2021-05-17

LG CB-20F60X

      Koreanskt påskägg!

Hör och häpna, vår första LG på sidan. Numera en av de allra största TV-tillverkarna, men så har det inte alltid varit. Det första man slås av är hur tråkig denna TV är och hur läcker fjärrkontrollen istället fick bli. Anstränger man sig kan man kanske tycka att TV:n har lite av en monitor-look, eller? Söker man på nätet hittar man inte mycket om den, men det finns en till salu för 3 euro i Tyskland. Förhoppningarna är alltså lågt ställda. Spänningen är inte på topp direkt. Just detta exemplar fick jag av en dam som tyckte det var trist att slänga den då den fortfarande fungerade bra. Får se om det blir jag som låter bilan falla istället?

Läcker!

Bra bild!

Personligen har jag knappt ägt något från LG i hela mitt liv, förutom en flipp-mobil som ett tag var den enda på marknaden med Android. Det är inget fel på LG, det är bara att loggan är så förbaskat infernaliskt ful att jag inte kan stå ut med att ha den på min hemelektronik. Ända sedan 1995 har vi fått stå ut med skiten. Innan dess hette företaget Goldstar och deras 3DO-spelare ägde jag faktiskt en gång i tiden.

Vem minns inte denna klassiska elvan!?

Bilden är kanon sånär som på att den skulle behöva höjas en aning och självklart också fixeras i sidled vid SCART RGB. Ljudet får godkänt, men det är på tok för mycket diskant och jag hittar inga inställningar. Den ser ut att ha två högtalare, men det är en klassisk fuling, det finns bara mono-ljud på 3 watt. En habil TV alltså, med en överraskning ska det visa sig. Går du in i de sparsmakade menyerna kan du välja "SPEL" och plötsligt befinner du dig i en helt annan värld. Någon på LG har slängt in en halvdålig version av Space Invaders, men kulan du skjuter studsar delvis som i spel som Arkanoid. Du styr med riktningsknapparna på fjärren och skjuter med OK. Det går till och med att vinkla kanonen! Det är ett typiskt fult hemmagjort spel man skulle kunna hitta på en PC sent 90-tal, men av någon anledning smög det sig med och inte direkt dolt heller. Tyvärr lider det av seg uppdatering, annars funkar det bra. Oklart hur man ska orka ta sig till bana två dock.

En koreansk finess!

Fenomenet med inbyggda spel fanns på vissa gamla TV-set från 70-talet och var då i form av t.ex. Pong. Dessa är idag dyra och svåra att finna. Jag har också stött på någon DVD-spelare eller liknande en gång i tiden med ett inbyggt spel, men det tillhör inte vanligheterna. Pong-TV-apparaterna var dyra och marknadsfördes troligen hårt med spelen, detta är mer som ett påskägg bara. Kul LG! Allt är förlåtet (bara ni snart byter logotyp). Jag vill veta om spelet bara heter "GAME" eller något annat på andra språk, men hittar ingenstans i menyerna där man kan ändra språket. De är sannerligen dåliga, men bilden är så pass bra att man knappt behöver dem.

Spelet "spel", utgivet av LG 2001.

En annan konstigt grej är att du inte kan välja AV-kanalerna utan fjärrkan. Fast jo det går med ett trick. Gå in i menyerna med knapparna framtill på burken och välj där i andra menyn! Korkat så det förslår. Baktill står det att den är tillverkad i Europa, men öppnar man står det Polen på bakstycket, kanske var det skämskudde för polsk elektronik 199?, ja när är den egentligen tillverkad? Första juni 2001 verkar den fina LG-tuben vara gjord i Tyskland så vi gissar på det. På yoken står det dessutom Vilniaus Vingis, en av Litauens största elektronikproducenter, så det kanske stämmer det där med "Europa" ändå? De sistnämnda verkar ha gått under runt 2014.Jag hittar en manual som stämmer överens med denna TV till sist och där står det faktiskt om spelet på engelska, men det kallas trist nog bara "GAME", förhoppningsvis kanske man kan få fram koden ur något av chippen i framtiden och utröna vad programmerarens namn var? Denna TV kommer skänkas till Embracers spelarkiv som är under uppbyggnad och ska försöka samla samtliga fysiska videospel som finns. Detta har de garanterat inte!

Mitt high score 3300 poäng, 2021-05-17. Slå det!

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Klena

EGENSKAPER
Märke: LG
Modell: CB-20F60X
Bildrör: LG A48ECR43X54 (Tyskland)
Chassikort: PC-81A

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 20"
Egentlig bildyta: 19"
NTSC: Ja
Ljud: mono (1 x 3 w, 8 ohm) Motorjoy
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (på framsidan)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 230V, 50 Hz
Elförbrukning: 70 W

FORMAT
Bredd: 51 cm
Höjd: 47 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 18 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja & nej (se texten)
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Två upptill
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: 2001?
Manual: https://manualzz.com/doc/49447947/lg-cb-20f80x-owner-s-manual

PRISSTATISTIK

Ingen

4 kommentarer:

 1. Kul! Tyckte väl att jag kände igen fjärrkontrollen. Mina föräldrar hade en snarlik modell som extra-tv under några år från sent 90-tal (eller tidigt -00) fram till 2011. Om den skänktes bort eller hamnade i återvinningen minns jag inte, men sannolikt det senare. Oavsett är det inget jag grämer mig över. :)

  SvaraRadera
 2. Underhållande läsning, kul att den fick finnas kvar som samlarobjekt istället för återvinningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det. Tackar! Kände du till det här spelet?

   Radera
  2. Nej, kände inte till spelet, aldrig varit in på menyn ens. Så det blev en kul överraskning! Håller för övrigt med om LGs logga, förskräcklig!

   Radera