2020-01-17

Belinea 10 30 51

Ciao bella!

Så är den äntligen här! Den första klassiska, tjocka PC-skärmen på sidan. Den har ett helt vanligt datormonitorutseende och väcker tankar till 90-talet. Dock verkar den vara producerad 2003. Idag hajar man till över en tjock-TV ibland, men är det någon man rent av chockas över så är det en tjock monitor, de är i stort sett helt utrotade och endast fans av retro-LAN verkar förbarma sig över dem. Om de ens går att finna i Sverige idag. När de rensades ut till förmån för platta diton fungerande gissningsvis 90% av dem, men kördes ändå på soptippen.

Tyska Belinea som byggdes av Maxdata har undertecknad en personlig relation till. Runt 2010 köpte jag en platt, vit skärm av just det märket. Konstigt nog fungerade den alltid bra med analog VGA-kabel, men så fort man anslöt en digital DVI-dito så strulade den. Bilden gick aldrig att ställa in perfekt. Monitorn köptes på rea hos Elgiganten i Lund och först efter att jag börjat leta efter nyare drivrutiner förstod jag varför den reades ut. Belinea hade gått i konkurs ungefär samtidigt. Hur jag än famlade med andra drivisar blev det aldrig bra så jag använde den med analog sladd i några år tills jag bytte dator och gav bort den. Njae Belinea har inget bra renommé om du frågar mig...


Klassiska, enkla och omfattande menyer!

Om jag var besviken på min förra platta Belinea för runt 2500 kr kan jag verkligen inte säga desamma om denna. För det första var den gratis och för det andra är bilden klockren! Jag ser ingen större skillnad mot mina två andra monitorer jag använder dagligen. Den ena är Fujitsu Siemens med DVI och det andra är en gammal Sony jag kör på VGA efter att min stora fina skärm som jag lånade av svågern började krångla och fick slängas. Bildinställningarna är mycket omfattande, vidvinkeln är klart godkänd och jag börjar fundera på om jag inte ska testa att använda en tjock-skärm dagligen? Bara den får plats på mitt lilla skrivbord. Det enda som stör är ett litet blinkande streck längst ut till höger mitt på skärmen cirka 1 x 5 mm. Oklart vad det är, men det stör mest vid mörk bild och man glömmer snabbt bort den. Ljud då? Nej, en klassisk PC-skärm har väldigt sällan inbyggda högtalare.


Super Cars II (Amiga, youtube)
Är det något jag gillar så är det teknik och elektronik som fortsätter fungera år efter år. Ta radions FM-band som de klokt nog inte stängde ner för dyr, ny, digital teknik. Du kan ta en 75 år gammal radio och ratta in dagens program. Samma sak gäller gamla mobiler med GSM-nätet (NMT är dock nedstängt), du kan fortfarande använda din Ericsson T28 om du så vill. Andra exempel är gamla bilar, 27 Mhz-komradios och Text-TV!Min nya dator har tre stycken display-utgångar, men med en enkel adapter för en hundring kan du använda en gammal skärm med DVI eller till och med VGA. Och det ser bra ut! Datorn min rekommenderar att jag har upplösningen 1024 x 768 på Belinean, vilket också infobladet säger ska vara bäst men den klarar ner till 640 x 480 och upp till 1600 x 1200 pixlar. Inställningarna är närapå perfekta från start, men efter att jag hoppat runt och testat olika upplösningar sabbar jag det hela, bara att börja stretcha ut bilden perfekt igen. Ett stort plus för att den har svenska i OSD-menyerna. De ska sägas att jag inte testat något spelande på skärmen, detta kanske skulle behövas om man vill se riktigt hur bra bilden uppdateras.


Väl skyddad!!

Höljet baktill är närapå inbrottssäkert, men vet man hur man ska göra är det ganska lätt. Det finns inga skruvar, istället trycker du in hakarna längst ner baktill. Men även efter det sitter bakstycket ordentligt fast. Kolla då ovanpå monitorn, ser du de två små springorna där kan du knö ner en smal skruvmejsel och allt lossnar efter lite karvande. Inuti är skärm och nackkort väl skyddade. Troligtvis för att man satt mycket närmare en tjock datorskärm än t.ex. en vanlig TV. Det ska sägas att jag är rätt oinsatt i datormonitorer och har ägnat dem få tankar genom åren utom att de ska fungera varje dag, men detta är helt klart en monitor som ska sparas.

Varför dog då de tjocka monitorerna ut? Jo, det var ju betydligt dyrare att tillverka än LCD-skärmar och inte tillräckligt stora för moderna datoranvändare. Denna är 17" och känns rätt liten numera tyvärr. Men ska du spela DOS-spel eller liknande och ha rätt format är den helt okej.

BETYG
Bild: 5/5
Ljud: -/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Avancerad

EGENSKAPER
Märke: Belinea
Modell: 10 30 51
Bildrör: Samsung M41QAQ261X132 (Sydkorea)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 17"
Egentlig bildyta: 16"
NTSC: Ja
Ljud: Saknar högtalare
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
VGA x 1 (fast sladd)
Minimum upplösning: 640 x 480
Maximum upplösning: 1600 x 1200
Horisontell frekvens: 30-97 kHz
Vertikal frekvens: 50-150 Hz

STRÖM
Volt: 100-240 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 90 W

FORMAT
Bredd: 40 cm
Höjd: 41 cm (inkl. fot)
Djup: 41 cm
Vikt: 15 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Vit
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Kina
Lanseringsår: 2003
Manual: Ingen känd
Broschyr (tysk): https://gsd.eu/sales/img/datasheet/Belinea%20103051.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar