2021-05-16

Hitachi CWP-350

      


En japan i Norrland!

Anders i Skelleftehamn tyckte det var synd att slänga denna fina gamla TV och sökte upp mig. Den ska vara inköpt runt 1979 för cirka 2000 kronor i Arvidsjaur och fanns länge hos hans mor i Boliden, men när hon gick bort köpte han loss den ur dödsboet för 1400 pix. Sedan fick den bli sovrums-TV i ett antal år, men ställdes bort då den analoga sändningen upphörde. Det är en mysig liten japan som är djupare än vad den är bred och väger in på 11 kg. Tyngden underlättas av det fina bärhandtaget. Söker man på nätet verkar den ha varit populär i Tyskland, men detta exemplar är godkänt för skandinaviskt bruk.Gulligt så det förslår.

Den udda storleken 13" verkar ha varit Hitachis melodi tillsammans med t.ex. 12". Klicka till höger i menyn här på sidan så får ni se (syns dock ej i mobilvy). De vackra dubbla antennerna har tyvärr ingen funktion idag och den ena har brutits av någon gång. Endast RF finns tillgängligt som ingång, vilket är brukligt vid denna tiden. Det står dock AV på kanal 8 konstigt nog. Det känns som det är dags att plocka fram en härlig gammal NES-klon med andra ord. Bildinställningarna hittar man (eller kvinna) bakom en liten lucka på framsidan och kanalinställningarna under en lucka upptill. Gulligt och läckert i en skön kombination. Kanalerna ställer man in med en liten plastpinne som fungerar genom att man använder ena änden för grovinställning (VHF & UHF) och den andra för fininställning.

Ännu en charmig liten lucka.

Otroligt dålig bild.

Bilden är kalasdålig då jag till sist lyckas ställa in nåt, men återigen har en dålig antennsladd letat sig kvar, jag trodde jag slängt dem alla. Letar upp en bättre och det blir genast en mysig bild från klonen. Varken bild eller ljud är direkt perfekt, men tillräckligt bra för att man återigen ska förälska sig i denna gamla teknik som var stäjt ov de art då videospelen var unga. Den duger gott att spela NES på för att få en charmigt mysig känsla. Bildinställningarna är få, men gör stor skillnad om du pillar på dem. Liter mer svärta och lagom med färg bara.

Nu börjar det likna nåt, lägg märke till det svarta upptill och nedtill dock.

Innan urblåsning. 42 år av damm!

Efter urblåsning, som ny!

Men hur portabel är den då? Njae, den är tung och den går varken på batterier eller 12-volt, så där känns den rätt underkänd. Inuti är den otroligt dammig så vi går loss med tryckluft. Efteråt kan man se att det finns ett helt gäng pottar att leka med, många av dem uppmärkta också. Vi testar med den översta NES-klonen (Computer Video Game) igen, den fungerade bra. Den undre (Entertainment Computer System) lyckades bara visa grå och röd bild tyvärr. Med den ena potten får vi bort de fula svarta fälten upptill och nedtill, vi kör PAL i ful-fullbildsläge helt enkelt. Med en annan kan vi ställa in bilden i sidled så det ser bra ut. Resultatet ser ni på sista bilden, mycket trevligt. Men denna apparat är gammal och ibland tappar den lite av fininställningen och då får man ratta lite på kanalinställningen igen. Men det kanske det är värt?

V.SIZE till vänster töjer bilden i höjdled, H-PHASE till höger centrerar den i sidled.

Tada!

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Hitachi
Modell: CWP-350
Bildrör: Hitachi 320CDB22, M 9G102640 (Japan)
Chassikort: NP8C-2

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 13"
Egentlig bildyta: 12"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 2 w, 8 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på sidan)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 29 cm
Djup: 39 cm
Vikt: 11 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Ljusgrå
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1979
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://www.manualscenter.com/manuals/hitachi/cwp350-service-manual.html

PRISSTATISTIK

Ingen

5 kommentarer:

 1. Att det står AV på kanal 8 har sin förklaring i att bilden från en video lätt börjar fladdra i överkant om inte mottagarens tidskonstant är anpassad för detta. Därför brukade man reservera en särskild kanal för video. Be mig inte förklara närmre men det har väl att göra med att linjesynken från ett videoband inte är lika stabil som den från en vanlig tv-sändning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det vara bästa kanalen för videospel också då?

   Radera
  2. Nej, inte om jag har fattat saken rätt. Videons lite ostabila synk kommer sig av att det är rörliga delar inblandade. Alltså en motor som driver ett videoband och videotrumma som snurrar.

   Radera
  3. Tycker för övrigt att den här TV:n ser ganska modern ut för att vara från -79. Visst saknar den fjärr och grön display som visar kanalnumret, men den har åtminstone infällt bildrör. På samtida Philipsmodeller stack bildröret ut så att man såg den svarta delen av glaset. Jag gissade spontant på 1985 innan jag läste inlägget.

   Radera
  4. Ja, visst är det 80-tals-futurism redan 1979!

   Radera