2020-12-30

Grundig Greenville 7004 NIC/TOP

    


Diskret lyx!

Det ringde en pensionär vid namn Ronny från Skellefteå och ville bli av en Samsung 28-tummare. De hade rent av sparat ett gammalt tidningsurklipp där jag sagt mig ta emot tjockisar för att ha mitt namn. Tjock-TV-akuten ryckte givetvis ut och hämtade den. Väl framme var det dock en Grundig, men det kändes bara bättre. Tyvärr råkade jag skada plasten vid ena högtalaren redan vid lastning i bilen (och limma ihop mina fingrar då jag senare lagade skadan!). Designen är spännande och han ska ha varit den ena ägaren i 22 år. Han gissade på att han köpt den vid slutet av 80-talet, men minnet sviker honom. Den är tillverkad i slutat av 90-talet. Även namnet är intressant, den verkar heta Grundig Greenville 7004 NIC/TOP, läckert namn! NIC står troligtvis för Nicam stereo, TOP verkar ha något att göra med text-TV-minnet på 8 sidor. På köpet (om man nu kan säga det då man får något gratis) fick jag också en budget-VHS av samma märke (Grundig GV 27) som troligtvis är exakt lika gammal. Mängden damm avslöjar att grejerna inte använts på ett bra tag.


TV:n är tillverkad i Nürnberg, Tyskland. Någon manual online finner jag ej, men väl en servicemanual till apparater med liknande chassikort. Detta kan bli spännande med andra ord! Mysigaste sättet att testa denna är ju helt enkelt att slänga in en gammal VHS-kassett så vi ser vad som funkar. Både TV och video presterar utmärkt. Så pass bra att jag fastnar framför filmen Ran (Kurosawa, 1985) i en hel timma. Den lortiga fjärrkontrollen presterar dock inte alls, knappt någon av knapparna fungerar fast batterierna är som nya. Med risk för besvikelse tar jag isär den helt och diskar alla delarna. Den är ordentligt flottig inuti, så pass att den inte får kontakt alls. Efteråt fungerar den genast helt perfekt. Till och med belysningen på knapparna fungerar, INTE vanligt att det finns på en fjärr från denna tiden. Läckert röda blir de då man trycker på en knapp på sidan. Att diska alla delar är alltså ett hett (läs: vått) tips om din gamla fjärrka krånglar.


För att vara en 28" känns burken väldigt liten och nätt. Menyerna är lite onödigt krångliga, men de vanliga funktionerna finns där om man letar lite. Eftersom jag sålt i stort sett alla mina Mega Drive-spel är det återigen Super Nintendo som får stå för testandet. Högtalarna på 20 watt vardera ser proffsiga ut och ger ett bra ljud, så pass bra att jag funderar på att ge den en femma i betyg. Brusandet när det blir tyst gör att det får stanna på en stark fyra. Bilden är också den mycket bra, inuti sitter en tub från Philips på 66 centimeter. Att båda SCART-ingångar tar emot RGB-signaler är MYCKET ovanligt på en TV från denna tiden. Hela TV:n signalerar diskret lyx. Uppe till vänster framtill sitter fjärrmottagare, strömknapp, volym- samt kanalväljare i en liten cirkulär enhet. En mardröm för de tillverkare som vill komma undan billigt. Sladden till chassikortet blir lite längre. Det blir ytterligare en plastbit att tillverka (i en annan färg dessutom) och så vidare. Luckan som är svår att se framtill döljer uttag för AV och hörlurar och är märkt Greenville. Ytterligare en "onödig" plastbit. Detaljer man tänker på då man öppnat mer än 50 TV-apparater de senaste åren.


Efter diskning av alla delar.

Ilsket lysande röda knappar, briljant!

Bilden är alltså bra, men kan den bli bättre? Servicemenyn är extremt enkel att nå, vilket även det är ANNORLUNDA. Tryck på "i" på fjärren så får du upp något som kallas för "dialog center". Tryck sen på "OK" och du kommer in en meny med lite grejer. Gå ner till "service" och tryck in koden "8500" och du är inne! Där kan man (och kvinna) ställa in bilden så den fyller ut rutan ordentligt. Ljus, kontrast och geometri hittar man på olika ställen i menyerna så det är lite meckigt, men resultatet är enastående. Bildröret är blixtstilla och har inte minsta darr. Detta är en riktigt bra TV med andra ord. Det enda störiga är att den gärna vill ställa om till 16:9-format hela tiden då man byter kanal eller mixtrar. Det finns dock snabbfunktion på fjärren för att ställa tillbaka det så det går snabbt.

