2020-02-18

Daewoo S28G2ST


Sydkoreansk undergång?

Daewoo är det sällan man ser på en TV såld i Sverige. En gång den tredje största elektronikjätten i Sydkorea efter LG och Samsung. Det sägs att svenska Electrolux och iranska Entekhab slogs om att få köpa dem då det gick dåligt, men de hamnade till sist hos sydkoreanska DB för att sedan säljas igen och resterna är förmodligen kinesägt idag. De kanske är mer kända för att ha byggt bilar och hjullastare, men även de är nedlagda eller uppköpta idag. Vill man götta sig i undergången verkar det finnas en del att gräva i.


Komplett med fjärr och manual!

Det först man märker med denna TV är bredden. Den är ordentligt bred, på en pirra är det knappt den går in genom dörren på tvären. Bra då med två ordentliga bärhandtag. TV:n kommer från vår lokala bygdegård där vi ett tag hade en spelklubb med massa tjocka TV-apparater. Denna fann vi på vinden, komplett med en VHS från Daewoo, båda med fjärrar och manualer. VHS:n är borta så jag antar att den funkade dåligt. Med sina två SCART och anonyma uppsyn förväntar jag mig inga stordåd. Låt testet börja!


Grym bild och ljud, kasst chassikort tyvärr.
Dunkar igång min test-Mega Drive och SCART 2-uttaget funkar inte med RGB-sladd (precis som på de flesta TV), men utmärkt i SCART 1. Klockren bild och finfint ljud. Försöker öppna menyn, men si det går icke! Funkar dock utmärkt att göra detta vid t.ex. TV-tittande via SCART 1. Läser i manualen: Observera att det i läget RGB inte går att styra några andra funktioner än volymen och ljudavstängningen. Dessutom måste all extern ansluten utrustning stängas av för att återgå till TV-läget. Vad är det för TRAMS!? Vem har kommit på att det ska vara så? Jag kan alltså INTE höja basen då jag har en RGB-kabel? Hur tänkte koreanerna här? Navelskådning deluxe! Trist då bildrör och högtalare verkar av bra klass. Vi öppnar väl och kikar?
S28G2ST är tillverkad i Frankrike och har en fin Thomson-tub i sig, så det är definitivt mer fransos än asiat i bygget. Högtalarna är rätt små, men 7 watt gånger två låter helt okej. På chassikortet står det: 13 / 01 / 2000 och på ett annat ställe: 1999 så gissningsvis är den från millennieskiftet. Fjärren är helt okej och allt annat är också bra förutom inställningsmöjligheterna vid RGB, men den har heller inget som sticker ut. Det slutar med att jag snor strömkabeln för att den passar bra till andra chassikort också. Sladdhållaren kan också vara bra att ha.


BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Daewoo
Modell: S28G2ST
Bildrör: Thomson A66EHJ43X081 (Okänt land)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 7 w, 4 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
AV-komposit x 1 (framtill)
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 75 W

FORMAT
Bredd: 82 cm
Höjd: 59 cm
Djup: 49 cm
Vikt: 33 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Frankrike
Lanseringsår: 2000
Manual: Ingen känd
Övrigt: Sladdhållare baktill

6 kommentarer:

 1. Hej Rotmosträdet! Jag undrar om du säljer några av de TV-apparater du skriver om i bloggen? Jag letar en tjockis max 28" som klarar 60Hz för amerikansk SNES och Genesis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj, självklart säljer jag en hel drös. De finns dock i Västerbotten allihop.

   Radera
 2. Jag bor tyvärr i Stockholm, men rätt TV kan ändå vara intressant beroende på fraktkostnad. Kan jag kontakta dig på något annat sätt än det här kommentarsfältet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skickar tyvärr inte en 28", bara små apparater. Du kan nå mig här t.ex.: https://www.facebook.com/mygrandmotherisgone

   Radera
 3. Hade en sån här i fjol, också komplett med manual, originalkvitton och serviceprotokoll från 2005 - originalägaren hade alltså betalat 3500:- för att få den reparerad då.

  Tyckte dock den var onödigt stor och klumpig samtidigt som den bara hade okej bild, och ett ganska störande, högre än normalt surr/pip från tuben, så den fick åka på tippen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zae! Kul med lite reflektioner. Det är som du säger en "helt okej" TV, men det duger inte för att en gammal tjockis numera ska få överleva. Det måste vara något speciellt i design eller bildkvalité. Jag startade bloggen för att det är nästintill omöjligt att hitta någon info om alla dessa anonyma gamla as på nätet. Välkommen!

   Radera