2022-12-05

Philips 28PW6420/01

      


Hemtjänst-TV?

Hemtjänsten i Fällfors behövde en ny TV med moderna funktioner och då åkte denna ut. Inte det jag hade hoppats på, men kanske värd en recension i alla fall? Detta är en av dessa mastodonter som håller på att dö ut snabbt nu. Modern som i widescreen, antik som i CRT-tub. Eftersom det är en 28" går den faktiskt att lyfta på en man, men några direkta bärhandtag bjuder Philips inte på. Liknande 32-tummare är klassiska ryggdödare som en normal människa har svårt att få armarna runt. De få som är kvar borde användas till strongman-tävlingar.

Headhunter från svenska Amuze 2001 ser riktigt bra ut på denna TV! 

Som retro-TV tänker jag att man eventuellt skulle vilja ha den till PS2 eller första Xbox? Faktum är att ett gäng spel till SEGA Saturn och Dreamcast också stödjer widescreen, mycket intressant! Eventuellt kan den också vara intressant om man ska göra en installation från tidigt 2000-tal. Den verkar ha lanserats 2005 och är idag alltså inte ens 20 år gammal. Vi tar väl och testar aset.


Ljudet fungerar inte till en början, men efter lite joxande kommer det igång. Oklart varför. Det är ett väldigt brusande då man höjer lite, men på nästa spel är det klockrent med ordentlig bas. Väldigt mysko. Ljudet har förmodligen potential, men något stör. Bilden är som misstänkt ruskigt bra, både för 2D och 3D. Tyvärr väger inte det fina platta bildröret med 60 Hz och NTSC-uppspelning upp nackdelen av widescreen och den klumpiga uppsynen av Herr 28PW6420. Och varför var alla dessa apparater i silver, har någon sett en liknande i svart eller vitt så hojta till!? Ja, vilken annan färg som helst bara! Menyerna är extremt enkla, standardgrejer som färg, kontrast och liknande, men även "rotation" av väldigt oklar orsak. Om det finns rotation av bilden, borde det väl finnas andra mer avancerade funktioner också kan man tycka! Det finns en rad möjligheter att visa bilden i 4:3, 14:9 och 16.9, men ingen känns riktigt optimal för TV-spel. 14:9 ska vara en kompromiss mellan de andra två, men jag har aldrig hört talas om någon som använt det... någonsin. Som att köra på 50% diesel och 50% bensin i sin bil? Blir det bra?


4:3 eller widescreen? Leverpastej eller julskinka?

Inuti hittar vi en hyfsat ohelig allians. Två av världens största tillverkare av TV-apparater gjorde tydligen ett samarbete och 2001 bildade de LG.Philips Displays för att tillsammans tillverka CRT-bildrör. Tydligen hjälpte inte ens det så 2006 gick de i konkurs enligt Wikipedia. Företaget LG.Philips LCD (numera endast LG Displays) visade vägen för framtiden istället. Bland annat med en kartell med olaglig prissättning. CRT:n fick aldrig en ärlig chans i slutet kan man tycka.För att ta dig in i servicemenyn trycker du bara 0, 6, 2, 5, 9, 6 och MENU. Väldigt enkelt, men väl där tar det stopp för mig. Se servicemanualen längst ner här, min TV/fjärr vill inte djupdyka i menyn. Väldigt trist, för den ser spännande ut.

Fjärren är tråkig, men helt okej och funkar även till VHS. Ska du verkligen satsa på en sån här TV är mitt råd en 32" av yppersta kvalité, annars är de bara att skippa. Den svenska reklamen nämner också att denna TV:n hade twin page text-TV!!! Två sidor samtidigt! Wow! Detta hade varit lockade för mig, även 2022!

På väg mot servicemenyn, men tyvärr tog det stopp.

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Konstigt sparsmakade

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: 28PW6420/01
Bildrör: LG.Philips Displays W66ERF112X013 (Tjeckien)
Chassikort: L04E AA

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 16:9
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud:  (2 x 15 w, 8 ohm) reklamen säger 2 x 10 w!
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (på sidan)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på sidan)
Förstärkarutgång komposit (L+R)
+ ett serviceuttag

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 77 W

FORMAT
Bredd: 80 cm
Höjd: 52 cm
Djup: 51 cm
Vikt: 39 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Silver
Bärhandtag: Två små inbuktningar upptill fram. Extremt dåliga.
Tillverkningsland: Europa (möjligen Italien)
Lanseringsår: 2005
Manual: https://www.manualslib.com/products/Philips-28pw6420-01-387933.html

PRISSTATISTIK

Ingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar