2016-11-05

Philips 14GR1221

En smidig, usel RF-burk

Denna lilla 14":are är inte helt ovanlig, själv har jag stött på den flertalet gånger, men undvikit den då enda ingången är RF. När jag nu återigen fick den till skänks och förra ägaren inte berättat vilken modell det var som erbjöds fick den motvilligt följa med hem. Vid första anblicken är den i alla fall "nim" som de säger i Skåne, d.v.s. liten och smidig. Den väger bara åtta kilo och har två bärhandtag. Även fjärrkan är "nim" som få, det finns till och med enskilda små knappar för ON och OFF, men inte mycket mer.


Zonic TV GAME 9000 såldes troligtvis i Sverige!
Bilden är här testad med en piratkonsol för att få den där autentiska känslan. Ljus, kontrast och färg går att ställa in, men bilden blir aldrig speciellt bra med tanke på antennsladden. Dock är kanalsökningsfunktionen utmärkt, den sköter sig självt och går mycket snabbt. Det här är helt klart en budgetmodell som inte ens har hörlursuttag, något som av någon konstig anledning är standard på TV-apparater de senaste 50 åren. Det används extremt sällan, men kostar förmodligen inte många ören att inkludera. Med tanke på den usla bilden är dock ljudet helt okej. Bildröret inuti är ett Philips A34JRH61X. Koden går faktiskt att tyda. A står för att det är en vanlig icke-widescreen TV, 34 betyder att bildröret är cirka 34 cm diagonalt och X:et står för att det är en vanlig RGB-tub, till skillnad från svartvita bildrör och liknande. Resten av nuffrorna är relativt svårtydda.

Denna 14GR1221:an är tillverkad i Singapore, ett land i Asien med över fem miljoner invånare på en yta stor som Södertälje kommun. Gott om plats för en TV-fabrik tidigt 90-tal med andra ord. Samma modell sattes även ihop i Spanien. Denna TV når en bottennotering när det gäller bilden, men kanske är den intressant för framtiden för de som vill uppleva känslan av att spel dåliga på spel på en usel skärm? Det ger helt klart en nostalgiskt värdelös bild. Och när jag kastar denna i soporna blir världen en mindre 14GR1221:a fattigare och de resterande ännu mer ovanliga. Värdet lär dock inte stiga de närmsta 100 åren...


Lägg märke till hur mycket Raphael "blöder grönt"...
BETYG

Bild: 1/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: spartansk men bra

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 14GR1221 / 10B
Bildrör: Philips A34JRH61X

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 42 W

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 36 cm
Vikt: 8 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Finns ingen AV-ingång
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, 2 st.
Tillverkningsland: Singapore/Spanien
Lanseringsår: 1991?
Manual: https://www.manualslib.com/manual/778422/Philips-14gr1221.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar