2022-12-18

Casio TV-410

     


Liten men tuff?

Den minsta TV-apparaten som funnit vägen fram till tjock.tv är här! Lånad från Embracer Games Archive i Karlstad. Med sina 2" är den löjligt liten, i alla fall skärmen. Enheten är stor som en gammal Walkman. Färg har den och både inbyggd och extern antenn, alltså borde man kunna koppla in nåt med en RF-sladd om man konverterar till ett 3,5 mm:s hörlursuttag, återstår att se. Komposit är det normalt sett inga problem att få över till en sådan kontakt, men vete katten hur det kommer går med antennsignaler?

Låååång antenn!

Liiiiten bild!

Förutom att söka kanaler (vilket inte går längre då allt är digitalt här i landet) så finns det ljus, volym och en dold färg-knapp. Den är sjukt charmig, men från 1990 så jag förväntar mig en riktigt dålig bild. En video på nätet från 2021 visar dock någon som skannar genom flera spansktalande kanaler och det ser helt okej ut. Förhoppningarna höjs plötsligt! Självklart är detta en LCD-skärm och inte CRT. Baktill finns ett stöd man kan fälla ut, det är dock inte ställbart så du får endast en vinkel på skärmen. Inkluderat är även ett litet skyddsfodral i typ läder.

När konsolen är många gången större än skärmen.

Ser ni vilket spel det är ens?

Letar upp min låda med udda bild- och ljudkablar som är perfekt för sådana här jobb. All borde ha en! Jag börjar med att testa komposit ut från ett NES och när den skannar genom kanalerna stannar den faktiskt på ett ställe, men jag får ingen bild. Över till RF och där har jag en perfekt sladd som är typ en RF till 3,5 mm. Napp direkt. Ljud och bild på VHF-bandet. I början sämre än den sämsta original-Game Boy du kan tänka dig, men efter att ha rattat till färg och ljus blir det okej. Ljusinställningen går bara att ha på ett speciellt sätt annars blir det direkt för ljust eller för mörkt. Bilden är så liten att det inte går att läsa texter och man ser i stort sett inte skott och knappt fienderna. Inget för dig som vill spela med andra ord. De svarta bakgrunderna ser ut att små vita prickar i sig, det gäller nog all grafik egentligen, allt är lite smutsigt, men bättre än såhär blir det nog inte. Det gick i alla fall! Och kanske du kan lura någon att Casio gjorde en spelmaskin som skulle konkurrera med de andra bärbara på 90-talet. Det avslöjas dock av att den bara har en knapp för uppåt och en för nedåt på framsidan. Ljudet är dock riktigt bra, så njut av det!

Några av de kablar jag tänkte skulle passa för denna uppgiften.

Slutbetyg? Charmig men usel!


BETYG

Bild: 1/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Casio
Modell: TV-410
Bildrör: Okänt
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: LCD
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 2"
Egentlig bildyta: 2"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x ? w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm för extern antenn/RF)
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm för hörlurar)

STRÖM
Volt: 6 V (4 x AA batterier) eller Casio adapter AD-K65
Elförbrukning: 3,2 W

FORMAT
Bredd: 80 cm
Höjd: 130 cm
Djup: 35 cm
Vikt: 0,2 kg (utan batterier)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1990
Manual: https://www.manuals-in-pdf.com/download-TV410-CASIO-p-91215.html (betallänk!)
Servicemanual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

Ingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar