2016-09-27

Mark Prelude DC-2


Underligt, underbart skräp!?

Mark, Mark, Mark... Detta märke som ständigt försett oss med värdelös elektronik genom åren, ofta via postorder. Endast slaget av United, världens mest berömda skräpmärke. Här har ni Mark DC-2 eller Prelude som den också verkar kallas. Om de har nåt otalt med bilmärket Honda är okänt, de hade ju som bekant modeller vid namn Honda Prelude och Integra. Den senare finns i varianter som kallas för just DC2. Förutom radio och kassett på denna lilla bergsprängare finns det även en liten 4,5" skärm. Underligt? Njae ganska vanligt förr i tiden då det experimenterades med olika stereoformat. Just detta exemplar köptes av Sonefors för runt 200 kronor om jag inte minns fel.

Spelet som skulle bli Crocodile Dundee?
Bilden är svartvit och riktigt dunderusel. Antenningången är av 3,5 mm-typ och fungerar, men bilden går aldrig att ställa in helt hundra. Det påminner rätt mycket om den första, lilla Game Boy-skärmen faktiskt! Vidare har den AD (Acoustic Dynamics) och FST (Flat Square Tube), saker som inte verkar betyda det minsta. Men, den har faktiskt ett plant bildrör vilket är lite snajsigt.

Vad ska man då med den? Visst det går att spela, men det är ingen vacker syn och det är svårt att se vad som händer på kanterna. Det går att ställa in V-hold, kontrast och ljus, men det blir inte mycket bättre bild för det. Förutom att den är charmigt snygg så är den dock lämplig att spela spelmusik på. Det går faktiskt bra att dra igång ett NES t.ex. bara för att lyssna. Dock går det tyvärr inte att kräma ur mer bas ur den, det enda den har är en diskant-spak. Och rör man den låter det antingen för skränigt eller på tok för dovt. Dessutom är det svårt att få bort allt bruset och få en riktig klar ljudbild, audiofiler gör bäst i att hålla sig borta från denna maskin om de inte vill ha en utmaning eller möta den vita porslinsguden. Dock är det stereo!

Och snygg är den i alla fall! Alltid något.

Nej, det är INTE Game Boy-versionen!


BETYG
Bild: 1/5 (svartvit)
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Mark
Modell: Prelude DC-2

BILD/LJUD
Typ: CRT (plant)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 5"
Egentlig bildyta: 4,5"
NTSC: Nej
Ljud: Stereo
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1 (3,5 mm-uttag)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz (DC 12 V eller 10 st D-batterier fungerar också!)
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 50 cm
Höjd: 18 cm
Djup: 17 cm
Vikt: 4 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: Troligtvis tidigt 80-tal
Manual: Ingen känd
Övrigt: Vikbart ställ undertill, inbyggd antenn (funkar numera endast för radio)

PRISSTATISTIK
2022-01-28: 250:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)

2 kommentarer:

 1. Otroligt vacker apparat. 100 procent 80-tal. Men varifrån kom Mark egentligen? Var det en svensk importör som hittade på märket eller fanns det även i andra länder? Vem tillverkade?
  Jag kom nyligen över en liten svartvit TV av detta märke och öppnade den för att se om där fanns några ledtrådar. Bildröret var från Samsung och i övrigt kunde jag identifiera en IC-krets från just Samsung och två från NEC. Annars väldigt generiskt och anonymt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna verkar finnas under namnet Tensai också. Då är det Akai bakom. Så kanske japaner? Leta i dina postorder-kataloger, kanske typ Ellos-exklusivt?

   Radera