I servicemenyn kan man ställa in bilden nästan precis hur man vill.


Varför är då denna modell så ovanligt intressant? Jo på grund av följande saker: 1. Två SCART som klarar RGB-signal! 2. Upplyst fjärrkontroll! 3. Enkelt att nå servicemenyn. 4. Och givetvis mycket bra bild och ljud. Nu är bara frågan var jag ska göra av den, jag behöver verkligen inte fler TV-apparater...

Gissa spelet!

En recension av VHS-spelaren Grundig GV 27 får dock någon annan stå för.

BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Omfattande, men förvirrande

EGENSKAPER
Märke: Grundig
Modell: Greenville 7004 NIC/TOP
Bildrör: Philips A66EAK071X01 (Tyskland)
Chassikort: 29704-003.53/00

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 20 w, 8 ohm) Ungern
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 2)
AV-komposit x 1 (på framsidan)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 80 W

FORMAT
Bredd: 81 cm
Höjd: 58 cm
Djup: 49 cm
Vikt: 32 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Tyskland
Lanseringsår: 1998
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://www.manualslib.com/manual/1021118/Grundig-St-63-705-Nic-Text.html#manual

PRISSTATISTIK

Ingen

18 kommentarer:

 1. Hej! Vill du ha en liten tjock tv? En LG CB-20F60X. Knappt använd, då den stått i en sommarstuga. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar gärna emot den, var finns den?

   Radera
  2. Den finns i Skråmträsk men kan ta med den till Skellefteå om det skulle funka bättre?

   Radera
  3. Skellefteå skulle funka. Har du någonstans där du kan lämna den eller vill du mötas upp? Är inte i stan så ofta.

   Radera
  4. Jag kan ta med den till jobbet, mötas upp där? Kan vi höras via mail? sagamarias (at) gmail.com

   Radera
 2. Hej, jag ställer samma fråga som Samlar-Majja: Vill du ha en tjockteve av mig också? Det bär mig emot att slänga den, eftersom den fungerar. Det är en Techwood 28SW, en riktig bjässe, kanske kan komplettera samlingen? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar gärna emot den, var finns den?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Å, vad bra! Den finns i Stockholm, hoppas det inte är för långt bort, eller att kanske någon har vägarna förbi och kan ta med sig den ..?

   Radera
  4. 80 mil bort, men ger du mig lite bilder eller info om den kan jag höra mig för om någon vän kan hämta den.

   Radera
  5. Ja, lite långt är det ju, men vore jättefint om du tog emot den. Kan jag mejla dig mer info plus bilder? På vilken adress?

   Radera
 3. hej! jag undrar om du har något tips på hur man hittar en bra crt nuförtiden? något bra forum eller tips... (jag bor i göteborg)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det absolut lättaste sättet att få tag på en CRT är att gå med i lokal köp-och-sälj-grupp på Facebook och fråga om någon har nåt att skänka bort. Har du tur kan du få något riktigt fint billigt.

   Vill du däremot betala en slant för en riktigt fin och bra CRT får du fråga lokala spelare och datornördar. Har du kollat med https://www.instagram.com/butikmackapar t.ex?

   Radera
 4. Hejsan, har hittat en Panasonic tc-14s1r. Geometrin är dock inte så bra på denna (skärmen är skuten rätt långt åt höger). Jag kan inte hitta hur man kommer in i service menyn, funderar på om det ens är möjligt på denna eller om man måste öppna upp den och göra det manuellt. Inget jag klarar av isf. Känner du till något om den modellen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte. Testa leta efter "Panasonic tc-14s1r service manual", ibland kostar de tyvärr pengar. Eller kolla hur de kommer in i menyn på liknande modeller.

   Radera
 5. Hallå. Söker en CRT med RGB! Råkar du sitta på någon kvalitetsskärm? Bor i närheten av Skellefteå och kan alltså hämta upp.

  SvaraRadera
 6. Hallå! Söker en bra CRT för reteogaming. Någon du sitter på i utbyte mot en slant. Bor i närheten av Skellefteå.

  SvaraRadera