2020-02-17

Luxor 3351 / Salora 14L10


Kärt barn har många namn...

Då var det dags för ett dubbeltest. Detta är en Luxor och en Salora, men troligtvis samma apparat förutom etiketterna. Båda är tillverkade i Motala, Sverige! Otroligt läckra med kanalställning som görs med en liten pinne du drar ut ur fronten, klassiskt värre. Båda har stått i vår lokal ett bra tag nu och äntligen ska de få lite kärlek, jag minns faktiskt inte alls var de kommer ifrån. Tur då att det står Maj-Britt och Ola Malmberg från Piteå bak på Saloran. Den är som synes också högre då den har 12-volts-husvagns-modulen undertill.

På översta bilden syns en till TV i samma stil, en Luxor 3358 (3654) som redan avhandlats här på sidan. Luxors 14"-skal användes på många liknande apparater som t.ex. 3694:an.

Dessa två har inte bara RF-ingång utan även en DIN-kontakt. Återstår att se om det är en bildingång eller till något helt annat? Fram till höger finns det uttag för hörlurar i alla fall. Det enda som skiljer dem utseendemässigt är loggan framtill, etiketten baktill och färgen. Luxorn är något ljusare. Saloran tillhör "serie 1" och Luxorn "serie 2" och har ett högre serienummer. Vad det nu ska betyda? Återstår att se om de är identiska inuti också. Nu kör vi!

För ett tag sen köpte jag en stor samling med TV & hi-fi-broschyrer. En kille i Stockholmstrakten hade sparat alla häften han tagit i butiker på 80/90-tal. Säkerligen 300 stycken och en ovärderlig källa idag. Dock finnar jag endast en Salora-broschyr (från 1988), men jag har tur och 14L10 finns med i den! Brodern 15L30 ska ha helt plant bildrör och är mest sannolikt samma modell som Luxor 3654? Möjligen är 3358 samma TV men med välvt bildrör, återstår att se.




Tillbaka till Salora 14L10. Katalogen förtäljer följande: "Båda modellerna är exempel på den nyaste Monitor Look - designen". Tillbehör man kan köpa är S-kanaler (en box gissningsvis), PAL/SECAM-omvandlare, 2-norm ljudsystem (möjligen extrahögtalare,  eller stereo), separat satellitmottagare, väggstativ och batteritillsats för 12/24 V. Storebror 15L30 kan dessutom få Text-TV som tillbehör och SOLPANEL MED TILLBEHÖR! Hur många köpte den tillsatsen? Det ska sägas att de rekommenderar att man kopplar TV:n till ett bilbatteri. Läckert! Bildrören på dessa modeller kallas för High Focus i reklamen.

Och vet ni vad? DIN-kontakten ÄR till för hemdatorer och har RGB! Förmodligen samma utgång som t.ex. en Commodore 64. Storebror har nymodigheten SCART istället. Längst uppe till höger på uppslaget syns en skärmdump på spelet The Last V8 dessutom. Letar vidare i en Luxor-katalog för 88/89 och 3351:an finns inte med där. Men däremot i 87/88, där ännu fler konstiga tillbehör beskrivs som en RGB-modul för digital signal? Kanske att Salora tog över modellen då Luxor pensionerade sin?

Vi drar igång båda samtidigt. Saloras har en något grön skärm de första sekunderna, men får sedan snyggare myrornas krig-mönster än Luxorn som är lite mörk. DIN-kabeln verkar ha sin signal på kanal 8, men bilden är inte bra på någon av dem. Olika typer av störningar på båda. C64:an kan inte visa RGB-signal utan bara komposit eller S-video. Kabeln jag använder är en 5-pins DIN (vilket blir typ som komposit), möjligen kan det bli bättre bild med en 8-pins DIN med chrome-synk istället för luma? 


TV:n till vänster är EJ inkopplad! Signalen flödar över ändå!
Testar med en famiklon och vanlig antennsladd istället. Riktigt dålig bild blir det på båda. Byter då till en annan likadan sladd. Innan jag ens hinner sätta den i konsolen får jag in bild (se bilden ovan), så dålig, störande och avskärmad är signalen från den dåliga kabeln. Det räcker i princip att de båda sladdarna rör vid varandra. Slänger den dåliga kabeln och sätter i den andra (läs: bättre) och genast blir det betydligt renare bild. Dock långt ifrån bra för att vara RF. C64:an får jag inte ens in via RF på Luxorn och håller nästan på att ge upp på Saloran då den plötllsigt tittar fram. Kopplar in RF och DIN-kontakt samtidigt från samma Commodore till båda apparaterna. Ingen av bilderna är bra. RF är kornigare, men stabilare. DIN är egentligen bättre och plattare, men störs av ett konstant flimmer uppifrån och ner. När man laddar in spel från kassett märks flera skillnader och olika fenomen på skärmarna.


