2016-09-15

Philips 14PT1556En spansk holländare?

Philips. Ett märke vi alla känner till från den tiden då TV-apparater fortfarande tillverkades på vår sida klotet, kanske inte lika exotiskt som Sony, eller exklusivt som B&O, mer som en 245:a, bruk före stuk helt enkelt. Denna 14” knubbis dök upp på min lokala loppis och med sin ful-snygga kosmonauthjälms-look, bärhandtag och sobra 2-tons grå färg gick det inte att motstå att slanta upp 75:- och ta med den hem.

Just detta exemplar startade sitt liv 26/8 1992 och är utrustad med en spansk CRT av märket Barayo, ”Made in Europe” står det på baksidan, och jag misstänker att den är sammansatt i antingen Italien eller Grekland, där Philips verkar haft sammansättningsfabriker under denna tid. (Enligt manualen skall denna modell också finnas i ett senare utförande med bildrör av typen black HiBri, en typ av bildrör med mörkare glas som skall framhäva kontrasten bättre,samt minska ljusreflektioner från omgivningen. Inget att skriva hem om direkt, effekten blir som när vissa tillverkare monterar ett lite mörkare glas framför sitt bildrör, mitt ex innehåller dock ett ”vanligt” bildrör.)Tyvärr saknade detta ex fjärrkontroll, men alla bildjusteringar (ljusstyrka, färg, kontrast samt skärpa) finns tillgängliga via ett menysystem på fronten, där även programvalsknappar samt volym, kompositingång och hörlursuttag finns. På baksidan återfinns, förutom en blaffig Philips-logga, RF- ingång samt en SCART-ingång som accepterar RGB, samt både PAL/NTSC i både 50/60 HZ, (enligt manualen tar den även SECAM?) vilket är mycket bra för en TV i denna storlek.

Hur är bilden då, Jo, efter justering skulle jag säga klart godkänd för en TV i denna klass, även om färgjusteringen lämnar lite att önska, röd färg blöder lätt, dock mest i NTSC, och detta verkar vara svårt att justera bort i och med att ingen individuell färgjustering finns, inget som stör vidare mycket vid spel dock.Men, på tal om att lämna lite att önska: ljudet... ljudet är i mono och under all kritik. Precis som i många minder apparater är chassiet gjort för två högtalare, men bara en monterad, ljudet är sprött och helt klart avstämt för tal och inte spelmusik, tyvärr finns inga justeringsmöjligheter för att rätta till detta. Senare modeller (black HiBri varianten) verkar dock vara utrustade med nått som Philips kallar ”smart sound”, vilket dock bara verkar vara 4 stycken olika EQ-presets, och hjälper troligen föga. Även hörlursförstärkaren verkar undermålig, även om ljudet med skapliga lurar är klart bättre än den inbyggda skräphögtalaren, Nej, här blir det klart underkänt.

Summa summarum är detta ändå en trevlig apparat som accepterar många olika bildformat, och som med sin nätta design och inbyggda bärhandtag passar utmärkt som extra retrospels-tv eller att ta med på nästa spelträff, glöm inte hörlurarna hemma bara…

/MyranBETYG
Bild: 3/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: enkel

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 14PT1556

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Nej (enligt manualen finns det möjligen på senare modeller)

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
AV-komposit x 1
SCART x 1 (RGB)
3,5 mm hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 38W (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 38 cm
Höjd: 38 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 9 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: Troligtvis tidigt 90-tal
Manual: http://download.p4c.philips.com/files/1/14pt1556_21/14pt1556_21_dfu_eng.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar