2016-10-11

Sharp C-1403N

Är du för eller emot?

Året är 2016. Som i alla tider finns det trevliga, positiva människor som Helena. En kvinna som blev lycklig när hon såg mitt inlägg att jag gärna tog emot tjock-TV-apparater på Facebook. I sin sommarstuga hade hon länge haft denna ståendes, men tyckte det kändes korkat att bara slänga bort en fungerande (och snygg) TV från tidigt 80-tal.

På den andra sidan trevlighetsskalan befinner sig den unga killen på Skellefteå soptipp. När vi nyligen lämnade in tre stycken mindre bra TV-apparater för destruktion fick jag syn på en 28" Blaupunkt med 60 Hz och rejäla stereohögtalare. En godbit! Jag frågade lite försiktigt om man fick ta men icke! De hade sina lagar att följa! Undrar om det ingick i hans arbetsbeskrivning att bara stå rakt uppochner med armarna i kors och sola bakom sina solglasögon. Han kunde i alla fall erbjuda kunderna lite hjälp med lyft och råd? Men vad vet jag? Det där med att vara trevlig mot kunder är inte riktigt en grej i Skellefteå, då får man åka till en grannkommun.



Made in West Germany 1973! Vad gör de på en soptipp?? Och hur många är det?
Hursom, alla som besökt en soptipp kan vittna om ett enorm resursslöseri. I Skellefteå har de numera byggt en liten entré där man kan stanna till och skänka sånt som kanske kan användas av någon annan istället för att krossas till kaffeved. Suveränt, men vart dessa ting/pengar går vet jag dock ej. Dock undrar man då hur det kan stå 20 bingar med TV-apparater en bit bort? Visst många LCD har säkert redan gett upp, men 90% av tjockisarna funkar säkerligen. En orsak är ju att de flesta loppisar tyvärr inte tar emot tjock-TV längre. Att den sedan ligger drösvis med monitorer från 70-talet i en av dem, gör ju att man blir bedrövad. Detta är sånt som samlare letar efter och borde befinna sig vid ett museum istället.




Tillbaks till Helenas Sharp C-1403N. Söker du på nätet finner du en manual för $4.99 (och förhoppningsvis denna sida), det är allt. Det första du upptäcker är att denna TV är så pass gammal att den endast har antenningång, vilket inte är nåt vidare för en gejmer. Men hur gör den sig då? Vi börjar med ljudet, det är faktiskt maffigt trots en rejäl högtalare. Dock har den en tendens att skallra om man drar på för mycket. Bilden är svårrecenserad eftersom bara antennsladd kan användas. Dessa har en tendens att dra på sig mycket störningar, det räcker att den ligger lindad eller för nära andra elektriska komponenter. När bilden är som bäst är den kalas, men sedan kommer det snabbt lite flimmer. Bilden måste också självklart ställas in för hand, vilket görs med små rattar och en medföljande plastskruvmejlsel. Denna TV är väldigt lik en som vi hade i köket i min barndom, möjligen var det en Grundig? Så vanan med de pillriga knapparna sitter i. Ett tips är att skaffa en riktigt bra avskärmad antennsladd till ditt TV-spel till att börja med (i detta fallet hittade jag ingen vanlig Nintendo NES RF-sladd utan fick ta en vanlig från en hemdator vilket kan ha påverkat).


Bilden blir aldrig riktigt bra, men RF är ju inte känd för sina bildegenskaper heller.
Det går att ställa in ljus, kontrast, färg och V-hold. Dessutom kan du ju som sagt ratta in signalen för hand så bra det bara går. Detta är en kalas-TV, men den är svår att ställa in. Kikar du på framsidan ser du dock att kanal 8 även kallas för AV, kanske går det att skruva upp och köra video in? Vid en snabb titt inuti hittar man enkelt flera vridreglage för att ställa in bilden, bland annat var sitt för R, G och B. Men AV-in verkar vara svårare. Tuben är en Sharp 370JMB22 (tillverkad av Mitsubishi i Japan) som bland annat används i Grundig Super Color C2205 (så jag kanske inte var så fel ute med barndomens TV?).

Efter ytterligare tester har vi nu uppgraderat bildbetyget från en 2:a till en 3:a. De NES original-sladdar som vi fick tag på var helt värdelösa, den första var kass och den andra hade massor av glapp. Minns dessa som bra, men på senare år har många av dem gått sönder efter hand. Letade då upp en vanlig RF-sladd igen och fick nästan perfekt bild för att vara via RF, det går alltså. Måste du tvunget använda antenningången så se till att du har en riktigt bra antennsladd!


Men titta! (svårt att se dock), bilden  blir kanoners med en ORDENTLIG RF-sladd. Testa dig fram.


Uppdatering 2021-05-10: Det var inte en sådan här vi hade som köks-TV på 80-talet utan en Philips CT 2007. Jag fann den återigen i tidningen Your Computer i juli-numret 1985. Den är dock ganska lik. I ett test i tidningen får den 6 av 10 i betyg och hamnar mitt i fältet, den kostar då £239. Ferguson TX MC01 och Tatung TN1441 får 8 i betyg och vinner testet som är högst tveksamt utfört.

BETYG

Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: -

EGENSKAPER

Märke: Sharp
Modell: C-1403N
Bildrör: Sharp 370JMB22 (Mitsubishi)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Nej?
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 58 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 45 cm
Höjd: 31 cm
Djup: 35 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Silver
Bärhandtag: Ja
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: Tidigt 80-tal?
Manual: http://www.sharp.owner-manuals.com/C1403N-service-manual-SHARP.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar