2023-06-25

Philips 21PT352A/13

      


Rund doldis med audiofili!

Mycket konstigt... jag finner inte en rad om denna online. Den är ju inte diskret direkt. Ännu en Philips 21-tummare tänker kanske någon om man bara ser texten. Men den är rund! Och den har en uppfällbar högtalare, låt gå att motorn är trött på den. Även denna TV kommer från Gaming Grannar som fann den någonstans i Örebro-trakten. Jag köpte loss den för 300 kronor och Dave hade gett något liknande. Ingen av oss för att direkt använda den utan mer för att förbarma oss så den inte hamnar på soptippen. Denna borde vara värd att bevara för eftervärlden för sitt estetiska yttre, men kanske är även bild och ljud tipptopp?

Wrekking to da Crue! Alles gut!

Designen är som sagt det som slår en direkt, den är rund och ganska cool. Är detta de enda bilderna av den online?? Manualen nedan har endast några få bilder på hur man ska montera glasskivan framtill. Tittar man närmre på dumburken ser man att fokus även är på ljudet. Upptill bak finns en högtalare riktad uppåt. Men det finns även en precis ovanför frontglaset som fälls upp då man startar TV:n! Något som Bang & Olufsen haft på några modeller. Motorn är som sagt lite seg, man får hjälpa den upp, men ner fälls den finfint då man stänger av. Men kan den vara stereo med den här uppsättningen? Två högtalare i rad, eller? Inte blir jag klokare av att jag inte kan skicka över ljudet till vänster i balansen, är den rent av mono? Det verkar dock sitta två högtalare i den utfällbara luckan.

Svarta delen upptill där bak döljer "bas"-högtalaren.


Den lite coola, men krånglande uppfällbara stereo-högtalaren.

I manualen står det "Printed in Italy by G.S.F. 93/12". Ska vi gissa att den är från 1993? Den klassiska "bakstycke-kol-14-metoden" kommer nog ge oss svar snart. Fjärrkontrollen är av den schizofrena sorten med två sidor. Eller multipel fjärrkontrolls-störning som det heter om man ska vara helt korrekt 2023. För det ska man väl, eller? Stativet är trevligt och i rejäl plåt. Bilden är bra, men inställningsmöjligheterna är tyvärr få. Man skulle gärna vilja skruva lite mer, det finns en del pottar inuti dock. Lite väl omärkta för att jag ska orka skruva på dem dagen till ära.

Så välanvänd att man får pröva sig fram, inte mycket text kvar.

Testar med Nintendo NES (komposit), Luxor VEC (RF) och en Amiga 500 Mini (SCART). Alla rullar på som de ska men Amigan har lite problem med rätt bildformat då den är gjord för moderna widescreen-apparater. Lite synd att de inte kunde lagt till så att den gick att använda bättre på 4:3-burkar också. Till den måste en HDMI-till-SCART-konverter användas för att det ska funka. Tillbaks till årtalet, tar man av skalet hittar man mycket riktigt ett datum då bakstycket i plast tillverkats; 1994. Men den verkar ha varit i produktion sedan 1993, vilket alltså också borde vara lanseringsåret. Det som förbryllar dock är att plasten ovanpå, som man borde kunna kalla högtalargaller, är tillverkat 1996!


Små ynkliga högtalare ditspända med var sin stålpinne.

Bättre kvalla på den stora baktill, ordentligt fastskruvad och med en plåtlåda som skydd/resonanslåda?


Jag försöker väcka motorn till liv i den utfällbar högtalaren, men den verkar plötsligt stendöd, konstigt. Inuti den sitter två små ynkliga högtalare det står 12 watt på, det tvivlar jag starkt på, kan det vara 1,2 w? Basen eller vad man ska kalla det baktill är desto kraftigare, men på den står den bara 16 ohm. Ohm i högtalare är en djungel jag inte kommer ge mig in i, då blir jag uppäten. Rent tekniskt borde denna TV vara stereo, men den verkar inte funka riktigt som den ska ljudmässigt. Och även här är inställningarna minimala tyvärr. Jag byter plats på de två små högtalarna och båda funkar, men den högra får ingen kräm från kretskortet alls, surt. Var det inte tvärtom nyss? (Nej! /Reds. anm.) Använder man balansen försvinner också den bakre basen åt det ena hållet, det känns ju rent lite amatörmässigt kopplat kan jag tycka. Det är synd, för du kan spela både högt och bra på denna burk egentligen och den borde få mycket högre betyg på ljudsidan. Och ja, jag behöver en bättre kamera... det kommer.

Best - game - ever!

Not the best game ever. But still fun!


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Träig

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: 21PT352A/13
Bildrör: Philips A51EAM31X45 (England)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Nej
Ljud: Stereo (2 x 12 w, 8 ohm + 1 "bas" x 12 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1
Audio ut (komposit) x 1
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, på framsidan)

STRÖM
Volt: 220-240V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 61 cm
Höjd: 59 cm
Djup: 51 cm
Vikt: 33 kg (inkl. benstativ)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Ja!
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Italien
Lanseringsår: 1993
Manual: https://archive.org/details/manualsbase-id-143213/mode/2up
Servicemanual: Ingen känd
Övrigt: Metallstativ ingår

PRISSTATISTIK

2023-03-03: 300:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)
2023-12-01: 300:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2 kommentarer:

  1. Plockade fram mina Philipskataloger men tyvärr så saknas åren 1993 och 94 i samlingen. :( Hittar inte denna tv vare sig 92 eller 95.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och själv har jag typ 1989 till 1991. :P

      Radera