2018-09-23

JVC TM-600PN


JVC i trälåda!

Från en av mina erkänt härliga tjock-TV-hälare kommer denna. Förmodligen använd på inspelningsplatser av TV eller film. Inget du hittade hos din lokala TV-handlare förr i tiden direkt. Därav batteridriven, med solskydd och andra finesser. Denna är även utrustad med extern batterihållare, möjligen SVT-använd? Dessvärre saknas bygeln undertill som gör att man ska kunna vinkla upp den. Men viktigast av allt, håller den måttet för en TV-spelare?


En Sony-monitor utlovade mannen som skänkte....
Efter lite pillande med BNC-sladdar så får jag liv i den. Och visst märks det genast att det är en proffsapparat. En klar ren bild även från en gammal famiklon som svajjar rejält då jag kopplar upp den med en RF-kabel till en annan TV. Även ljudet är härligt krispigt. Framtill sitter mycket enkla vred för kontrast, färg, ljus m.m. Du kan även växla mellan svartvitt och färg, PAL eller NTSC, över eller underscan. På båda sidorna finns även hål för mer avancerade inställningar såsom fokus, screen etc. En skruvmejsel behövs till dessa. Tyvärr har den en liten repa på frontglaset i plast framtill, men det får man ha överseende med. Det sitter dock med fyra skruvar och kan säkert bytas ut.


...men det var ju en JVC! Professional!
Tyvärr tar den bara komposit så vad ska man med denna till? Jadu, den är inte bara batteridriven (har tyvärr inga av de speciella batteri som behövs) utan går även på 12 volt, så kanske att man sätter den i en bil? Bilden är ju inte dålig via komposit, även om det kanske inte är att föredra. Den händiga kan säkerligen bygga om den till att kunna ta emot RGB-signaler. Det är halvsvårt att datera den, men gissningsvis är den från 90-talet.


På med solskyddet om du är utomhus!


BNC Baby! Notera batterihållaren upptill som här sitter kvar.
Tuben är en Panasonic A14JJD68X03 som också satt i JVC-monitorn TM550U. Troligtvis är det samma monitor, men med ett annat namn för den amerikanska marknaden. Skärmen är nämligen 14 cm stor diagonalt och då alltså cirka 5,5" (modell 550) och inte 6" (modell 600). Hur stor en skärm är räknas lite annorlunda jorden runt. Vissa vill gärna skriva 28" om en stor TV, trots att bildytan som kan ses bara är 27" eller 26".


Påminner mer om ett barebone-chassi till en dator än en monitor.

Testar även att koppla in den lilla monitorn till en bil, eller ett bilbatteri i detta fallet. Det fungerar utmärkt, men kom ihåg att spara sladden om du får med en. Den har ett ganska speciellt uttag som man inte ser varje dag. I detta fallet var kontakten kopplad till batterihållaren upptill. Eftersom det inte fanns några batterier, klippte jag av den och slängde bort batterihållaren och byggde om kontakten. Inte att förväxla med batteriet som också kan sättas inuti bakom en lucka. Även det batteriet saknades tyvärr, men båda var säkert av dålig kvalitet numera, så det är inget att deppa över.

Summa summarum, ännu en proffsig monitor som tyvärr bara tar komposit in. Lätt värd att spara till något roligt projekt, inget man vill sitta och spela framför en fredagkväll dock. Kanske som övervakningsmonitor eller testutrustning? Tyvärr har jag lite för bra sladdar hemma just nu, men jag planerar att testa den med en bättre bildkälla typ 16-bits-konsol snart. Må väl!

Jovisst kan du sätta denna TV i din bil, inga problem, den går på 12 volt också.
Glöm dock inte att 12 volts-uttaget är ganska speciellt. Batterihållaren slängd nu.
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: JVC
Modell: TM-600PN
Bildrör: Panasonic A14JJD68X03
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 6"
Egentlig bildyta: 5,5"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 2 w, 8 ohm) Thailand
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Komposit x 2 (in)
Komposit x 2 (ut)
Extern synk x 2
Externt batteri/12 volts-sladd

STRÖM
Volt: 100-250 V, 50/60 Hz (DC 12 V, 2,7 A)
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 22 cm
Höjd: 14 cm
Djup: 35 cm
Vikt: 4 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1993
Servicemanual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar