2018-10-08

Luxor 4874 (2011 RemoteCommand)

Liten men tuff!

Fyra, åtta, sju, fyra... Luxor gör ingen besviken med sina modellnamn, det är lika tråkigt som vanligt. En vänlig läsare berättade att nuffrorna dock ska avslöja bildskärmens storlek i centimeter. Denna heter alltså 4874, 48 cm = 18,9 tum. En nittontummare alltså. Detta räknesätt stämmer inte på alla Luxors modeller, men på väldigt många. Sjuttiofyra är väl modellen på något sätt. Baktill finns även det längre namnet Type 18048741, okänt vad alla de övriga siffrorna står för. Men 180 ska tydligen betyda TV på Luxorkod? TV:n kallas även för Luxor Mini 20" i katalogen.

Designen får väl kallas sober och lite udda jämfört med många andra Luxor, den är dock gjord i Motala så vi får väl gissa på sent 80-tal. Alla ville kanske inte ha vita TV-apparater då? Även denna TV har den stora varianten (6,3 mm) av hörlursuttaget, vilket verkar vara vanligt vid denna tid, men ersattes ofta av 3,5 mm någon gång på 90-talet. Detta kompletteras med ett SCART och antennuttag. Vid starten få jag ingen bild alls, det visar sig dock att jag glömt slå på grenuttaget. Med det fixat lirar den igång direkt.Fyrtioåtta-sjuttiofyran är troligtvis från 1987 om man läser på komponenterna inuti. En annan intressant detalj står på tuben: service manual T7C-6. Har du den kan du nog lära dig mer. Tuben är en Samsung och riktigt bra. Med hjälp av pottarna på chassikortet kan du mycket enkelt ställa in bilden perfekt i höjd- och sidled. En av de bättre TV-apparaterna jag stött på i det avseendet faktiskt. Fullskärm NTSC RGB tjoho! Fokus sitter också bra till, längst upp baktill på nackkortet istället för på flybacken, smidigt! Detta gör att den säkert skulle passa utmärkt som donator till arkadspel.


Gun Force (SNES)
Under en lucka framtill kan du göra kanalsökning, ändra kontrast och volym. Men inte växla kanaler konstigt nog! För att göra det eller välja AV-kanalen måste du ha en fjärrkontroll, inte bra alls tyvärr. Jag använder fjärrkontrollen till min 6364:a och den verkar funka bra. Möjligen använder de samma kontroll? Jag hade inga som helst förhoppningar på denna modellen och är mycket positivt överraskad. Detta är helt klart en TV värd att bevara och spela på.


Gods (SNES)
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 4874
Bildrör: Samsung 5109B22-TC43 (Sydkorea)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 19"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 3 w, ? ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 6,3 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 58 cm
Höjd: 42 cm
Djup: 57 cm
Vikt: 21 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja
Färg: Silver, vit & jakaranda
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sverige (Motala)
Lanseringsår: 1988
Servicemanual: Ingen känd

12 kommentarer:

 1. De första tre siffrorna (180) lär vara en produktkod som betyder TV.

  SvaraRadera
 2. Ur Luxorkatalogen 1988-89: LUXOR MINI 20". Ny design och många av de tekniska finesser som finns på en "stor" TV. Förberedd för text-TV. Kabel-TV-klar. Fjärrkontroll med svensk text. Finns i jakaranda, silver eller vitt. Art.nr: 4874 Tillbehör: Benställ och videohylla, silver eller vit.

  SvaraRadera
 3. Hej! Vilken härlig blogg. Hittade nyss hit då jag letade information om Luxor tjock-tv. Ska snart ta över en likadan Luxormodell fast i vitt. Tänkte fråga: När du skriver "NTSC: Ja" här ovan, betyder det att den här Luxormodellen kan ta emot NTSC-singal via Scart utan att det blir svart-vit i skärm (har en 90-tals tjock-tv som får den effekten och kräver adaptor)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rotmosträdet har testat NTSC via RGB kan jag läsa mig till. Det betyder att TV:n kan synka på 60 Hz bildfrekvens och 525 linjer. Om den sen verkligen kan visa NTSC-färg via kompositsignal är nog mer tveksamt. Enligt Luxorkatalogen 88-89 så är "NTSC Videomodul 4,43 MHz" tillbehör.

   Radera
  2. ...och vad är då NTSC 4,43 MHz för något och vad hade man för nytta av det 1988? Enligt engelskspråkiga Wikipedia bland annat för att titta på amerikanska Laserdisc-filmer i Europa. Äkta amerikansk NTSC har sin färgunderbärvåg på 3,58 MHz och är därmed inte kompatibel.

   Radera
  3. Tack för svar! Är japansk NTSC också i bärvåg 3,58mhz? Hoppas koppla en Japansk PC engine Turbo Duo till min Luxor :) (men kan komma att behöva någon Scart-adaptor misstänker jag, NTSC-PAL)

   Radera
  4. Köp en SCART RGB-sladd, enklast så.

   Radera
  5. Japansk NTSC är också 3,58 MHz.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Ja, det där är en djungel och inget man testar på varje TV. Brukar testa så att NTSC funkar med SCART RGB. Sen om det funkar med komposit eller rent av via antennuttag får man nog snoka reda på själv. SCART RGB är ju oftast det som gäller med de flesta mediumgamla videospel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl också säga att det råder en viss begreppsförvirring när det gäller våra gamla analoga tv-standarder. Med NTSC menar man ofta 60 Hz (del-) bildfrekvens och 525 linjer per bild. Men NTSC är egentligen ett komplett tv-system med en massa fler parametrar än så, och finns dessutom i ett par varianter. PAL brukar betyda 50 Hz och 625 linjer, men är egentligen bara ett färgsystem, och det finns inget som hindrar att man kör PAL-färg på 60 Hz 525 linjer. Brasilien gör (gjorde?) så...

   Radera