2016-10-10

Kendo CT506711

En varg i fårakläder?

Vid upphämtning av en Sony skulle det även följa med en SABA. Det visade sig vara en Kendo 20":are. En skräp-TV var min första tanke, Kendo vad är det ens för märke? Det är väl en japansk kampsport! Söker man så finner man att det är turkiska Vestel som äger varumärket. Vestel gör (eller gjorde) TV-apparater under massor av namn såsom Finlux, Luxor, Regal, Telefunken, Isis(!) och som sagt Kendo. De tillverkar även billigare modeller åt AKAI, Daewoo, Funai, JVC, Panasonic, SABA, Sanyo, Philips, Hitachi, Toshiba med flera. Listan kan göras hur lång som helst. Att den däremot är tillverkad i Spanien istället för Turkiet ökar på spänningen, som nu ligger runt 230 volt! Planen var att snabbt recensera denna produkt för att sedan ställa ut den vid grovsoporna och glömma bort den. Det gick inte riktigt som jag tänkt.

Det är dock helt klart en budget-TV, fjärrkontrollen är liten och har inget varumärke tryckt på sig. Etiketten baktill på TV:n ser ut att vara vanligt papper med lite tejp ovanpå och knapparna på burken är av dålig kvalité. Ljudet kan vi också genast avfärda, trots plats för två högtalare finns bara en med burkigt ljud. Dessutom är hela skapelsen ful och klumpig! Men se och häpna, bilden är riktigt bra! Hur kan det komma sig? Vi måste helt enkelt skruva upp och se vad det är för bildrör som denna burk döljer.

Notera den lilla klena högtalaren till vänster.


Precis som tjock.tv misstänkte. Bildröret är från Philips och dessutom tillverkat av riktigt håriga män från Storbritannien, mest troligt med stora mängder alkohol i blodet. Kendo CT506711 må vara skit, men bildröret Philips A51EAL155X11 är inte fy skam! En snabb sökning och samma tub verkar även sitta i Sanyo CE21FN1-E, Orion och Sharp-TV-apparater. Vad ska man då göra med en sådan här skapelse? Svaret är egentligen uppenbart, släng skalet och montera tuben i ett arkadkabinett! Frågan är bara om chassikortet är nåt att ha?


Men se på klåen! Ett holländskt-brittiskt hantverk, precis som jag trodde.
Bilden är som sagt bra och klarar SCART RGB och NTSC. Den är dock dåligt centrerad och skulle behöva förflyttas lite till höger. Av med huven (igen?) och skruva lite på en av de rejäla pottarna. Inga problem, mycket enkel att ställa in både i höjd- och sidled, ännu ett plus till "Kendo". Med fjärr eller direkt på TV:n kan du ställa in kontrast, ljusstyrka och färg. Men dessutom SKÄRPA, detta tillhör inte vanligheterna ens på en dyr, fin TV! Att det sen knappt märks någon skillnad är en annan sak. Varför sitter det då ett så bra bildrör i en skit-TV? Inte en susning, men förklaringen är säkert att det låg några tusen Philips-tuber som blivit över när alla skulle ha LCD, Vestel köpte upp och slängde i dem i allt möjligt.

BETYG

Bild: 4/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 1/5
Menydesign: 3/5

EGENSKAPER

Märke: Kendo
Modell: CT506711
Bildrör: Philips A51EAL155X11

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"?
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 50 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 50 cm
Höjd: 46 cm
Djup: 49 cm
Vikt: 19 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Spanien
Lanseringsår: Tidigt 2000-tal?
Manual: Ingen känd

3 kommentarer:

 1. philips rör från uk? kvalitets rör från mullard! riktigt bra grejer med anor från tillverkning av elektronrör, dom hade en grym el34 som är eftertraktad som NOS idag, fabriken för crt låg i simonstone och är crt´n märkt philips är den tillverkad efter 1988, innan dess märkte dom med mullard, tillverkningen av crt i uk upphörde 2005 /myran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var får du all kunskap ifrån? :) Har du koll på vilka som jobbade där också? Teddy, Boby & Glenn?

   Radera
 2. Älskar den här bloggen... Kan inte få nog!

  SvaraRadera