2018-10-17

Philips 28PT4655/00

Fransk holländare som vägrar 4:3?

Jubileumsdags! TV nummer (fanfar farfar!) 60 på tjock.tv! Vad bjuder vi på då? Jo en helt vanlig svart trökig Philips 28-tummare, eller?

Inte heller Philips lockar med några fantastiska modellnamn, vad skiljer denna 28PT4655/00 mot 28PT4456/00, 28PT4406/01 och 28PT4255/00 som vi recenserat innan? Det är uppenbart att alla vill sälla sig till 28"-segmentet, men i övrigt går jag bet för tillfället. Denna 4655:a har i alla fall det högsta numret, kan det vara ett bra omen? 28PT4406/01 visade ju sig vara en brutalbra best, medan 28PT4255/00 var helkass. Baktill på dagens objekt står det inte bara modellnamn utan även A66EAK071X11, tubens namn. Lite småintressant att man får veta det utan att öppna den. I broschyren får man veta att den har Black Line D-bildrör och Contrast+, nu börjar den bli intressant. Den har även Smart Listening, Smart Controls, Easy Text och Smart Text, men dessa funktioner är ointressant förutom kanske ljudgrunkan.

Bakstycket sitter fast med 9 st torx 10-skruvar, utrusta dig med en ficklampa och tålamod för att få upp denna fullständigt idiotiska konstruktion. Efter att ha öppnat TV:n möts man av en A66EAK075X11-tub. Varför en siffra inte stämmer med namnet baktill och vad den betyder vet jag ej. Det är alltså samma tub som i Philips 28PT4406/01 som tjock.tv gav en femma i betyg för superb bild! Nu börjar det bli intressant värre.
Broschyrer ljuger dock friskt på försäljarvis så går den att lita på? Såhär står det: screen size 28" (70 cm). Visst 70 cm = 27,56 tum så det kan man väl runda uppåt till 28". Sedan står det: viewing area 67 cm (28"). Hur i hela friden de kan fortfarande få det till 28"? Snarare 26,37 tum! Men visst, ingen har väl litat på en TV-försäljare de senaste 30-40 åren ändå... Apropå det så sa mannen som skänkte denna TV att han mer eller mindre blev tvingad av sin son att uppgradera till LCD. Troligtvis hade sonen en äldre modell över som han gav bort till sin far. Till det roliga hör att han var grymt besviken på bilden på sin nya LCD och tyckte denna Philips hade mycket bättre bild! Snart får vi se. Han gissade på att den var runt 20 år gammal och den verkar ha använt den tills i år. 1999 är lanseringsåret så nära var han! Själv var jag inne på Elgiganten i samma veva för att kolla på TV-utbudet. Av alla TV-apparater var det INGEN som imponerade. Då visade de ändå en film i HD! Grymt besviken gick jag därifrån, utan att ha fått hjälp självklart.

Bilden är bra och ljudet också. Men något stämmer inte. NTSC-bilden fyller inte ut skärmen. Efter ett tags pulande börjar jag förstå att bilden måste vara inställd på 16:9-format som alla andra apparater som nyligen använts som TV. Men hur jag än letar i menyerna hittar jag inte hur man ställer om den till 4:3. Hur svårt kan det vara?? Jag ändrar menyerna från italienska (varför?) till svenska, men hittar ingenting. Knapparna på fjärrkan fungerar inte heller i det avseendet trots att jag testar med tre olika.


Bra bild, men äckligt 16:9-format.
28PT4655/00 har även ett syskon kallat 28PT4675/01, den enda skillnaden verkar vara att den senare även har stöd för Nicam I & LL', samt även PAL I (Storbritannien m.fl.), Secam BG och Secam LL'. Det handlar alltså om en version som funkar med TV-sändningarna i andra länder samt en annan version av Nicam Stereo.

Välj en annan TV med denna tub för detta chassit är inge vidare, eller så måste du se till att du har originalfjärren kvar!


