2023-06-14

Sharp C-1004N

      


Sharp Yacht TV!

Denna Sharp köptes för att användas som båt-TV 1984, på Tyhlins i Skellefteå. Priset var då hissnande 4000 kr, över 11 000 i dagens penningvärde. Den har aldrig fått stå kvar i motorbåten och utsatts för fukt, utan tagits väl om hand. Säljaren ska nu flytta och det är dags för den att ta farväl. Jag får de flesta tjockisar gratis, men denna ser så intressant ut att jag slår till på Facebook-annonsen. Jag lämnar adressen med en finfin VHS och gratis kassettbandare också. TV:n har stått still länge då de senare uppgraderade till större båt och större platt-TV (även om också den idag såg extremt fjuttig ut). Mottagningen var alltid bra trots att de endast använde den inbyggda antennen. Intressant nog finns det uttag för två antenner på denna modell! Men det är inte därför vi är här idag... eller?


Den dolda servicemenyn behöver ingen kod, bara ett handgrepp.

Nej, eller jo, vi ska kika på Fru Sharp C-1000N Linytron Plus "Black Stripe" som också verkar finnas i en S-modell. Oklart vad som skiljer. Baktill står det ett stiligt S för Sverige på den stora etiketten och sen små extra lappar för Danmark, Finland och Norge intill. Kan N stå för Norden kanske? Bilden är rejält risig och jag hittar först inte några inställningsmöjligheter, de gömmer sig under bärhandtaget. Fiffigt eller bara jobbigt? Användaren får bestämma. Pottarna racklar rejält och det är svårt att få bra bild. Jag blåser ur den med tryckluft och passar på att rengöra reglagen med elektronikspray. Sprayar och snurrar några gånger. Succé, nu fungerar de perfekt. Bilden blir bättre och bättre, så ge inte upp. Fortsätt justera trots att det bara är ljus, kontrast och färg. Det går att få riktigt bra bild för vad den är. Baktill finns även V-hold, men där är det bara antingen hyfsad centrering eller helt ur gängorna som gäller. Ingången är BNC, men det fixar du med en liten adapter till koaxial.


Omfattande men liten manual.

Manualen säger Linytron Plus, kan det vara Sharps version av Sonys Trinitron? Inuti står det även Black Stripe på tuben. Ännu mer funkigt. Eftersom den använts i en båt går den givetvis även på 12 volt. I manualen står det att den medföljande kabeln hade krokodilklämmor du fäster på batteriet, klämkäckt värre! Ljudet är okej, men inte mer. Konstigt nog är halva skalan på reglaget helt tyst, så man får skruva upp mycket. Testar med lite elektronikspray där med, vilket fixar biffen. Underskatta inte elektronikspray. Och vad du än gör, förväxla det INTE med 5-56 eller liknande! Det smörjer du cykelkedjan med!


Med krokodilklämmor!

Alltså, en gullig TV med helt okej bild och ljud som passar bra för t.ex. en installation eller utställning. Den är lika djup som den är bred, vilket inte syns alls på reklambilden på manualen. Mitt helt nya exemplar av Alwa's Awakening vill dock inte lira alls, det måste vara trasigt från fabrik. Surt sa räven.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER
Märke: Sharp
Modell: C-1004N
Bildrör: Sharp 4J 270ACB22 (Y) (Japan)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 10"
Egentlig bildyta: 09"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1 w, 16 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit x 1 (BNC)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz, 12 V
Elförbrukning: 42 W, 37 W

FORMAT
Bredd: 33 cm
Höjd: 23 cm
Djup: 33 cm
Vikt: 8 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1984
Manual: Ingen känd
Servicemanual: https://www.nodevice.com/service-manuals/tv/sharp/c1004g/263094

PRISSTATISTIK

2023-05-19: 300:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar