2021-07-20

Bang & Olufsen Beovision 8802

      Music machine!

Denna TV kommer från Övik och den nedlagda butiken Gullängets Radio-TV AB. Jag skulle egentligen bara få lite gamla datortidningar, men en drös med TV-apparater följde också med. Tack till Staffan som hämtade allt och fick in fyra stora B&O i sin Tesla X. Det var denna, en jag snart kommer återkomma till, en stendöd MS6000 och en som liknar 8802:an, men med stereo. Dagens TV är en Beovision 8802 från 1984.

Ful, tung och dålig...

Bilden är mycket bättre i verkligheten.

Fiffigt!

Det första man lägger märke till vid start är att ljudet är mäktigt. Riktigt mäktigt! TV:n har bara mono, men har hela tre högtalare ändå! Och riktigt fet bas för att vara så gammal. Tyvärr klarar den inte NTSC så det blir stora svarta ränder upp- och nedtill som på den gamla goda tiden. Jag hade först tänkt avspisa denna lite snabbt för att sedan göra mig av med den, men nu är jag tveksam. Den är sjukt läcker och skulle fungera bra som musikmaskin med Chromecast eller liknande.


En lapp baktill förtäljer att denna TV är extrautrustad med text-TV! Fjärren får jag tyvärr inte att fungera, den är till stor del i metall och dessa verkar alltid vara slitna av någon outgrundlig anledning. Beo-fantaster tyckte säkert den var asläcker, jag tycker den är kass rent igenom som Beos gamla fjärrkontroller brukar vara. Som tur är kan man göra de flesta funktioner genom en fiffig lucka bakom översta högtalaren.

Wait for it...

...voilà!

Tunn tunn tub!

Bakstycket lossas med endast två skruvar och den är extremt servicevänlig med utfällbara kretskort. Ett par pottar sitter tillgängligt för den som vill skruva till sig ännu bättre bild. Philips-tuben verkar väldigt odjup för att vara från 1984. Bilden är riktigt bra för den som vill spela PAL-spel i 80-talsstil eller kolla på gamla VHS-filmer, men den kommer aldrig bli något för puristen som vill ha NTSC, 60 Hz och fullbild. Den är dock oerhört läcker med ett svårslaget ljud och väl värd att bevara för framtiden.
BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Bang & Olufsen
Modell: Beovision 8802
Bildrör: Philips A66-540X (Okänt land)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 25"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (3 x 14(?) w) Japan
Text-TV: Ja (tillval)

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (6,3 mm, på framsidan)
DIN-ingång x 2 (förstärkare + kassett?)
DIN 41529-utgång x 1 (högtalare)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 70-135 W

FORMAT
Bredd: 77 cm
Höjd: 49 cm
Djup: 42 cm
Vikt: 41 kg (med benställning)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Teakträ, rosenträ eller vit
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Danmark
Lanseringsår: 1984
Manual: Ingen känd
Övrigt: Benställning

PRISSTATISTIK

2012-02-21: 325:- (Lauritz auktionshus)

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag är intresserad av att införskaffa en tjock-TV, säljer du möjligtvis apparater? Hur kommer man i kontakt med dig i så fall? Och vart i landet håller du hus? :)
    Vänliga hälsningar,
    Karl

    SvaraRadera