2023-05-26

Emperor CTVR-600E

      Permanent gästspel?

Den här TV:n har jag ägt sedan den var ny. Och vem är jag? En tjock-TV-entusiast som då och då har synts i kommentarerna här på bloggen och nu skriver mitt första inlägg som gästskribent.

Testbild skapad med hjälp av programvaran Shotcut. Spelas upp från ett USB-minne på en DVD-spelare.


Det är en 5,5 tums färg-TV tillverkad 1987. Kvittot är borta sedan länge men priset lär ha varit 1995 kr hos den lokale TV-handlaren på Nygatan i Falkenberg när det begav sig. TV:n är fortfarande i bruk men med åren har det blivit mer och mer i nostalgisyfte snarare än för att verkligen titta på TV-program.Bild och ljud är okej, både via antenningång och RCA-kontakterna. Åtminstone om signalkällan är en DVD-spelare, digitalbox eller liknande. Med en Commodore 64 inkopplad vill bilden inte riktigt vara stilla. Svaga synkpulser från 64:an? Bildgeometrin är det sisådär med. Bilden både lutar och buktar lite inåt vid kanterna. Fenomenet syns tydligt på testbilden nedan men det är inget man störs särskilt mycket av vid normalt tv-tittande. Även om det finns gott om justeringsmöjligheter på bildrörshalsen men jag har inte velat röra dem. Risken är mycket stor att resultatet skulle bli en oanvändbar TV…

Titta på de senaste musikvideorna från Sky Channel och bildens tillkortakommande märks knappt alls.

Loggan i närbild.

Ett antal tillbehör listas i manualen. Bland annat en passande nätadapter som snäpps på baktill. Även ett batteripack (art. BP-100) och en bilantenn som förmodligen ska monteras på takräcket ska ha funnits (art. ANT-100). 

Omkopplaren längst till höger aktiverar AFC, dvs automatisk frekvenskontroll. 

Extra plastskiva som inte fyller någon större funktion.

Vad är Emperor för ett märke då? Inte mycket går att hitta på nätet men det verkar faktiskt ha varit ett riktigt märke med egen tillverkning, till skillnad från många andra lågprismärken förr och nu. Dock verkar de även ha sysslat med OEM-tillverkning då denna apparat tydligen gick under namnet Swing TVP-2761 i Tyskland.

RCA-kontakterna på sidan kan användas både som in- och utgångar. Varför utgång kan man fråga sig. Tja… Kanske användbart om man vill spela in bild och ljud på en video som saknar tuner? Eller för att ansluta till en större TV? En enkel skjutomkopplare används för att växla mellan in respektive ut. Antenningången är som så ofta på bärbara TV-apparater kompatibel med en 3,5 mm teleplugg.

TV:n, som faktiskt även är en AM/FM-radio är försedd med ett frontglas (som är av plast). Det är inget tonat kontrastglas som på samtida Bang & Olufsen, nä den här plastskivan är helt transparent. Tyvärr har den med åren blivit lite repig så jag väljer att köra utan.

Bildröret kommer från Matsushita och heter A14JJD30X. Övriga komponenter som jag lyckats identifiera kommer från bl a Sanyo och Philips. TV:n är endast avsedd för PAL B/G, dvs Västeuropa förutom Frankrike, Storbritannien och Irland. NTSC fungerar men ger en svartvit bild.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Emperor
Modell: CTRV-600E
Bildrör: Matsushita a14JJDD30X (Japan?)
Chassikort: ?

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 5,5"
Egentlig bildyta: 5,5"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 0,6 w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit x 1
Antenningång/RF x 1 (3,5 mm)
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: Nominellt 12 V
Elförbrukning: 20 W

FORMAT
Bredd: 19 cm
Höjd: 14 cm
Djup: 22 cm
Vikt: 3 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Taiwan
Lanseringsår: 1987?
Manual: Ingen känd

PRISSTATISTIK

1987-01-01: 1995:- (nypris)

1 kommentar:

  1. Se där ja, då var man publicerad på Sveriges största tjock-tv-blogg. Note to self: Korrekturläs lite noggrannare nästa gång, retligt när man upptäcker småfel först när texten är publicerad.

    SvaraRadera