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel men dålig

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 28PT4655/00
Bildrör: Philips A66EAK071X11 (Frankrike)
Chassikort: Philips L9LS

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 5 w, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (framtill, 3,5 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 97 W

FORMAT
Bredd: 76 cm
Höjd: 58 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 36 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Frankrike
Lanseringsår: 1999
Servicemanual: Ingen känd
Broschyr: https://www.nodevice.com/user-manuals/tv/philips/25pt4655-00/115203?d=181477

6 kommentarer:

 1. Hej, nu kommer jag med en till fundering angående min "nya" LG TV här. Bilden är något felinställd så den är mer till vänster vilket gör att det är en tjockare svart kant till höger. Jag spelade in en video för att visa problemet som du kan se här:

  https://www.youtube.com/watch?v=L7Js2kmyUVY

  Genom att använda fjärrkontrollen (INTE original till TV:n utan en "Remotec" köpt på Clas Ohlson för några år sedan) och hålla in OK-knappen + volymknappen på själva TV:n så fick jag fram en "hemlig" meny, men jag vet inte om det är möjligt att justera bilden där och jag vågar inte testa ifall jag lyckas förstöra TV:n (jag har hört att man ska vara försiktig med serviceinställningarna).

  Nu är det kanske omöjligt att svara på men har du någon idé om hur jag kan fixa detta? När jag håller in andra knappar på TV:n + OK på fjärrkontrollen får jag inte fram någon annan meny.

  Tack så mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ständigt problem, att RGB-bilden hamnar till vänster, okänt varför. Tror jag sett 1 TV som det inte hände på, den suveräna Philips som det hänvisas till i denna recension. Denna har ju samma bildrör, men kassa menyer och chassi(?).

   Dessa hemliga menyer har massor av TV-apparater, men de är svåra att komma åt. Sök på din modell och "service menu" så hittar man några knapptryckningar man kan testa. Ofta funkar de tyvärr ej. Lek med servicemenyn så hittar du säkert hur du får bilden rätt, du kan inte förstöra den. Är du osäker så skriver du upp siffrorna från början så du kan ställa tillbaka den som innan. Lek på!

   Radera
 2. Tack för svaret, visste inte att det var ett vanligt problem! Jag kan tyvärr inte hitta någon manual när jag söker på vad som står på baksidan av TV:n:

  LG CE-28H86ST

  Sen står det 230V~ 50Hz Made in Europe. Om jag hittar en manual ska jag i så fall testa att fixa bilden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du kommer in servicemenyn redan väl? Vad händer när du ändrar där? Räcker om du hittar den funktionen som rör bilden horisontellt kan man tycka.

   Radera
  2. Det jag kan ändra på i den menyn är bara färgen, verkar det som. Kan inte hitta någon annan hemlig meny.

   Jag har ytterligare en fundering utöver detta. Just nu spelar jag ett PS1 spel (Rayman) på PS2 och bilden är väldigt bra (förutom det där med att den är för mycket till vänster), men när jag testat två PS2 spel (TimeSplitters och Time Crisis 3) så "rycker" bilden högst upp. Så här ser det ut:

   https://www.youtube.com/watch?v=JfFsQPT6iBA

   Detta är något irriterande. Båda spelen är NTSC kom jag på nu och jag har inte testat PS2 PAL, ifall det har något med saken att göra. Kabeln jag använder är en ny jag fick häromdagen och är RGB sync on LUMA, som ska vara av högsta kvalitet. Tror dock inte jag hade detta problem med min billiga kabel (som kanske är sync on composite? Ingen aning och vet inte ifall det gör någon skillnad). Ska testa ett spel i PAL nu men även om det skulle fungera bra vill jag inte ha detta problem med NTSC. Trist om det är min nya kabel det är fel på.

   Radera
  3. Testar nu TimeSplitters: Future Perfect i PAL 50Hz och det verkar faktiskt inte skaka, eller så är det minimalt, skumt. Värt att nämna kanske är att PS2:an är en chippad PAL-version.

   Radera