2018-09-28

Finlux 3682

Finn fem Finlux!

1986, Helsingfors, Finland.

Säljaren: Vitt är helt rätt i höst!
Köparen: Men jag har ju tänkt ha min TV i många år?
Säljaren: Bry dig inte om det, tänk här och nu!
Köparen: Men jag röker som en borstbindare inomhus, gulnar den inte då?
Säljaren: Tänk inte på det, den här har en special coated white formula utvecklad av NASA i USA som kommer motstå röken hur bra som helst!
Köparen: Hmmm... Jag har en kusin som brukar skicka amerikanska VHS-filmer, kan jag spela dem?
Säljaren: Visst serru!
Köparen: Hmmm...

Man kan tänka sig att det blev köp. Säljaren fick sin provision, köpte dompa och fick råd med lite extra vax till sin backslick. Ägaren blev förhållandevis nöjd i många år, men undrade om han blivit lurad om den där NASA-formulan? Jag kliver in i ett hem någonstans i Skelleftetrakten. Det luktar nostalgiskt. Det luktar som hos vissa kompisar i min barndom. De man fick slänga alla kläder i tvätten efter att ha besökt. Det luktar som på uteställena på 80 och 90-talet. Ja, säkert även 70, 60, 50, 40, 30 & 20-talen. För att inte tala om 1800-talet, 1700-talet... Vi kan nog fortsätta tillbaka 500 år till. Det luktar inrökt så in i %&@$!! Ändå kan jag inte låta bli att ta ett djupt andetag (nu ljuger jag), det här är inget man får chans till ofta numera. Är det rent av ett privilegium att få besöka ett inrökt hem numera? För att insupa lite nostalgiluft? Känna tidens vingslag?


Dubbla luckor fram ska det vara! Gärna med härligt brandgula knappar.
Hursomhelst. Av den vänlige rökande mannen får jag två TV-apparater, den ena är en dussin-TV med inbyggd DVD, den andra är denna. En (håll i er!) Finlux 10B28 TYPE 3628 (B) text 7, vad dess riktiga namn är får vi nog återkomma till. Det lutar mot 3682. Designmässigt är det en klar femma för mig, andra tycker säkert den ser ut som skit. Men steril, fyrkantig, skandinavisk 80-talsdesign går ju inte att ogilla(?). Lägg där till att den är vit, har vit benställning med bra rullande hjul (ovanligt på en TV!) och en vit fjärrkontroll (numera gul) som skriker Miami Vice när man trycker på den. Detta ackompanjeras av en vertikalt placerad SCART baktill, tyvärr endast mono-ljud och dubbla luckor framtill. Hur det är meningen att man ska öppna dessa luckor är för mig en gåta, långa röda naglar är helt klart en fördel.


Overkligt vacker, verkligt smutsig! Lägg märke till att den fortfarande är vit under luckan!
Såhär vit var den på 80-talet!
Fjärrkan är ett mästerverk med sina snedställda knappar och lucka. Smäcker design som tyvärr gulnat rejält, jag planerar redan nu på hur jag ska renovera den. Problemet är Finlux-loggan man inte vill bleka eller måla över. Några tips där ute i stugorna? Man ska inte starta en kall TV säger det gamla djungelordspråket, så jag öppnar den baktill först. Bakstycket säger 1986, möjligen 1985, svårt att se. Den är overkligt dammig inuti. Det blir till att blåsa ur den ordentligt innan start. Konstigt nog luktar den inte rök alls nästan, vi får se när den startas. Däremot är bakstycket nästan geggigt inuti av gammal nikotin, vidrigt!

Innan luftkompressorn. Spana in sladdarna till höger.

Efter luftkompressorn. Snajs!
Drar igång ShibaSokun (TG19CC) för första gången, en testsignalsgenerator kan man väl kalla det. Köpt av spelsamlaren Kralle som fyndade ett helt parti liknande roliga grejer. Genast syns det att TV:n har problem uppe till höger där den hänger lite och ger fel färger. Kanske går det att avmagnetisera den och få bort skamfläcken? Googlar runt lite och kollar på videor där folk avmagnetiserar TV-apparater med vanliga magneter, skruvdragare och liknande. Letar fram en magnet och startar Finluxen igen. Men då är problemet borta, kanske uppstod problemet efter att jag vägt TV:n på sidan? Hursomhelst, kopplar in ett SNES och det jag trodde mig se redan på ShibaSokun besannas, TV:n klarar inte NTSC, bilden blir bara svartvit tyvärr. Urk va trist! den kan dock visa fullskärm utan problem. Ett nytt problem dyker upp direkt, var är ljudet? Det går att byta kanal på TV:n och kanalsöka, men inte ändra ljudet!? Hur tänkte de här? Fram med den snygga fjärren, vissa funktioner funkar, men självklart inte volymknappen. Sprätter upp den för att rengöra, snuskig är bara förnamnet. Vilket gör att jag minns min farfars gamla TV (en Grundig?) med en sådan där bred fjärrkontroll. Den var så skitig att det knastrade när man tryckte ner knapparna. En dag så rengjorde jag den, farmor blev glad. Farfar sa nog inget (det gjorde han aldrig) trots att han var den som tittade mest på TV.


En mycket intressant detalj inuti fjärren är att det står flera olika tillverkare i den. Lohja säger det stora chippet, det är den finska ägaren till Finlux, namnet återfinns också på högtalaren och de verkar ha tillverkat allt möjligt. Däremot står det även Funai, Sharp, JVC, Salora, Hitachi, Panasonic m.fl. i fjärren och markerat med olika koder. Samma fjärr borde alltså även kunna användas med andra märken om man flyttar runt på några motstånd, coolt värre. Pröva dig fram? Nåväl, plockar isär och diskar fjärren så den blir hyfsat fin. Lyckas få så att alla knappar funkar, men fortfarande inget ljud, skumt värre. Vad kan det då vara för fel, får svagt ljud i hörlursuttaget i alla fall. Så ljud finns där inne, kan högtalaren ha gett upp? Testar att skarva på en annan högtalare, men problemet kvarstår, inte bra.


Min SNES-rigg blir svartvit både vid PAL och NTSC.

Testar ett PAL Dreamcast, men 3682:an vägrar visa bild från den. Samma med min Mega Drive test-station. Har den problem med RGB också? Testar ett Mega Drive II med RF-sladd, det funkar bra. Växlar till SCART RGB-sladd på samma konsol, funkar också bra. Men kan inte slå över till NTSC med denna. SNES då? Det funkar, men både PAL och NTSC blir svartvitt, vad ända in i...? Är det någon synksignal den inte gillar månntro? Börjar bli lite drygt det här, hade ljudet funkat hade jag nog sparat den, men nu åker den med grovsoporna. Hur många kan det finnas kvar av en sådan här modell? Ännu en TV jag skulle vilja kika närmare på och spara för omvärlden om man bara finner en i lite bättre skick. Är du ute efter en liknande TV skulle jag rekommendera Luxor 6364 som klarar det mesta.

PAL Mega Drive
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 0/5 (får det inte att funka alls)
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Finlux
Modell: 3682
Bildrör: Videocolor A66EAS03X01
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26,5"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x ? w, ? ohm) Lohja Corp
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1?)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 6,3 mm)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 71 cm
Höjd: 53 cm
Djup: 55 cm
Vikt: 36 kg (inkl. benställning)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Finland
Lanseringsår: 1986
Servicemanual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar