2020-01-20

Philips NO21PV340/01


Farmors videoburk

Jag vet inte om det är oroande, men jag verkar ha många minnen av gamla TV-apparater. Jag är ganska säker på att min farmor hade en exakt likadan burk sent i livet. Det var inte den som stod i vardagsrummet utan i ett angränsade rum och verkar mest ha använts då vi kusiner var på besök och kanske hyrde en rulle. Möjligen var den en vinst i ett lotteri eller liknande? On-knappen sitter på sidan och var irriterande dålig redan då den var ny.
Det intressanta med denna är att den har en inbyggd VHS-spelare. Som dessutom kan spela upp både PAL och NTSC-kassetter. En hund, mus eller liknande har tuggat på sladden så den är förkortad och ombyggd. Ganska irriterande. Farmors TV tog syrran över ett tag, videon var trasig och knappen på sidan brukade fastna. Hon använde den tills den la av helt, då skruvade hon upp den för att se hur en TV ser ut inuti. Möjligen ett släktdrag?


Men kom igen, seriöst!? Hur får man bort texten?
Låt inte framsidan lura er, detta är en monoburk. Lite väl snålt kan man tycka, fast ljudet är väl ändå godkänt i slutändan. Dock rätt meningslöst att det står stereo på dina VHS-kassetter om du spelar dem på denna TV. Bilden är okej, inte mer, men utan fjärr kan du glömma att ställa in den hursomhelst. Du kan justera ljud och kanal fram på TV:n och konstigt nog ligger SCART-uttaget och VHS-spelaren på samma AV-port. Onödigt kan man tycka. Går det ens att få bort den där TEXTEN SOM HELA TIDEN SÄGER ATT DET INTE FINNS NÅGON KASSETT I även då jag använder SCART:en till TV-spel? Hur korkad får man göra en TV? Trycker istället i en kassett med klassikern Scream. Bilden är riktigt röten till en början, men ordnar upp sig efter några trailrar (intressant nog för bl.a. Scream 2) och blir helt okej. Inte helt ovanligt att kassetter är ordentligt slitna i början. Gissningsvis är det Philips som tillverkat VHS-spelaren inuti också, men det lär inte vara någon premiummodell. Tyvärr går det bara att trycka på play, record, stop och eject fram på TV:n. Du kan alltså inte spola tillbaka kassetter utan fjärrkan, riktigt dåligt.


Filmen Scream från 1996, widescreen VHS. Notera magnetfälten.
Testar filmen E.T. istället på en gammal Esselte-kassett från tidigt 80-tal och är riktigt nöjd med bilden direkt. Ofta känns det som att äldre VHS-kassetter har bättre kvalité än senare. Oklart varför. En TV med inbyggd VHS, DVD eller TV-spel kan vara av intresse för många och en del betalar en slant för en sån här. Men i slutändan är detta egentligen ingen bra TV för varken TV-spel eller film. Kanske nåt för stugan på landet?


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Hyfsat avancerad

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: NO21PV340/01
Bildrör: Philips A51EAL155X49 FX (Storbritannien)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 5 w, 16 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1) Den inbyggda VHS-spelaren ligger på samma ingång!
AV-komposit (RCA) x 1
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 57 W

FORMAT
Bredd: 51 cm
Höjd: 52 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 23 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Silvergrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Europa (Italien möjligen?)
Lanseringsår: 2001
Manual: https://www.manualslib.com/manual/129082/Philips-21pv340-07.html#manual
Övrigt: Inbyggd VHS-spelare (PAL/NTSC)

7 kommentarer:

 1. Underbar blogg =) Älskar CRT <3
  Ursäkta om jag tar mig friheten att ställa en allmän fråga som du kanske har erfarenhet av.
  En av mina CRT har börjat stänga av bildröret, så skärmen blir svart men ljudet är kvar. I början kunde tvn vara igång 1-2 timmar innan det hände men sedan kom det snabbare och snabbare.
  Känner du igen detta? Är bildröret slut eller går det att göra nåt åt?
  Mvh Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Låter ju tyvärr som den är på väg att dö. Eller så har du bara glapp någonstans? Vad är det för modell? Med lite tur är de kanske nån sladd inuti som sitter löst? Akta dig för stötar bara!

   Radera
 2. Tackar för svar =)
  Den är i förrådet så jag har inte exakta modellen men det är en Nokia 28 tummare från 90talet gissar jag.
  Det som var slående var att det konsekvent tog kortare och kortare tid för bildröret att slockna så det är väl osannolikt att det är en lös sladd då? =/ Superbra tv annars. Så förvånad att den är nätt i formatet, lätt att bära och ändå fylligt basljud och fin bild

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "nätt" 28-tummare? De är lätta att räkna. :) När något oftare och oftare slocknar kan dock också bero på att det är kört. :(

   Radera
 3. Ja det verkar ju så, I shall miss it :'(
  LÅter den stå i förrådet tillsvidare

  SvaraRadera
 4. Hade en TV med inbygd VHS när jag var liten när jag var mellan 4-7 år hade jag den tyvärr gick den sönder :( vet du vart man kan få tag på någon VHS tv gratis? Skulle också vilja att du skrev om Sharp 19SV111 det är en TV med ett inbyggt NES finns även Sharp SF-1 som har ett inbyggt Snes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste den vara gratis? Annonsera på FB så hittar du säkert, men de brukar kosta en slant om de funkar numera. Skriver gärna om Famicom-TV-apparater och andra liknande, men de växer tyvärr inte på träd här i landet.

   Radera