Luxor (DIN) till vänster, Salora (RF) till höger.

Bilden lugnar sig efter att spelet laddat in och båda känns till en början rätt bra. Kanske för att det är mycket svärta i spelet? Men man ser genast skillnaden mellan dem. Raka streck upplevs som prickade på RF-bilden t.ex. Ljudet funkar inte alls via DIN-kabeln och brummar rejält via RF. I broschyren står det att högtalaren ska vara på 1,5 w, men den lilla ynkliga tingesten är bara på 0,5! Något slags rekord på en TV? Bilden störs dessutom av att jag trycker på joystick-knappen på Luxorn med DIN inkopplad. Hur är det möjligt? Degaussknapparna verkar inte heller fungera som de ska längre. Letar upp ännu en DIN-sladd som ser ut att vara i bättre kvalitet och ta mig tusan blir inte bilden då ganska bra. När jag sen slår av den ena TV:n blir bilden faktiskt duglig, de stör tydligen varandra rätt ordentligt. Dåligt avskärmade tuber kanske?


Luxor (C64 via DIN-ingång)

Salora (C64 via RF-ingång)

Inuti liknar de såklart varandra, men möjligen är Saloran originalet och Luxorn den som kom senare? Chassikortet kallas 553120001C på Saloran och E / F på Luxorn, vilket borde tyda på att ju högre bokstav desto senare revision. Tuben på Saloran är en japansk Toshiba Blackstripe, medan Luxorn har en Orion som jag läst troligtvis är licensierad från Toshiba. Känns som att man börjar med originalet och sen köper man in en sämre variant, eller? Toshiban (i Saloran) har ett irriterande flimmer som rör sig sakta över skärmen, så här måste vi säga att Orion-röret vann (kanske att det är nyare eller mindre använt?), även om ingen av dem är speciellt bra.


Lika som bär, om det inte vore för några få detaljer.
Batteritillsats för 12/24 V (boxen under Saloran)
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER LUXOR
Märke: Luxor
Modell: 3351 (18033511)
Bildrör: Orion A34JLL70X23 (Sydkorea)
Chassikort: Luxor 553120001E eller F


EGENSKAPER SALORA
Märke: Salora
Modell: 14L10 (L104, L10)
Bildrör: Toshiba 370KRB22 (Japan)
Chassikort: Luxor 553120001C

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nej (finns som tillbehör)
Ljud: Mono (1 x 0,5 w, 13 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
DIN-ingång x 1 (RGB)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 33 W

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 37 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Antracit (gråsvart), svart
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 1987/88
Manual: Inga kända

8 kommentarer:

  1. Några kommentarer...
    1. Helt plana bildrör fanns inte på 80-talet, men tillverkarna försökte få det att se ut så. Med design och fantasifulla begrepp som Super Planar och liknande i broschyrerna.
    2. Degaussknappen funkar förmodligen bara vid batteridrift.
    3. Nu när du har egna TV-broschyrer, hur ska jag kunna känna mig viktig med min samling då? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Ostman!

      1. När kom de första plana bildrören?
      2. Ah, varför?
      3. Du kan känna dig ytterst viktig då jag hade Salora-broschyren, men infon om Luxorn tog jag från din inskannade broschyr! ;D Har få från Luxor.

      Radera
    2. Hej!
      1. Jag minns inte exakt, men i slutet av 90-talet bör det ha varit. Jag köpte min första plana CRT-monitor 2000 eller 2001. En 17 tums Philips för typ 5000 kr.
      2. Avmagnetisering (degauss) fungerar på olika sätt vid likströmsdrift resp. vid växelström från elnätet. Vid nätdrift kör man i princip bara in strömmen i avmagnetseringsslingan via ett PTC-motstånd som ökar sin resistans när det blir varmt. Vid likströmsdrift blir det mer komplicerat.
      3. :)

      Radera
  2. Min besatthet av dessa tv-apparater börjar bli lite smått sjuk... Men i alla fall, 2-norm ljudsystem handlar om att det förutom färgsystem PAL, SECAM och NTSC även fanns andra skillnader i TV-systemen. Bl.a. avståndet mellan bild- och ljudfrekvens. Ville man kunna använda sin TV i exempelvis både Sverige och Storbritannien så krävdes att apparaten hanterade både 5,5 MHz ljudfrekvens och 6,0 MHz

    RGB-modul för digital signal är förmodligen ett tillbehör för att använda TV:n som en CGA-monitor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma som PAL-G, PAL-I etc?

      Radera
    2. Klassiker på vissa TV-spel. Mega Drive går att hitta i lite olika varianter.

      Radera
    3. Där ser man, det visste jag inte men det är ju så klart fullt logiskt. Och för att vara lite extra tydlig, de här skillnaderna har bara betydelse när man använder antenningången.

      Radera