2022-08-07

Philips 14PV358/01

      


Vee Håå Ess?

Hämtade denna TV hos mina föräldrar under semestern. Det är den andra i raden av köks-apparater de haft. Den första var en charmig Philips CT 2007 (som det inte verkar finnas en enda bild på online) och nuvarande är en hyfsat ny Sony LCD. Varför vi hade en TV med VHS i köket är oklart, jag tror inte den funktionen användes allt för flitigt. 14PV358 ska också finnas i två andra versioner kallade 350 och 354. Utanpå manualen kallas de fyndigt nog för TVCR! Av någon okänd men trevlig anledning har även manualen sparats.Philips skryter duktigt i manualen om ShowView, dubbla videohuvuden, CrystalClear Video m.m. Den klarar även av longplay, något som ingen någonsin använde, eller? Longplay gjorde att man kunde spela in dubbelt så mycket på en kassett, men kvallan blev sämre och vem orkade ha 8 timmars material på en 4-timmars-kassett?

Att idag kika på en VHS-film i widescreen på denna apparat ger en imponerade liten bild. Inte mycket större än fyra moderna mobiltelefoner bredvid varandra. Ljudet är inget att skryta över, men bilden är riktigt trevlig. Även vid spelande, dock lyckas jag inte testa 60 Hz och få fullskärm via en Mega Drive, vilket är mystiskt.Fjärren är standard Philips-tråkig, men helt okej förutom luckans öppningsflärp som är precis sådär spetsig att man får den långt in under nageln då man försöker öppna den. Duktigt usel design. Jag vet inte om jag skulle vilja spela TV-spel på denna burk i framtiden, men som en liten film-TV är den riktigt mysig. Under testet ser jag hela filmen Space Cowboys som jag av misstag köpt på mig då jag råkade förväxla den med Space Truckers. Kanske var det tur, den andra filmen är en riktig kalkon med Dennis Hopper.AV-ingång på framsidan döljs under en liten lucka.

Inuti sitter en Philips-tub från Brasilien vilket är lite otippat, landet alltså. Att skeppa tuber till Europa från Sydamerika kan inte ha varit ekonomiskt genomtänkt. Baktill står det att apparaten är gjord i Europa, mest troligt Italien då de finns en del italiensk text. Varför de vill dölja det landet är oklart, jag kunde förstått det om det var ett öststatsland som var kända för dålig kvalitet. Men men...

Små TV-apparater med inbyggda VHS-spelare brukar man kunna få några hundringar för så det återstår att se vem som tar hand om denna snart.

Tar ni denna klassikern?

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Hyfsad

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: 14PV358/01
Bildrör: Philips A34EJL02X114H (Brasilien)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nja (klarar av att spela VHS NTSC-kassetter)
Ljud: Mono (1 x 5 w, 16 ohm) land
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (på framsidan)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240 V (198-264 V enligt manualen), 50 Hz
Elförbrukning: 44 W (48 W enligt manualen)

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 40 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 13 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Silvergrå
Bärhandtag: Ja, 2 ynkliga på sidorna
Tillverkningsland: Europa (förmodligen Italien)
Lanseringsår: 2000
Manual: https://www.bruksanvisni.ng/philips/14pv358/bruksanvisning
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

2022-09-02: 400:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar