulle man vilja kunna kräma på dock. Slutsats: ett fint litet bildrör slösat på en TV/video-kombo i budgetklassen. Men visst det var en knarkare som valde ut denna. Han måste ha varit väldigt hög (och lat?). Är den bara att slänga då? Nej, dessa små TV-apparater med inbyggd VHS eller DVD börjar bli lite eftertraktade av retro-föräldrar som vill att deras barn ska få kika på deras barndomsfilmer.


Harvest Moon (SNES)

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 0/5 (2/5 innan jag öppnade burken)
Utvändig design: 3/5
Menydesign: ?

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 14PV360
Bildrör: A34EAC01X71 (Spanien)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 2 w/8 ohm) Funai
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
Komposit x 1 (framtill)
Hörlursutgång x (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 52 W

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 40 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, upptill
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: 2002
Servicemanual: https://www.manualslib.com/manual/129056/Philips-14pv360-07.html?page=2#manual
Produkthemsida: https://www.philips.se/c-p/14PV360_01/-

2 kommentarer:

  1. hej jag får inte i gång min tv för tv spel . hur ska jag göra !

    SvaraRadera