2016-10-13

Sony KV-14M1D

Himmel eller helvete?

Tjock.tv:s första Sony, en liten 14-tummare som mer ser ut som en datorskärm än en TV. Enligt bilder på nätet ska det även finnas ett roterande bordsställ och möjligen ska den kunna användas för mikrofilm eller liknande? Den har givetvis Sonys kända bildrör Trinitron, här i form av Sony A34JBU70X. Kvalitén känns bra sånär som på en del smådetaljer, start-knappen är usel och så sleten att den i princip sitter fast. Ljudet är också värdelöst klent, den stackars högtalaren på sidan gör förmodligen sitt bästa, men det räcker inte på långa vägar. Allt är dock Sony, från chassikort, till tub och till och med den risiga högtalaren.


Lunch med B.O.B.

Bilden då? Den är krispig och klar som en picknick i paradiset! Helt underbar, men centreringen är tyvärr från Hin håles domäner! Delar av bilden till vänster och nertill syns inte alls, usch så fult och trist! Plan A: En snabb titt i menyn och på fjärrkontrollen, allt som finns där är att man kan växla mellan 4:3 och 16:9-läge (för framtiden som det står i manualen). Dags att skruva upp den alltså? Plan B: Jajamen! Inuti finner man dock knappt några potentiometrar (pottar) alls. Efter lite letande finner man två bak på nackkortet men dessa hjälper inte. Den ena är fokus och den andra är något som kallas för "screen", okänd funktion.


Ojdå, nu har jag vridit ringarna till max... flax?
Vad göra? Använd manualen längst ner i denna recensionen, långt bak i den visar de hur man ställer in en ny tub om man skulle vilja byta ut den. Reglagen sitter som ringar baktill på tuben, dessa är dock limmade i sitt läge så först måste man försiktig bryta loss dem från varandra. Vad som händer när du vrider på dem måste man nästan se för att förstå, men det är imponerande och man kan nästan ställa in 3D-effekter (eller blödningar om man så vill). Det handlar om avancerade inställningar för bildjustering och RGB och kräver egentligen speciella verktyg, men går att ställa in hyfsat om du har en bra bild från ett videospel. OBS! Gör inga förhastade vridningar, då har du snart sabbat bilden och hittar inte tillbaka till en bra bild igen. Tyvärr är det inte så enkelt att bara ställa in den i höjd och sidled, utan bilden rör sig runt en axel och är oerhört svårt att ställa in för maximal bildyta. Dags för plan C alltså (som självklart skulle vara plan B och göras först om jag hade bättre koll/förstånd). Om ni som jag totalt fuckat upp bilden nu finns det en quick fix. Kolla på färgen/limmet och se hur ringarna stod till att börja med och vrid tillbaka dem, funkade direkt för mig. Det går helt enkelt inte att ställa in den bra i sid/höjdled med ringarna.


Delar av servicemenyn, här kan du ställa in kötiden till ditt lokala storköp på 90-talet.

Plan C: servicemenyn! Här finns det grejer att göra! Du kommer in i den på följande sätt: Stäng av TV:n så den står i stand-by-läge. Tryck följande på fjärrkan "+1" (även kallad screen), "5" (siffran fem), "volym+" och till sist "TV" (rutan för att ta bort text-TV). Alltså "+1", "5", "V+" & "TV". På skärmen står det nu TT, tryck på "menu" och du är inne i servicemenyn. Men där tar det stopp ännu en gång, det går inte att ändra värdena med röd och gul knapp som manualen säger. Lösningen (tack Myran!) är att du bara kan ställa in dessa värden när du har RF-signal in, koppla in ett annat TV-spel och stäng av det som du använder till SCART RGB. Sen är det bara att växla mellan kanalerna (genom att starta och stänga av spelet som är kopplat till SCART RGB). Det är lite bökigt, men det går, resultatet blir fantastiskt, men när man väl ställt in AV-in-bilden så är RF-bilden helt fel ute, lite synd att det ska vara så stor skillnad. Att ställa in bilden på RF-in kan också vara ett litet helvete då menyerna brusar tillsammans med myrornas krig och det är svårt att se vad man gör. Men orkar du så kan du få en hel fantastisk bild på denna lilla maskin, full pott helt klart! Det klena ljudet och de omständliga menyerna är dock inget att ringa hem om...


Innan bildinställningar, notera skärmen nere till vänster.

Efter bildinställningar, notera skärmen nere till vänster.


BETYG

Bild: 5/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: 3/5

EGENSKAPER

Märke: Sony
Modell: KV-14M1D
Bildrör: Sony A34JBU70X

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART (RGB) x 1
AV-komposit x 1
Antenningång/RF x 1
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 38 cm
Höjd: 35 cm
Djup: 41 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Spanien
Lanseringsår: 1997
Manual: http://freeservicemanuals.info/en/servicemanuals/viewmanual/Sony/KV14M1A/KV14M1D/KV14T1D/KV14M1E

PRISSTATISTIK

2022-01-28: 500:- (tjock.tv:s recensionsexemplar)
2020-08-24: 200:- (saknade on-knappen, tjock.tv:s dubblett)

3 kommentarer:

 1. Hei! Jeg fikk nettopp tak i en slik TV. Det viser seg at den forrige eieren har endret på innstillingene i servicemenyen. Jeg lurer på om du vet hvor jeg kan få tak i originalinnstillingene edller om du eventuelt har dem selv? :-)

  SvaraRadera
 2. Är det denna modellen? Finns det någon återställning i menyn, annars är det nog svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei! Ja, det er nøyaktig den samme. Det finnes ingen återställning og jeg er på jakt etter fabrikkinstillingene. Ikke lett å finne på en så gammel TV.

   Radera