2018-09-27

Luma LF 56M36 P

En till TV från Coop?

Söker snabbt på nätet efter Luma LF 56M36 som denna heter. Får upp två seriösa träffar. Den ena vill visa vilken ersättningsfjärrkontroll som borde funka, den andra leder till min egen Facebook-sida där jag skrivit att jag hämtat hem denna TV. Tragiskt värre, inte mycket finns skrivet om Lumas TV-apparater på annat håll heller. Och då var svenska Luma ändå stora på sin tid och gjorde bland annat Stig Lindbergs design-TV Lumavision som brukar gå för några tusenlappar på auktion. Lumafabriken i Hammarbyhamnen var dock mest kända för sina glödlampor och ägdes av Kooperativa Förbundet (Coop). Det är därför kanske inte så konstigt att de senare använde sig av varumärket Lumatron på sin budgetserie på 2000-talet. 1959 ska TV-apparater även ha tillverkats under namnen Lumorama, Lumona och Lumavision. Snarlika namn jajamen.

Underbar fjärrkontrollsgömma. Klassiker vid denna tiden.
1977 lade de ner fabriken i Stockholm, men fortsatte i Karlskrona och Kalmar. Denna TV är gjord i Italien och vi kan ju ana att den då är från den epoken när tillverkningen flyttades utomlands. Ljudet på denna är vad jag kallar "dubbelmono", d.v.s. bara en kanal men två högtalare. En mindre på 4 W och en större på okänd styrka. En normal högtalare har en magnet baktill, den stora här har dubbla som är placerade efter varandra med polerna vända mot varandra. De sitter fastskruvade men stretar alltså emot varandra hela tiden. Aldrig sett detta fenomen innan på en högtalare, ska det ge bättre ljud? Båda högtalare går att justera med var sitt vred framtill på TV:n och ger bra ljud om än lite brusigt vid högre volym. Ett vred för bas och ett för diskant. Upptäcker sen också att den stora högtalaren tyvärr är trasig i kanten.

Hellfire (Mega Drive)
Inuti sitter fortfarande ett garantipapper fasthäftat med rätt tub och modellnamn på. Bara att skicka in till ITT Svenska AB i Solna och se om de kan hjälpa? Felaktigt belägna på Ankdamsgatan enligt formuläret. Damm ska det vara! Chassikortet har mängder av pottar och två stora kylflänsar så här finns att göra för den som vill pilla lite för bättre bild. Baktill på plastbakstycket är det förberett för fler uttag som hi-fi, videobandspelare, stereo-högtalare och liknande. Denna TV borde alltså finnas i en mer lyxig modell kan man tänka. Den öppnas för resten väldigt lätt, tre små snäppen i nedre kant och du kan lyfta av bakstycket. Väldigt bekvämt till skillnad från de apparater som envisas med 8-10 skruvar.


Bilden är förvånsvärt bra för att bara ta RF-signal, men saknar självklart den där härligt krispiga skärpan. En helt okej TV, dock får jag ibland störningar i denna. Plöstligt blir SEGA-loggan väldigt ljus, något kommer förmodligen gå sönder snart. Gott luktar den inte heller, det är helt enkelt dags för pension då den inte är i något vidare bra skick i övrigt. Fjärrkontrollen saknas också. Men hittar du en i bättre skick så kan det absolut vara av intresse att lira på.

Inte så dumt för att vara RF-signal!
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Luma
Modell: LF 56M36 P
Bildrör: ITT A 56-701X (Tyskland)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 22"
Egentlig bildyta: 21"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 4 w, 4 ohm (Korea) + 1 x ? w, 4 ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Äldre videobandspelaringång (DIN) x 1 (baktill)
Äldre videobandspelaringång (DIN) x 1 (framtill)
Högtalarutgång (DIN 41529) x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 6,3 mm)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 69 cm
Höjd: 46 cm
Djup: 42 cm
Vikt: 26 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Finns inga AV-kanaler
Färg: Träfärgad
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Italien
Lanseringsår: Sent 70-tal?
Servicemanual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar